Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з фін обліку (восстановлен).docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
210.14 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка

Навчально-науковий інститут Кафедра обліку та

бізнесу та менеджменту аудиту

ЗВІТ

про проходження виробничої практики з фінансового обліку в

в державному підприємстві «Дослідне господарство «Кутузівка» Національної академії аграрних наук України»

Харківської області, Харківського району

з 23 липня по 31 серпня 2012 р.

Студентки

ІІІ-го курсу 34-ОА групи

Пушкар А. О.

Керівник від ВНЗ

доктор економічних наук

професор Маренич Т. Г.

Керівник від підприємства

головний бухгалтер

Саніна Т. І.

Харків – 2012 р.

Зміст

Розділ І. Організаційно-економічна характеристика підприємства

Розділ ІІ. Облік грошових коштів, їх еквівалентів та грошових документів

Розділ ІІІ. Облік довгострокових та короткострокових позик

Розділ ІV. Облік розрахункових операцій

Розділ V. Облік виробничих запасів та готової продукції

Розділ VI. Облік виробничих запасів та готової продукції

Розділ VII. Облік довгострокових та поточних біологічних активів

Розділ VIII. Облік розрахунків за виплатами працівникам

Розділ IX. Облік власного капіталу і забезпечення зобов’язань

Розділ Х. Облік витрат виробництва та витрат діяльності

Розділ ХІ. Облік доходів та результатів діяльності

Розділ ХІІ. Фінансова звітність

Висновки

Розділ І.

Організаційно-економічна характеристика підприємства

Державне підприємство «Дослідне господарство «Кутузівка» Національної академії аграрних наук України» (далі ДП «ДГ «Кутузівка» НААН» ( скорочене найменування «ДГ «Кутузівка» НААН») створено на підставі Постанови Ради Міністрів УРСР від 04.04.1961 р., № 439 «Про передачу першого відділку радгоспу «Кутузовка» Харківського тресту овоче-картопляних радгоспів Українському Науково-дослідному інституту тваринництва Лісостепу та Полісся УРСР». Перемейновано наказом Української академії аграрних наук від 14.04.1992 р., №100 «Про впорядкування та перейменування мережі наукових установ Української академії аграрних наук» в дослідне господарство «Кутузівка» Інституту тваринництва. Діюче найменування визначене наказом Національної академії аграрних наук України від 14.10.2010 р. №103 «Про перепідпорядкування Державного підприємства «Дослідне господарство «Кутузівка» Інституту тваринництва Української академії аграрних наук». Господарство є правонаступником в частині майна, землі, майнових прав і зобов’язань реорганізованого Державного підприємства «Дослідне господарство «Кутузівка» Інституту тваринництва Української академії аграрних наук». ДП «ДГ «Кутузівка» НААН» розташоване за адресою Харківська область, Харківський район, с. Кутузівка, вул. Шкільна, 6. Виконуючим обов’язків директора ДП «ДГ «Кутузівка» НААН» являється Турчин Володимир Якович.

ДП «ДГ «Кутузівка» НААН» є державним сільськогосподарським статутним суб’єктом підприємницької діяльності, що здійснює дослідну, господарську і комерційну діяльність з метою досягнення позитивних економічних результатів та одержання прибутку.

Основними напрямками діяльності є:

  1. Активне сприяння науковим установам Академії в роботі про проведенню наукових дослідів, виробничої перевірки, впровадження науково-технічних розробок.

  2. Сприяння на взаємовигідній основі науковим установам Академії в їх діяльності по поширенню серед державних підприємств та організацій, а також інших господарюючих суб’єктів досягнень науки, техніки і передового досвіду у виробництво, сприяння розвитку інноваційної діяльності.

  3. Розроблення моделей інноваційно-інвестиційного розвитку підприємств, забезпечення апробації та впровадження інновацій науково-дослідних установ НААН України в наукоємне виробництво агропромислового комплексу і реалізацію інноваційно-інвестиційних проектів

  4. Виробництво оригінального, елітного та репродукційного насіння сільськогосподарських культур та саджанців, вирощування племінного молодняку худоби і птиці, рибництво, вирощування фруктів, ягід, горіхів, культур для виробництва напоїв і прянощів, розведення інших тварин, змішане сільське господарство, надання послуг в рослинництві, тваринництві та рибництві; облаштування ландшафту, збирання, очищення, розподілення води.

  5. Виробництво: борошна та круп; м’яса та м’ясних продуктів; олії та тваринних жирів; готових кормів для тварин, що утримуються на фермах; готових кормів для домашніх тварин; хліба та хлібобулочних виробів; цукру.

  6. Оптова торгівля: сільськогосподарською сировиною та живими тваринами; м’ясом та м’ясопродуктами; молочними продуктами, яйцями, олією, тваринним маслом; цукром.

  7. Роздрібна торгівля: фруктами та овочами, включаючи картоплю; м’ясом та м’ясними продуктами; рибою та морепродуктами; хлібом та хлібобулочними виробами; молоком, молочними продуктами та яйцями.

  8. Діяльність їдалень та послуги з постачання готової їжі, діяльність автомобільного вантажного транспорту.

  9. Ефективне власне господарювання як приклад застосування результатів організаційних та наукових здобутків.

Крім того, ДП «ДГ «Кутузівка» НААН» може здійснювати іншу господарську діяльність, відповідно до законодавства та статуту господарства.

ДП «ДГ «Кутузівка» НААН» є державним підприємством, що діє на основі державної форми власності, як самостійний суб’єкт господарювання. Господарство є юридичною особою. Права та обов’язки юридичної особи набуває з дня його державної реєстрації, яка здійснюється в установленому порядку за місцем його знаходження.

Свою діяльність здійснює на основі і відповідно до чинного законодавства України, зокрема, згідно з Законом України «Про наукову та науково-технічну діяльність», «Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу», Цивільним та Господарським кодексами України, Статутом Академії та її постановами, наказами,розпорядженнями і Статутом самого господарства.

Господарство має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, в разі потреби реєстраційні рахунки у відділеннях Державного казначейства, діє за принципом повного господарського розрахунку, має печатку зі своїм повним найменуванням, ідентифікаційним кодом і належністю до Національної академії аграрних наук України, кутовий штамп та інші печатки, необхідні для ведення діловодства, знак для товарів та послуг.

Економічною основою діяльності ДП «ДГ «Кутузівка» НААН» є державна власність України та основні засоби, інше майно, закріплене Академією за ДП «ДГ «Кутузівка» НААН», а також землі Академії, які надані господарству згідно з державним актом на право постійного користування.

Господарство є експериментально-виробничою базою для проведення наукових досліджень, випробувань і доопрацювання наукових розробок, пропаганди досягнень науки і техніки та впровадження їх у виробництво. Крім того, забезпечує сільськогосподарське виробництво елітним та репродукційним насінням, садивним матеріалом, племінною продукцією.

Розглядаючи структуру товарної продукції на ДП «ДГ «Кутузівка» НААН» (Табл. 1.1.1) ватро зазначити, що підприємство за період з 2009р. по 2011р. постачало на ринок 7 найменувань продукції рослинництва та 5 найменувань продукції тваринництва. На протязі трьох аналізованих років в номенклатурі товарної продукції постійно відбувалися зміни. Так, у 2010р. на ринок не постачалась озима пшениця (у 2011 р. продаж продукції був поновлений), 2010 рік був єдиним роком, коли ДП «ДГ «Кутузівка» НААН» продавало ягоди. На протязі останніх років з’явилася і нова продукція, а саме: з 2010 р. господарство почало продавати продукцію бджільництва, а в 2011р. постачає ще й просо. Дані зміни відбувалися за рахунок змін об’єму посівних площ, відведених різним культурам, створенню власних запасів, збільшенню кормової бази для тварин.

Далі розрахуємо основні фінансово-економічні показники досліджуваного об’єкта ДП «ДГ «Кутузівка» НААН» за 2009-2011 роки.

Спеціалізація підприємства – це переважний розвиток однієї чи декількох галузей. Основним показником спеціалізації підприємства є структура товарної продукції. Використовують також непрямі показники, а саме: структуру валової продукції, основних виробничих фондів, витрат праці, посівних площ тощо.

Для визначення рівня спеціалізації підприємства розраховують коефіцієнт спеціалізації, який визначають за формулою:

Кс = 100 / [Σ Рі *(2 * і -1)],

де: Кс – коефіцієнт спеціалізації підприємства;

100 – сума питомих ваг продукції підприємства;

Рі – питома вага окремих видів товарної продукції у загальній вартості продукції підприємства, %;

і – порядковий номер виду товарної продукції у ранжируваному ряду за її часткою у виручці від реалізації продукції починаючи з найбільшої.

Нижче розрахуємо спеціалізацію ДП «ДГ «Кутузівка» НААН»

К2009 = 100 / 324,3 = 0,3

К2010 = 100 / 203,1 = 0,49

К2011= 100 / 290,95 = 0,34

Зважаючи на такі данні, можна сказати, що в 2009 та в2011 році господарство мало середній рівень спеціалізації (коефіцієнт спеціалізації знаходився в межах 0,21-0,4), а в 2010 році високий рівень спеціалізації (коефіцієнт спеціалізації в межах 0,41-0,6)

Виробничий напрямок – це якісна характеристика спеціалізації. Визначається за допомогою словесної формули, яка включає з урахуванням переваги усі галузі, питома вага яких у структурі товарної продукції складає більш ніж 25 %. Додатково вказують як розвинуті ті галузі, продукція яких займає в структурі товарної продукції 15 – 20 %.

За останні три роки загальне виробництво продукції рослинництва в загальній масі товарної продукції не перевищувало 24%, а питома вага продукції тваринництва становила не менше 74%. Найбільшу питому вагу займає виробництво молока, яке на протязі аналізованого періоду коливалося в межах 66-74,6%, тому можна зазначити, що виробничий напрямок ДП «ДГ «Кутузівка» НААН» - це виробництво молока.

Таблиця 1.1.1

Обсяг і структура товарної продукції дп «дг «Кутузівка» іт уаан» за 2009-2011 рр.

Продукція

Роки

2009

2010

2011

Тис.грн

У % до підсумку

і

Рі*(2*і-1)

Тис.грн

У % до підсумку

і

Рі*(2*і-1)

Тис.грн

У % до підсумку

і

Рі*(2*і-1)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

1. Зернові та зернобобові – всього

1915,0

8,7

-

-

139,0

0,5

-

-

5333,0

16,4

-

-

2. в т.ч. пшениця озима

1692,0

7,7

3

38,5

-

-

-

-

3182,0

9,8

2

29,4

3. Ячмінь ярий

153,0

7

4

49

137,0

0,5

7

6,5

36,0

0,1

10

1,9

4.Соняшник

1451,0

6,6

5

59,4

2545,0

10,0

2

30,0

2116,0

6,5

3

32,5

5.Кукурудза на зерно

70,0

0,32

8

4,8

2

0,01

10

0,2

2010,0

6,2

5

55,8

6. Просо

-

-

-

-

-

-

-

-

105,0

0,3

8

4,5

7. Ягоди

-

-

-

-

1,0

0,003

11

0,1

-

-

-

-

8. Інша продукція рослинництва

43,0

0,2

9

3,4

280,0

1,1

6

12,1

16,0

0,05

11

1,05

9.Продукція рослинництва - всього

3409,0

15,5

-

-

2965,0

11,7

-

-

7515,0

23,2

-

-

10.Вирощування худоби та птиці(в живій масі)

А) ВРХ

2807,0

12,8

2

38,4

2452,0

9,7

3

48,5

2064,0

6,4

4

44,8

Б)свиней

632,0

2,9

6

31,9

289

1,1

5

9,9

480

1,5

7

19,5

11. Молоко

14630,0

66,5

1

66,5

18953,0

74,7

1

74,7

21409,0

66,0

1

66,0

12.Бджільництво

-

-

-

-

10

0,04

9

0,7

10,0

0,003

12

0,7

13. Інша продукція тваринництва

41,0

0,2

10

3,8

31,0

0,1

8

1,5

90,0

0,3

9

5,1

14.Продукція тваринництва – всього

18110,0

82,3

-

-

21735,0

85,6

-

-

24053,0

74,1

-

-

15.Послуги в сільському господарстві

493,0

2,2

7

28,6

678,0

2,7

4

18,9

883,0

2,7

6

29,7

16.Продукція с.г і послуги - всього

22012,0

100

-

-

25373,0

100

-

-

32451,0

100

-

-

Даючи оцінку діяльності ДП «ДГ «Кутузівка» ІТ УААН» було визначено, що підприємство має розширений тип відтворення. Співставляючи показники капіталовіддачі та авансованого капіталу (Таблиця 1.1.2.) випливає, що розширене відтворення досягається інтенсивним шляхом, оскільки коефіцієнт співвідношення більший 1, а саме дорівнює 1,165. Це означає, що підприємство у процесі діяльності загалом збільшує якісні показники, а не кількісні.

Кожного року збільшувалася вартість авансованого капіталу та об’єм валової продукції. Збільшується також і капіталовіддача. Даний показник збільшився з 0,704 до 1,259.

Таблиця 1.1.2.

Визначення шляхів розширеного типу відтворення дп «дг «Кутузівка» іт уаан» за 2009-2011 рр.

Показник

Роки

Індекс співвідношення

2010 р.

2011 р.

1

2

3

4

1. Авансований капітал, тис.грн.

39052

60023

1,537

2. Валова продукція, тис. грн..

27477,52

75595,51

2,751

3. Капіталовіддача

0,704

1,259

1,790

4. коефіцієнт співвідношення індексу росту капіталовіддачі та авансованого капіталу

-

1,165

-

Розглядаючи показники фінансового стану підприємства майже по всіх показниках спостерігається тенденція до зменшення коефіцієнтів. Коефіцієнт абсолютної ліквідності знаходить в межах менших за оптимальне значення. Значення даного показника є нестабільним на протязі всього аналізованого періоду. Найменше значення було зафіксовано в 2011 р., а саме 0,010, що на 0,07 більше даного значення показника в 2009 р. та на 0,056 менше за коефіцієнт абсолютної ліквідності 2010 р. Коефіцієнт загальної ліквідності відповідає оптимальним значенням, але має щороку тенденцію до зменшення.

Підприємство на теперішній момент є фінансово незалежним та стабільним. Але за остання три роки відбулося значне зменшення відповідних коефіцієнтів. В 2011 р. значення коефіцієнтів фінансової незалежності та стійкості знаходилися за межі оптимальних значень і відповідали 0,507 та 1,030 відповідно. Якщо тенденція до зменшення даних показників не припиниться, то в майбутньому існує можливість того, що підприємство стане фінансово залежним та нестабільним.

Таблиця