Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MIzhn_ek.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
191.94 Кб
Скачать

2.Міжнародні фінанси в системі зовнішньоекономічних відносин. Роль держави у міжнародних фінансах.

Міжнародні фінанси — сукупність відносин, пов'язаних зі створенням і використанням грошових коштів, необхідних для здійснення зовнішньоекономічної діяльності державами, фірмами, іншими юридичними та фізичними особами.

Міжнародні фінансові відносини являють собою досить складну систему руху грошових потоків. Вони можуть бути згруповані за такими напрямами:

  • взаємовідносини між суб’єктами господарювання різних країн;

    • взаємовідносини держави з юридичними і фізичними особами інших країн;

    • взаємовідносини держави з урядами інших країн та міжнародними фінансовими організаціями;

    • взаємовідносини держави і суб’єктів господарювання з міжнародними фінансовими інституціями.

У сфері міжнародних фінансів, крім національних суб’єктів держави, підприємств і громадян, виділяються наднаціональні суб’єкти – міжнародні організації і міжнародні фінансові інституції. Фінанси міжнародних організацій, міжнародних фінансових інституцій та міжнародний фінансовий ринок є складовими міжнародних фінансів.

Зовнішньоекономічна діяльність державних, кооперативних та інших

підприємств, об’єднань і організацій – невід’ємна частина їх громадського життя, активна складова економічної реформи, виходу на сучасний рівень техніки, технологій й організації виробництва

Зовнішньоекономічні зв’язки – це операції, які пов’язані з обігом товарів,

послуг, грошей і капіталу між різними економічними та валютними зонами.

Види ЗЕД:

експорт та імпорт товарів, капіталів і робочої сили;

міжнародні фінансові операції та операції з цінними паперами

кредитні та розрахункові операції між суб” єктами ЗЕД;

спільна підприємницька діяльність;

товарообмінні (бартерні) операції;

організація та здійснення діяльності в галузі проведення виставок, аукціонів,

конференцій і т.д.

Економічні відносини України з іншими державами регулюються відповідно міжнародними договорами і нормами міжнародного права

Виходячи з того, що країни мають різні виробничі умови, національна економічна система у сфері зовнішньо економічних відносин спеціалізується на виробництві такої продукції, яка значно дешевша за зарубіжні аналоги, що в кінцевому рахунку приносить прибуток кожній країнІ-учасниці, задовольняє потреби споживачів у продукції кращої якості.

Одним із найбільш поширених регуляторів зовнішньоекономічної діяльності є митний тариф, який використовують як:

захист вітчизняного виробника;

джерело поповнення державного бюджету;

інструмент зовнішньоекономічної політики. Митне регулювання здійснюється відповідно до Митного кодексу України, законів України та міжнародних договорів.

Мета митного контролю – забезпечення дотримання державними органами, підприємствами та їх службовими особами законодавчого порядку.

Обов’язковою умовою митного оформлення вантажів є їх декларування. Основним ‘ документом, на підставі якого здійснюється декларування вантажів, є вантажна митна декларація, оформлення якої є обов ‘язковою умовою допуску вантажів до процесу розмитнення.

Міжнародні фінансові відносини являють собою досить складну систему грошових потоків, Вони характеризують грошові потоки між суб’єктами різних країн:

між підприємствами:

між урядами країн; між підприємствами і урядами;

між громадянами і урядами.

Взаємовідносини між підприємствами складаються в процесі купівлі-продажу. Вони відображають фінанси суб’єктів господарювання, але так, як ці суб’єкт належать де різних країн, то дані взаємовідносини відображають рух грошових потоків між країнами.

Міжнародні фінанси відображають діяльність міжнародних організацій і фінансових інститутів. Вони характеризуються концентрацією фінансових ресурсів у певних чи цільових фондах, Це можуть бути узагальнені фонди наприклад бюджет ООН І цільові -це конкретні заходи ї програми.

Міжнародні фінанси відображають світові інтеграційні процеси. Централізація певної частини фінансових ресурсів на світовому рівні забезпечує потреби світового господарства Вони фінансують окремі проекти І програми, керуючись Інтересами саме світового господарства в цілому, а не окремих країн, якими б важливими вони для цих країн не були, Міжнародні фінанси, порівняно з національними фінансовими системами, знаходяться тільки на початку свого розвитку.

Варіант 19

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]