Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
38.14 Кб
Скачать

Тема 7. Облік грошових коштів, розрахунків

  1. Порядок ведення касових операцій та їх документальне оформлення.

  2. Облік касових операцій.

  3. Порядок відкриття рахунків у банках. Документальне оформлення та облік операцій на рахунках у банках.

  4. Характеристика основних форм безготівкових розрахунків.

  5. Визначення та визнання дебіторської заборгованості.

  6. Облік розрахунків з покупцями і замовниками, з підзвітними особами, з відшкодування матеріальних збитків.

Грошові кошти – це готівка (банкноти та монети національної валюти), кошти на рахунках у банках та депозити до запитання.

Розрахунки, які виникають між підприємством та його конт­рагентами в процесі здійснення фінансово-господарської діяль­ності, можуть проводитися як у готівковій, так і в безготівковій формах. Готівкові розрахунки суб’єкта господарювання передба­чають використання готівки і, як правило, проводяться за участю фізичних осіб. Безготівкові розрахунки здійснюються, переваж­но, між юридичними особами шляхом перерахування грошових коштів з рахунку платника на рахунок отримувача з використанням послуг банківських установ, у яких відкрито поточні рахунки учасників розрахункової операції. Безготівкові розрахунки мо­жуть проводитися за операціями як товарного (за реалізовані то­вари, роботи та послуги), так і нетоварного характеру (за плате­жами до бюджету і позабюджетних фондів, за банківськими кре­дитами, сплатою відсотків за залученими коштами тощо).

  1. Порядок ведення касових операцій та їх документальне оформлення

Для здійснення готівкових розрахунків кожне підприємство має касу, де зберігаються готівкові кошти, цінні папери, грошові доку­менти та бланки суворого обліку. Готівка в касі зберігається виклю­чно в межах ліміту залишку готівки, тобто максимально дозволеної суми коштів, яка може залишатися в касі підприємства на кінець ро­бочого дня. Розмір ліміту підприємство встановлює самостійно і уз­годжує з банком. Грошові кошти, що перевищують ліміт залишку готівки в касі, підлягають здачі до банку для зарахування їх на пото­чний рахунок підприємства. Здавати готівку до банку підприємство може самостійно або з використанням послуг інкасаторської служби банку. До отримання виписки з поточного рахунка з підтверджен­ням зарахування зданої до банку готівки такі кошти обліковуються як грошові кошти в дорозі.

Суб’єкти господарської діяльності, які здійснюють готівкові розрахунки зі споживачами у сфері торгівлі, громадського харчу­вання та послуг, повинні використовувати реєстратори розрахун­кових операцій (РРО), за допомогою яких реалізуються фіскальні функції (з нарахування ПДВ) та реєструються проведені операції з продажу товарів, робіт, послуг та іноземної валюти.

Документальне оформлення операцій з готівковими коштами здійснюється з використанням прибуткових і видаткових касових ордерів, журналу реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів, касової книги, книги обліку прийнятих та виданих каси­ром грошей, грошових та фіскальних чеків, розрахункових кви­танцій, об’яв на внесення готівки, супровідних відомостей (на здавання готівки інкасаторам), платіжних та розрахунково-платіжних відомостей.