Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з фін обліку (восстановлен).docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
210.14 Кб
Скачать

Облік розрахунків з різними дебіторами

Розрахунки з різними дебіторами обліковуються на рахунку 37 "Розрахунки з різними дебіторами". Це рахунок активний (активно-пасивний), балансовий, основний, розрахунковий. За дебетом рахунку 37 “Розрахунки з різними дебіторами” відображається виникнення дебіторської заборгованості, за кредитом – її погашення чи списання.

Рахунок 37 "Розрахунки з різними дебіторами" згідно робочого плану рахунків на підприємстві ДП «ДГ «Кутузівка» НААН» має такі субрахунки:

3711 «Розрахунки за виданими авансами в національній валюті»;

3721 «Розрахунки з підзвітними особами в національній валюті»;

375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків»;

3771 «Розрахунки з іншими дебіторами».

На субрахунку 3711“Розрахунки за виданими авансами в національній валюті ” ведеться облік авансів, наданих іншим підприємствам в національній валюті.

На субрахунку 3721 “Розрахунки з підзвітними особами в національній валюті” ведеться облік розрахунків з підзвітними особами. Сальдо субрахунку може бути як дебетовим, так і кредитовим. Такі показники відображаються розгорнуто: дебетове сальдо – в складі оборотних активів, кредитове сальдо – в складі зобов’язань балансу підприємства.

На субрахунку 375 “Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків” ведеться облік розрахунків за відшкодуванням підприємству завданих збитків у результаті нестач і втрат від псування цінностей, нестач та розкрадання грошових коштів, якщо винуватця виявлено.

На субрахунку 3771 “Розрахунки з іншими дебіторами в національній валюті” ведеться облік розрахунків за іншими операціями, облік яких не відображається на інших субрахунках рахунку 37 “Розрахунки з різними дебіторами”, зокрема розрахунки за операціями, пов'язаними із здійсненням спільної діяльності (без створення юридичної особи), усі види розрахунків з працівниками (крім розрахунків з оплати праці та з підзвітними особами), інші розрахунки.

Аналітичний облік на підприємстві ДП «ДГ «Кутузівка» НААН» ведеться за кожним дебітором, за видами заборгованості, термінами її виникнення й погашення.

Облік розрахунків за виданими авансами

Підприємство ДП «ДГ «Кутузівка» НААН» грошові кошти у вигляді авансів може передавати:

  • підрядним організаціям - за договорами на будівництво будівель і споруд;

  • проектно-будівельним організаціям – за договорами на виготовлення проектно-технічної документації;

  • науково-дослідним і конструкторським організаціям – за договорами на проведення наукових розробок і конструювання певних механізмів і агрегатів);

  • постачальникам – за договорами купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей;

  • підрядним організаціям за договорами підряду на виконання різного роду послуг;

  • підприємствам та організаціям-орендодавцям - за договорами оренди будівель, споруд, технічних засобів, земельних ділянок;

  • підприємствам та організаціям – за іншими договорами, що передбачають попереднє авансування за товари, роботи, послуги.

Авансові платежі на підприємстві ДП «ДГ «Кутузівка» НААН» проводяться грошовими коштами з каси підприємства ( у межах суми, установленої для готівкових розрахунків), з поточного рахунка в національній валюті.

Авансування може бути здійснене як за рахунок власних коштів підприємства, так і за рахунок кредитів банків.

Облік авансів, наданих іншим підприємствам, ведеться на субрахунку 3711 "Розрахунки за виданими авансами в національній валюті". По дебету субрахунку відображаються суми виданих авансів, а також суми за рахунками, пред'явленими за виконані роботи у стадії часткової готовності (наприклад, при будівництві будівель за виконані етапи будівельних робіт). По кредиту субрахунку 3711 відображається вартість отриманих товарно-матеріальних цінностей, виконаних робіт і послуг, під які був виданий аванс, а також повернення невикористаних авансів, або сума заліку заборгованості постачальникам за одержані від них товарно-матеріальні цінності.

Аналітичний облік розрахунків за виданими авансами ведеться за кожним дебітором окремо.

Основними документами для видачі авансу на підприємстві ДП «ДГ «Кутузівка» НААН» є належним чином оформлені договори купівлі-продажу і підряду; для погашення заборгованості за авансами – накладні, рахунки-фактури, акти на виконані роботи і надані послуги, товарно-транспортні накладні та інші документи, що підтверджують факт отримання товарів, приймання виконаних робіт і послуг. Авансові платежі оформляються платіжними дорученнями, в яких робиться посилання на відповідний нормативний акт або договір.