Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7. Зведена і консолідована фінансова звітн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
151.04 Кб
Скачать

2. Фінансова звітність при об'єднанні підприємств

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 19 "Об'єднання підприємств" із змінами і доповненнями визначає не тільки порядок ведення обліку, але й порядок складання звітності придбання інших підприємств, гудвілу, який виник при прид­банні, злиття підприємств, а також розкриття інформації про об'єднання підприємств.

Це положення розповсюджується на підприємства, ор­ганізації та інші юридичні особи усіх форм власності. Але воно не застосовується до операцій щодо об'єднання підприємств, які пе­ребувають під спільним контролем, а також до обліку часток у спільних підприємствах.

Для розуміння і правильного застосування П(С)БО 19 "Об'єднання підприємств" необхідно знати такі терміни.

Гудвіл — перевищення вартості придбання над часткою по­купця у справедливій вартості придбаних ідентифікованих ак­тивів та зобов'язань на дату придбання.

Дата придбання — дата, на яку контроль за чистими актива­ми і діяльністю підприємства, що купується, переходить до по­купця.

Дочірнє підприємство — підприємство, яке перебуває під контролем материнського (холдингового) підприємства.

Злиття — об'єднання підприємств (шляхом створення нової юридичної особи, або приєднання підприємств до головного підприємства), в результаті якого власники (акціонери) підприємств, що об'єднуються, здійснюватимуть контроль над усіма чистими активами об'єднаних підприємств з метою досяг­нення подальшого спільного розподілу ризиків та вигод від об'єднання. При цьому жодна зі сторін не може бути визначена як покупець.

Ідентифіковані активи та зобов'язання — придбані активи та зобов'язання, які на дату придбання відповідають критеріям визнання статей Балансу, встановлених Положенням (стандар­том) бухгалтерського обліку 2 "Баланс".

Контроль — вирішальний вплив на фінансову, господарсь­ку і комерційну політику підприємства з метою одержання вигод від його діяльності.

Материнське (холдингове) підприємство — підприємство, яке здійснює контроль дочірніх підприємств.

Немонетарні активи — всі активи, крім грошових коштів, їх еквівалентів та дебіторської заборгованості у фіксованій (або виз­наченій) сумі грошей.

Негативний гудвіл — перевищення вартості частки покупця у справедливій вартості придбаних ідентифікованих активів і зо­бов'язань над вартістю придбання на дату придбання.

Об'єднання підприємств — з'єднання окремих підприємств у результаті приєднання одного підприємства до іншого або внаслідок одержання контролю одним підприємством над чисти­ми активами та діяльністю іншого підприємства.

Придбання — об'єднання підприємств, в результаті якого покупець набуває контроль над чистими активами та діяльністю інших підприємств в обмін на передачу активів, прийняття на се­бе зобов'язань або випуск акцій.

Справедлива вартість — сума, за якою може бути здійсне­ний обмін активу або оплата зобов'язання в результаті операції між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами.

Частка меншості — частина чистого прибутку (збитку) та чистих активів дочірнього підприємства, яка не належить мате­ринському підприємству (прямо або через інші дочірні підприємства).

Чисті активи — активи підприємства за вирахуванням його. зобов'язань. При складанні фінансової звітності об'єднання підприємств слід розрізняти форми об'єднання: злиття і придбан­ня, які впливають на показники звітності.

Так об'єднання підприємств через злиття підприємств може здійснюватися через взаємний обмін акціями або створення тре­тього підприємства, що забезпечує одночасно юридичне та еко­номічне об'єднання. У результаті об'єднання інтересів акціонери дочірньої компанії стають акціонерами материнської компанії.

Придбання підприємств передбачає ліквідацію придбаного підприємства або надання придбаному підприємству статусу дочірнього. Якщо придбане підприємство ліквідується то в цьому випадку здійснюється юридичне об'єднання. Якщо придбаному підприємству надається статус дочірнього — то це економічне об'єднання. Таким чином, різні форми об'єднання підприємств мають певні відмінності (табл. 25).

Таблиця 25