Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7. Зведена і консолідована фінансова звітн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
151.04 Кб
Скачать

16

Тема: Зведена і консолідована фінансова звітність

План:

  1. Зведена фінансова звітність.

  2. Фінансова звітність при об'єднанні підприємств.

  3. Вимоги і методика складання консолідованої фінансової звітності.

Мета — розкрити методику складання зведеної фінансової звітності, особливості складання звітності при об'єднанні підприємств і консолідованої звітності.

Ключові терміни і поняття:

Зведена звітність, консолідована звітність, гудвіл, дата придбання, дочірнє підприємство, злиття, ідентифіковані активи та зобов'язання, материнське (холдингове) підприємство, нега­тивний гудвіл, об'єднання підприємств, придбання, справедлива вартість, частка меншості, чисті активи, злиття придбання, внутрішньогрупові операції, нереалізовані прибутки та збитки.

1. Зведена фінансова звітність

В ринкових умовах , які супроводжуються постійною конку­рентною боротьбою виникає необхідність створення дочірніх підприємств, або об'єднання підприємств чи їх придбання. При цьому виникають економічні відносини між такими підприємства­ми, що накладає особливості на зміст фінансової звітності.

Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (ст.7 п. 2.3) визначає, що зведену фінансову звітність подають:

  • міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, до сфери управління яких належать підприємства, засновані на державній власності, та органи, які здійснюють уп­равління майном підприємств, заснованих на комунальній власності, крім власних звітів, складають та подають зве­дену фінансову звітність щодо усіх підприємств, що нале­жать до сфери їх управління;

  • зазначені органи також окремо складають зведену фінан­сову звітність щодо господарських товариств, акції (част­ки, паї) яких перебувають відповідно у державній та кому­нальній власності;

  • об'єднання підприємств крім власної звітності складають і подають зведену фінансову звітність щодо усіх підприємств, які входять до їх складу, якщо це передбаче­но установчими документами об'єднань підприємств відповідно до законодавства.

Відповідно до Наказу Міністерства фінансів України від 24.02.2000р. № 37 (зареєстровано в Мін'юсті України 15.03.2000р. за № 162/4383) встановлено перелік видів діяльності, щодо яких складається зведена фінансова звітність підприємствами.

До таких видів діяльності відносяться:

  • основна діяльність підприємств промисловості;

  • основна діяльності будівельних, монтажних, ремонтно-будівельних і бурових організацій;

  • пошукових та геологічних організацій і топографогеодезичних підприємств /експедицій/;

  • капітальне будівництво;

  • основна діяльність наукових організацій;

  • основна діяльність постачальницько-збутових організацій;

  • основна діяльність підприємств і організацій торгівлі та громадського харчування;

  • основна діяльність підприємств з виробництва сільського­сподарської продукції;

  • основна діяльність підприємств побутового обслугову­вання;

  • основна діяльність підприємства транспорту;

  • основна діяльність підприємств зв'язку;

  • основна діяльність організацій з ремонту і утримання ав­томобільних шляхів;

  • основна діяльність підприємств житлово-комунального господарства;

  • основна діяльність правлінь громадських організацій та їх підрозділів;

  • інші види діяльності.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2000 р. № 419 визначено, які Міністерства, відомства та органи управління складають зведену фінансову звітність.

Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади подають зведену фінансову звітність про виконання кошторисів доходів і видатків розпорядниками бюджетних коштів Державно­му казначейству та Рахунковій палаті щокварталу не пізніше 30-го числа місяця, що настає за звітним кварталом, та щороку не пізніше 1 березня року, що настає за звітним.

Органи місцевого самоврядування, які здійснюють уп­равління майном підприємств комунальної власності, подають зведену фінансову звітність про використання бюджетних коштів відповідним місцевим органам виконавчої влади щокварталу не пізніші 25-го числа місяця, що настає за звітним кварталом, та що­року не пізніше 25 лютого року, що настає за звітним.

Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади подають зведену фінансову звітність про фінансовий стан, ре­зультати діяльності та рух грошових коштів щодо всіх підприємств, які належать до сфери їх управління, а також зведе­ну фінансову звітність про фінансовий стан, результати діяль­ності та рух грошових коштів щодо господарських товариств, акції (частки, паї), яких перебувають у державній власності, Мінекономіки і Мінфіну щокварталу не пізніше 45 днів після закінчення звітного кварталу та щороку не пізніше 15 квітня ро­ку, що настає за звітним. Про диференційовані терміни подання цієї фінансової звітності повідомляє Міністерство фінансів.

Об'єднання підприємств, утворені на добровільних засадах, подають власну та зведену фінансову звітність, якщо це передба­чено установчими документами, у порядку, визначеному 8 пунк­том постанови Кабінету Міністрів України № 419.

Об'єднання підприємств, утворені за рішенням Кабінету Міністрів України або центрального органу виконавчої влади, який здійснює управління майном підприємств, подають крім власної зведену фінансову звітність відповідно Мінфіну та Мінекономіки або відповідному центральному органу виконавчої влади.

Статтею 70 Господарського кодексу України визначено, що підприємства мають право на добровільних засадах об'єднувати свою господарську діяльність (виробничу, комерційну та інші види діяльності) на умовах і в порядку, встановлених цим Кодексом та іншими законами. Об'єднанням підприємств є господарська організація, утворена у складі двох або більше підприємств з метою координації їх виробничої, наукової та іншої діяльності для вирішення спільних економічних та соціальних завдань (ст. 118 Кодексу).

Організаційно-правові форми об'єднань підприємств визначені ст. 120 Господарського Кодексу, а саме: асоціації, корпорації, кон­сорціуми, концерни, інші об'єднання підприємств, передбачені зако­ном.

Асоціація — договірне об'єднання, створене з метою постійної координації господарської діяльності підприємств, що об'єдналися, шляхом централізації однієї або кількох виробничих та уп­равлінських функцій, розвитку спеціалізації і кооперації вироб­ництва, організації спільних виробництв на основі об'єднання учас­никами фінансових та матеріальних ресурсів для задоволення пере­важно господарських потреб учасників асоціації. У статуті асоціації повинно бути зазначено, що вона є господарською асоціацією. Асоціація не має права втручатися у господарську діяльність підприємств — учасників асоціації. За рішенням учасників асоціація може бути уповноважена представляти їх інтереси у відносинах з ор­ганами влади, іншими підприємствами та організаціями.

Корпорацією визнається договірне об'єднання, створене на ос­нові поєднання виробничих, наукових і комерційних інтересів підприємств, що об'єдналися, з делегуванням ними окремих повно­важень централізованого регулювання діяльності кожного з учас­ників органам управління корпорації.

Консорціум — тимчасове статутне об'єднання підприємств для досягнення його учасниками певної спільної господарської мети (ре­алізації цільових програм, науково-технічних, будівельних проектів тощо). Консорціум використовує кошти, якими його наділяють учасники, централізовані ресурси, виділені на фінансування відповідної програми, а також кошти, що надходять з інших джерел, в порядку, визначеному його статутом. У разі досягнення мети його створення консорціум припиняє свою діяльність.

Концерном визнається статутне об'єднання підприємств, а та­кож інших організацій, на основі їх фінансової залежності від одно­го або групи учасників об'єднання, з централізацією функцій науко­во-технічного і виробничого розвитку, інвестиційної, фінансової, зовнішньоекономічної та іншої діяльності. Учасники концерну наділяють його частиною своїх повноважень, у тому числі правом представляти їх інтереси у відносинах з органами влади, іншими підприємствами та організаціями. Учасники концерну не можуть бу­ти одночасно учасниками іншого концерну.

Асоційовані підприємства (господарські організації) — це група суб'єктів господарювання - юридичних осіб, пов'язаних між собою відносинами економічної та/або організаційної залежності у формі участі в статутному фонді та/або управлінні. Залежність між асоційованими підприємствами може бути простою і вирішальною. Проста залежність між асоційованими підприємствами вини­кає у разі якщо одне з них має можливість блокувати прийняття рішень іншим (залежним) підприємством, які повинні прийматися відповідно до закону та/або установчих документів цього підприємства кваліфікованою більшістю голосів. Вирішальна залежність між асоційованими підприємствами виникає у разі як­що між підприємствами встановлюються відносини контролю-підпорядкування за рахунок переважної участі контролюючого підприємства в статутному фонді та/або загальних зборах чи інших органах управління іншого (дочірнього) підприємства, зокрема во­лодіння контрольним пакетом акцій. Відносини вирішальної залеж­ності можуть встановлюватися за умови отримання згоди відповідних органів Антимонопольного комітету України. Про на­явність простої та вирішальної залежності має бути зазначено у відо­мостях державної реєстрації залежного (дочірнього)підприємства та опубліковано в органах преси відповідно до статті 58 ГК. Суб'єкт господарювання, що володіє контрольним пакетом акцій дочірнього підприємства (підприємств), визнається холдинговою компанією. Між холдинговою компанією та її дочірніми підприємствами вста­новлюються відносини контролю-підпорядкування відповідно до вимог цієї статті Кодексу та інших законів.

Поняття Материнського (холдингового) та дочірнього підприємств наведені в П(с)БО 19 "Об'єднання підприємств". Ма­теринське (холдингове) підприємство - підприємство, яке здійснює контроль дочірніх підприємств. Дочірнє підприємство — підприємство, яке перебуває під контролем материнського (холдин­гового) підприємства.

Всі об'єднання підприємств (за винятком холдингових ком­паній), для отримання даних про результати своєї спільної діяль­ності складають зведену фінансову звітність. Холдингові компанії складають консолідовану фінансову звітність.

Окремий Порядок ведення консолідованого бухгалтерського обліку промислово-фінансовими групами затверджено наказом Міністерства фінансів України від 24 березня 2000 № 61 (див. дода­ток до теми). Цим же порядком визначено порядок складання про­мислово-фінансовими групами зведеної (консолідованої звітності).

Складання консолідованої фінансової звітності необхідне з ряду причин. Так, згідно з Законом України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" підприємства, що мають дочірні підприємства, крім фінансових звітів про власні господарські опе­рації, зобов'язані складати та подавати консолідовану фінансову звітність, яка повинна бути оприлюднена не пізніше 1 червня на­ступного за звітним року. Необхідна консолідована фінансова звітність для аналізу і самим засновникам, тому що аналіз діяльності окремих підприємств, які входять в холдингову компанію, не дає цілісної картини стану холдингу.

Консолідована ж звітність дає можливість виключити "подвійний облік" і привести показники фінансової звітності групи до загального знаменника з метою їх адекватного аналізу на вищому рівні управління групою підприємств.

Консолідована фінансова звітність подається: квартальна — на дату, що настає через 45 днів після закінчення звітного кварталу; річна — до 15 квітня наступного за звітним року.

Органи місцевого самоврядування подають зведену фінан­сову звітність про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів щодо всіх підприємств комунальної власності, а також зведену фінансову звітність про фінансовий стан, результа­ти діяльності та рух грошових коштів щодо господарських товариств, акції (частки, паї) яких перебувають у комунальній влас­ності, відповідним місцевим органам виконавчої влади щокварта­лу не пізніше ЗО днів після закінчення звітного кварталу та щоро­ку не пізніше 10 березня року, що настає за звітним. Про дифе­ренційовані терміни подання цієї звітності повідомляють місце­вим органам виконавчої влади.

Укоопспілка подає Мінфіну та Мінекономіки зведену фінансову звітність щодо споживчих товариств, їх спілок та всіх утворених ними підприємств.

До зведених звітів районних, обласних, Республіканських споживспілок входять узагальнені підсумки роботи усіх підвідо­мчих їм організацій.

Зведені звіти складають по всіх показниках форм, передба­чених для підприємств і організацій як по типових, так і внутрішньовідомчих формах.

Така звітність організацій, складається шляхом підсумову­вання звітів всіх підвідомчих підприємств. Як правило, зведені бухгалтерські звіти складаються за допомогою ПЕОМ за спеціальною програмою, в якій закладено взаємозв'язок між по­казниками форм. Дані машинограм переносяться на бланки форм фінансової звітності.

Зведена фінансова звітність розглядається і затверджується в установленому порядку.