Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7. Філос. суспільства.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
247.3 Кб
Скачать

2.Основні концепції суспільства у філософії. Поняття суспільства.

Основні підходи до розуміння соціального:

Основні погляди на суспільство .

Уявлення про суспільство формувалося з найдавніших часів. Спочатку воно формувалося в рамках філософії, історії, згодом соціальної філософії й соціології. Найбільший внесок у розуміння сутності суспільства внесли такі мислителі:

1.Погляди в античній філософії.

Соціальна проблематика у філософії сходить перш за все до текстів Платона

(«Держава») і Аристотеля («Політика»).

Суть поглядів на суспільство:

  • Ототожнюється з державою;

  • Виникло природнім шляхом, оскільки людина –істота соціальна.

  • Раби – знаряддя праці

  1. Погляди в середньовічній філософії. Соціальна проблематика відображена у творчості А. Блаженного, Т.Аквінського.

Суть поглядів на суспільство:

  • Утвердили концепцію креаціонізму

  • Суспільство створене Богом. Це «град земний», який прагне наблизитись до «граду Господнього».

  1. Погляди в філософії Нового часу. Соціальна проблематика відображена у творчості Т. Гоббса, Дж. Локка, Б.Спінози, Ж.- Ж. Руссо, Г.Гегеля

Суть поглядів на суспільство:

*У трактування суспільства виходили з концепції « природнього стану» і «суспільного договору» «Т. Гоббс, Дж. Локк, Б.Спіноза, Ж.-Ж. Руссо

*Суспільство виникає внаслідок суспільного договору, який був укладений з метою припинити природну для людини «війну всіх проти всіх».

* Ототожнюється з державою;

Г.Гегель розмежував поняття держава і суспільство. Створив вчення про громадянське суспільство у праці «Філософія права».

4. Погляди в кінця 19 поч. 20 ст.

В XIX ст. з'являються праці, в яких поняття "суспільство" аналізується з точки зору соціології. Так, родоначальник соціології О. Конт розглядав суспільство як функціональну систему, основними підставами виникнення якої став розподіл праці між індивідами, що спонукав їх до взаємодії та сприяв формуванню певних типів соціальних відносин. Суспільство – природнє утворення, має вивчатися методами природничих наук. Суспільство – біологічний організм. Його органами є суспільні інститути: родина, розподіл праці, мова, закон і т.д.

Герберт Спенсер підкреслював еволюційний характер виникнення суспільства. У прцесі його розвитку ускладнюється його структура.

У творах Е. Дюркгейма суспільство постає як надіндивідуальна реальність, що базується на колективних уявленнях; як наймогутніший фокус фізичних і моральних сил, який тільки існує у світі. Закликав пояснювати суспільні явища через суспільні факти. Факти характеризуються: 1). Незалежністю від індивідуальної свідомості. 2). Примус до окремих людей. Соціальні факти – колективні уявлення, такі як мораль, закони, релігія….

Дж. Мілль розглядав суспільство як агрегат індивідів, мислення яких зазнає поступових змін і розвитку.

Карл Маркс. «Суспільство – це сукупність таких відносин між людьми, що складаються перш за все з приводу виробництва. Домінуюча роль належить виробництву матеріальних благ, які є « базисом» суспільства. Базис складається з продуктивних сил і виробничих відносин. Вони разом визначають духовну сферу та ідеологію.

М. Вебер розумів суспільство як взаємодію людей, яка є продуктом соціальних дій. На розвиток суспільства впливають і духовні фактори, зокрема релігія. Його головна праця - « Протестантська етика і дух капіталізму.