Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7. Філос. суспільства.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
247.3 Кб
Скачать

5. Погляди в сучасній філософії. .

Парсонс заклав основи сучасного розуміння суспільства. Розглядав суспільство як систему , яка включає різні підсистеми: культуру, соціальні відносини.

Сьогодні поняття "суспільство" має такий же понятійний зміст, що і в соціальній науці XIX ст.

В соціальній філософії існує чимала кількість визначення суспільста.

Альбер Камю: «Лише в людях людина може знайти сховище. І той, хто хоче здаватися собі самотнім або анархістом, насправді — людина, яка палає бажанням, щоби її побачили інші».

Е. Дюргейм: «Суспільство – це найбільш могутній фокус фізичних і моральних сил, який існує в світі».

П.Сорокін: « Суспільство – це взаємодія і взаємовплив різних соціальних одиниць: осіб, індивідів, особистостей».

Навчальні посібники: «Суспільство – це різні самодостатні люди, що об’єднані соціальними відносинами».

«Суспільство – це перш за все особливого роду відносини між людьми, що дають їм можливість піднятися всім разом понад своєю тваринною (біологічною) природою та творити власне людську, надбіологічну реальність».

СУСПІЛЬСТВО — сукупність людей, що здійснює процеси спільної життєдіяльності та здатна: а) зберігати життя людей; б) зберігати та підтримувати функціонування певного типу соціальної організації життя; в) продукувати духовні норми, цінності та орієнтири людського життя.

Суспільство — це форма спільної життєдіяльності людей , яка у організована на засадах соціальних нори, структур і стандартів та у відповідності із вищими духовними орієнтаціями людини .

Суспільство — особливий, надзвичайно складний вид організації соціального життя, що включає в себе всю багатоманітність стійких соціальних взаємодій, всі інститути та спільноти, що локалізовані в рамках конкретних державно-територіальних кордонів.

Суспільство — це більш-менш велика, стійка і цілісна сукупність людей, об'єднаних історично сформованими формами їх взаємозв'язків і взаємодій з метою задоволення власних потреб.

Суспільство – це продукт взаємодії людей, специфіку якого складають відносини людей один з одним.

Суспільство — це специфічна організація життєдіяльності людей, певний соціальний механізм, система відносин, що зв'язує людей в єдине ціле.

Суспільство — це спосіб існування людства, сукупність форм спільної життєдіяльності людей, які історично розвиваються.

Суспільство — сукупність людей, які об'єднані певними інтересами, потребами, взаємними симпатіями або певним видом діяльності.

Отже, складність загального визначення поняття "суспільство" полягає у тому, що воно є досить широким за об'ємом, абстрактним за характером, багатогранним і багаторівневим за структурою поняттям.

Основні ознаки суспільства

Американський соціолог Едвард Шилзвиділяє такі критеріїспільноти, які необхідні для того, щоб вважати її суспільством

  • Територія

  • Шлюби

  • Народження нащадків

  • Спільна система управління;

  • Власна назва та власна історія;

  • існування спільноти є довшим від середньої тривалості життя окремого індивіда;

  • культура — спільна система цінностей, що забезпечує згоду між її членами.

Найголовнішими для Шилза виступають три з перелічених ознак — спільна система управління, спільна територія і спільна культура.

Суспільство як соціальна реальність є вищою формою руху матеріального світу. Суспільство виникло внаслідок еволюції природи і з самого початку мало характерні риси.

По-перше, це специфічна системна організація, що відрізняється від інших матеріальних систем особливою структурною базою, яка поєднує в собі матеріальне і духовне виробництво, різні форми суспільних відносин, соціальну структуру, політичні інститути тощо.

По-друге, суспільство володіє особливим механізмом передачі інформації і способом успадкування.

По-третє, головною відмінністю соціальної матерії від інших її форм руху є те, що вона поєднує в собі не лише матеріальні, а й духовні процеси, свідомість.

Основні концепції суспільства які сформувалися до 20 ст.

Неоднозначність трактування поняття "суспільство" призвела до розробки різноманітних соціологічних концепцій суспільства:

  1. Натуралістичні концепції суспільства.

Для натуралістичних концепцій характерним є розгляд суспільства, як продовження закономірностей природи, Космосу. Суспільно-історичні зміни і відмінні риси того чи іншого суспільства пояснюються: географічним середовищем, природно-кліматичними характеристиками, специфікою людини як природної істоти, її генетичними, расовими, статевими особливостями. Соціальні процеси можуть обумовлювати ритми сонячної активності, космічні випромінювання…

Версії : географічний детермінізм (характер суспільства обумовлений географічним та природнокосмічним середовищем)

Соціобіологізм( характер суспільства обумовлюють специфіка людини як природної істоти, її генетичними та расовими особливостями).

Космізм ( суспільство може змінювати форму свого буття, наприклад податися в космос і та продовжувати своє буття). Ціолковськй.

  1. Ідеалістичні концепції суспільства. ( Теократичні концепції)

Ідеалістичні концепції спрямовані на аналіз проявів людського життя. Їх зміст полягає у тому, що сутність зв'язків, котрі об'єднують людей в єдине ціле, знаходять в релігійних віруваннях, в міфах, в ідеях. Тобто єдиним основним фактором соціального життя виявляються суто духовні мотиви.

Суть: - людей об’єднало в суспільство духовне начало(міфи, вірурання, ідеї і т.п.) Гегель : «Суспільство – дух народу».