Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7.2. Облік цінних паперів, що утримуються....docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
28.64 Кб
Скачать

5

Тема 7.2. Облік цінних паперів, що утримуються до погашення

1. Особливості обліку цінних паперів у портфелі до погашення 2. Переведення цінних паперів з портфелю до погашення 3. Облік погашення цінних паперів у портфелі до погашення 4. Облік зменшення корисності цінних паперів (формування резервів)

5. Формування та використання резервів під заборгованість за нарахованими доходами за цінними паперами

1. Особливості обліку цінних паперів у портфелі до погашення

У портфелі до погашення обліковуються придбані боргові цінні папери з фіксованими платежами або з платежами, що можна визначити, а також з фіксованим строком погашення. Боргові цінні папери відносяться до портфелю до погашення, якщо банк має намір та здатність утримувати їх до строку погашення з метою отримання процентного доходу.

Банк не повинен первісно визнавати цінні папери у портфелі до погашення , якщо:

- б анк не має фінансових ресурсів , наявн и х для фінансування цінних паперів до погашення;

- існує юридичне або інше обмеження , яке може перешкодити наміру банку утримувати цінні папери до погашення.

Придбані боргові цінні папери первісно оцінюються та відображаються в бухгалтерському обліку за собівартістю (у розрізі складових: номінальної вартості, дисконту або премії, суми накопичених процентів на дату придбання). Комісійні витрати та інші витрати, пов язані з придбанням боргових цінних паперів, збільшують (зменшують) суми премії (дисконту) на дату їх придбання.

Відображення в бухгалтерському обліку операцій з придбання, нарахування доходів, реалізації (продажу) боргових цінних паперів у портфелі до погашення здійснюється аналогічно порядку, визначеному у п.п. 2.1- 2.3 глави 2, п. 4.3 глави 4 розділу III цієї Інструкції.

Банк постійно на дату балансу оцінює свій намір та здатність утримувати цінні папери до погашення.

На дату балансу боргові цінні папери в портфелі до погашення відображаються за амортизованою собівартістю із застосуванням методу ефективної ставки відсотка. Відображення в бухгалтерському обліку нарахування амортизації за методом ефективної ставки відсотка наведено у прикладі 2 Додатку 2 Інструкції.

Банк повинен на дату балансу визначати втрати від зменшення корисності боргових цінних паперів.

Порядок відображення в бухгалтерському обліку зменшення корисності боргових цінних паперів наведений у главі 5 розділу III Інструкції.

2. Переведення цінних паперів з портфелю до погашення

Переведення цінних паперів з портфеля до погашення до портфелю на продаж можливе, якщо у банка виник сумнів щодо здатності утримувати цінні папери до строку погашення, і це було пов язано з:

- погіршенням кредитоспроможності емітента;

- зміною податкового законодавства;

- об єднанням або ліквідацією банку;

- зміною законодавства та регулятивних вимог;

- зміною вимог до капіталу;

- збільшенням ризиків.

Відображення в обліку переведення цінних паперів з портфелю до погашення до портфелю на продаж наведено у прикладі 8 додатку 2 Інструкції

Переведення цінних паперів з портфелю до погашення до портфелю на продаж здійснюється за справедливою вартістю та відображається такими проводками:

.