Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_kompl.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
310.27 Кб
Скачать

УКООПСПІЛКА

ЛЬВІВСЬКА КОМЕРЦІЙНА АКАДЕМІЯ

Юридичний факультет

Кафедра господарського права та процесу

КОМПЛЕКС НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

(програма, плани, завдання і методичні вказівки до практичних занять, завдання і методичні вказівки до самостійної роботи студентів, завдання і методичні вказівки до виконання контрольних робіт, тести, контрольні завдання для заміру знань, тематика і методичні вказівки з виконання дипломних робіт)

до курсу

АКЦІОНЕРНЕ ПРАВО”

(для студентів денної та заочної форми навчання юридичного факультету)

Львів, 2010

1. Мета і завдання курсу "Акціонерне право”

Перехід до ринкової економіки є неможливим без впровадження нових форм господарювання та організації господарських відносин. Сучасні реалії обумовили пришвидшення обігу та залучення тимчасово вільних коштів від різноманітних суб'єктів суспільних відносин. Найбільш ефективно спроможні розв'язати ці питання саме акціонерні товариства. Сприятливою основою для цього послужила проголошена Конституцією України свобода підприємницької діяльності, яка полягає не лише у вільному виборі видів діяльності, а й також у можливості самостійно приймати рішення щодо її форм. Позитивну роль відіграв також процес приватизації.

Розвиток акціонерного законодавства, покликаного врегулювати широкий спектр суспільних відносин, пов'язаних зі специфікою діяльності акціонерних товариств, об'єктивно обумовлює актуальність відповідної навчальної дисципліни.

Курс "Акціонерне право" розрахований на студентів старших курсів юридичних факультетів, які одержали достатні знання з багатьох галузей права протягом свого навчання.

Курс базується на численних нормативно-правових актах: Конституції України, Цивільному кодексі України, Господарському кодексі України, Законах України "Про господарські товариства", "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів", "Про цінні папери та фондовий ринок" тощо, а також підзаконних актах.

В процесі вивчення предмету студенти вдосконалять свої знання щодо організації та діяльності господарських товариств, їх співвідношення з іншими суб'єктами господарювання, правового режиму майна, порядку формування та компетенції органів управління, процедур утворення, реорганізації та ліквідації, набудуть практичних навичок з приводу реєстрації випуску цінних паперів та інформації про їх випуск, ознайомляться з проблемними питаннями та навчаться приймати рішення з розв'язання цих питань.

Тісний зв'язок теоретичного матеріалу із нормативно-правовими актами, з практичними заняттями та самостійна робота студентів дозволяють досягнути цілей курсу та реалізувати поставлені завдання. Засвоєння матеріалу полегшується значною мірою тим, що студенти мають базові знання з інших галузей права. Цьому ж сприятиме підбірка задач до кожної теми, які складені на основі реальних судових справ, та контрольних питань, розроблених шляхом аналізу практики державних органів.

2. Цілі курсу

Курс спрямований на досягнення наступних цілей:

1. Ознайомлення з системою акціонерного законодавства, її зв'язком з різними галузями права.

2. Ознайомлення з спільними та відмінними рисами різних суб'єктів господарювання.

3. Навчання правильно обирати вид господарського товариства залежно від цілей.

4. Ознайомлення з процедурою державної реєстрації господарських товариств, навичками складання установчих документів; процедурою емісії цінних паперів.

5. Ознайомлення з правовим регулюванням майнових відносин господарських товариств.

6. Ознайомлення з процедурою обслуговування обігу цінних паперів тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]