Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3. Система рахунків бухгалтерського обліку та подвійний запис.doc
Скачиваний:
242
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
324.1 Кб
Скачать

За економічним змістом

Призначення рахунку свідчить про зміст дебету та кредиту, характер операцій, які на них відображаються, залишку на рахунку та його відображення в балансі. Призначення рахунків визначає їх структуру, тобто порядок побудови для відображення записів по дебету і кредиту. Зміст та призначення рахунків визначають будову рахунків (їх структуру), тобто характер і значення їх дебетових і кредитових записів і залишків, місце в балансі тощо.

За призначенням і структурою рахунки бухгалтерського обліку групуються залежно від їх обліково-технічних якостей, що дозволяє визначити порядок обліку господарських операцій на рахунках, забезпечує чітку уяву про показники діяльності підприємства.

Рахунки бухгалтерського обліку за призначенням і структурою поділяються на такі групи: основні, регулюючі, операційні, фінансово-результатні, бюджетно-розподільчі, забалансові і транзитні (рис.4.8.)

Позабалансові

Рис.3.8. Класифікація рахунків за призначенням і структурою

Основні рахунки характеризують склад та структуру засобів підприємства, джерел формування, їх наявність та рух. Вони називаються основними тому, їло об'єкти, які на них обліковуються, тобто господарські засоби та їх джерела, є основою господарської діяльності, і в своїй сукупності характеризують майнове становище підприємства. Ці рахунки за своїми показниками (залишками) є основою для складання бухгалтерського балансу. Основні рахунки, у свою чергу, поділяються на матеріальні, грошові, рахунки нематеріальних активів, а також рахунки власного капіталу та розрахункові.

Матеріальні рахунки призначені для обліку наявності і руху матеріальних ресурсів підприємства. До них належать: 10 "Основні засоби", 12 "Нематеріальні активи", 20 "Виробничі запаси", 22 "МШП", 26 "Готова продукція", 28 "Товари" тощо.

Усім матеріальним рахункам притаманні такі риси:

- всі вони активні;

- записи по дебету означають збільшення, а по кредиту - зменшення засобів, що обліковуються;

- залишок має бути тільки дебетовим;

- в аналітичному обліку записи ведуться, не лише в грошовому, але й в натуральному виразі.

Грошові рахунки призначено для обліку й контролю грошових коштів підприємства (30 "Каса", 31 "Рахунки в банках", 33 "Інші кошти"). Будова грошових рахунків така сама, як і матеріальних.

Рахунок нематеріальних активів за своїм призначення аналогічний матеріальним рахункам і виокремлюється через свою економічну суть.

Окрему важливу підгрупу основних рахунків становлять рахунки для обліку капіталу. До них належать: 40 "Статутний капітал", 41 "Пайовий капітал", 43 "Резервний капітал", 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)". Ці рахунки є пасивними. їх призначено для обліку джерел утворення відповідних видів капіталу. На кредиті цих рахунків відображають наявний капітал та цього утворення, а на дебеті - використання.

Сальдо за вказаними рахунками завжди є кредитовим і показує суму відповідного виду капіталу на кінець звітного періоду.

Рахунки, які призначені для обліку розрахункових операцій відображають стан відносин між підприємством та контрагентами. До цієї групи належать не тільки розрахункові рахунки, але також і всі ті рахунки, на яких обліковується заборгованість даного підприємства іншим підприємствам. Ці рахунки за своєю будовою можуть бути активними. Активні розрахункові рахунки відображають заборгованість інших підприємств та окремих осіб перед даним підприємством: 16 "Довгострокова дебіторська заборгованість", 34 "Короткострокові векселі одержані", 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками", 37 "Розрахунки з різними дебіторами". На дебеті цих рахунків відображають виникнення заборгованості та її дальше збільшення, а на кредиті – погашення (зменшення) заборгованості. Сальдо за вказаними рахунками дебетове і вказує залишок заборгованості перед даним підприємством на кінець звітного періоду.

Пасивні розрахункові рахунки призначені для обліку розрахунків з іншими підприємствами, щодо яких дане підприємство має заборгованість. До таких рахунків належать: 60 "Короткострокові позики", 50 "Довгострокові позики", 66 "Розрахунки з оплати праці", 64 "Розрахунки за податками і платежами", 65 "Розрахунки зі страхування", 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядчиками". На кредиті цих рахунків відображається виникнення та збільшення заборгованості даного підприємства, а не дебеті - її зменшення, погашення. Сальдо за цими рахунками є кредитовим і показує суму заборгованості підприємства.

Розрахункові рахунки за умов, коли підприємство виступає то як дебітор, то як кредитор відображають розгорнуто.

Регулюючі рахунки призначені для уточнення (регулювання) оцінки господарських засобів та джерел їх формування, які обліковуються па основних рахунках (13 "Знос необоротних активів", 38 "Резерв сумнівних боргів". 45 "Вилучений капітал", 46 "Неоплачений капітал"). Регулюючі рахунки не мають самостійного значення, завжди розглядаються в нерозривному зв'язку з тими основними рахунками, до яких вони відкриваються, і регулюють оцінку відповідних засобів чи процес використання певних джерел. На регулюючих рахунках обліковують лише суми, на які необхідно коригувати вартість засобів чи суму джерел. Залежно від призначення регулюючі рахунки поділяються па доповнюючі та контрарні.

Регулюючі доповнюючі рахунки призначено для відображення сум, на які необхідно збільшити залишок на основному рахунку з тим, щоб обліковані на ньому засоби було відображено за їхньою фактичною вартістю. На підприємствах, які ведуть облік руху товарно-матеріальних цінностей за встановленими обліковими цінами, до субрахунків 201 "Сировина і матеріали", 203 "Паливо". 207 "Запчастини" відкривають окремий аналітичний рахунок "Транспортно-заготівельні витрати". Залишок регулюючого доповнюючого активного рахунка показує, на яку суму має бути збільшена вартість матеріальних цінностей, що обліковується на активному основному рахунку.

Контрарні регулюючі рахунки, на відміну від доповнюючих, зменшують оцінку залишку активів або їх джерел, що обліковуються на відповідних основних рахунках. Вони поділяються на: контрактивні (протиставлені активним рахункам) і контрпасивні (протиставлені пасивним рахункам).

Контрактивні рахунки призначенні для уточнення оцінки залишку на окремих рахунках матеріальних цінностей у тих випадках, коли ці цінності відображенні в сумі, яка перевищує їх фактичну (реальну) вартість. Фактичну вартість обліковуваного об'єкта у цьому випадку визначають вирахуванням із суми його залишку суми, відображеної на пасивному (контрактнвному) регулюючому рахунку. До таких контрактивних рахунків належать: 13 "Знос необоротних активів", 285 "Торгова націнка", 38 "Резерв сумнівних боргів".Будова контрактивних рахунків така сама, як і решти пасивних рахунків

Контрпасивні рахунки навпаки - є активними (проти пасиву), а основні рахунки, які ними регулюються - пасивними. До контрпасивних належать рахунки: 45 "Вилучений капітал" (на дебеті рахунка відображають вартість викуплених акцій, а на кредиті – їх анулювання чи продажі), 46 "Неоплачений капітал" (на дебеті рахунка відображають заборгованість засновників, а на кредиті - її погашення). Ці рахунки є регулюючими щодо рахунків обліку власного капіталу і дають можливість визначити реальну фактичну його величину та відобразити її в балансі підприємства.

Будова контрпасивних рахунків така сама, як і всіх пасивних рахунків.

Операційні рахунки призначені для обліку витрат, доходів і результатів діяльності підприємства. Більшість з цих рахунків не мають початкового та кінцевого сальдо. На відміну від матеріального, на операційному рахунку відображається рух не, одного, а всіх видів ресурсів, що беруть участь у здійсненні того або іншого господарського процесу.

За призначенням і структурою операційні рахунки поділяються на групи: збірно-розподільні, калькуляційні, накопичувальні, доходів, витрат діяльності.

Операційні збірно-розподільні рахунки призначено для обліку непрямих витрат, тобто таких, котрі в момент їх виникнення не можна віднести на конкретний об'єкт обліку. Тому такі витрати обліковують окремо, до кінця звітного періоду. Щодо цих витрат складають окремий кошторис. До таких рахунків належить рахунок 91 "Загальновиробничі витрати".

У кінці звітного періоду непрямі витрати, відображені на цих рахунках, розподіляють за призначенням пропорційно встановленій базі в повному обсязі, для чого складають відомість розподілу.

За своєю будовою ці рахунки є активними, на дебеті їх відображають збільшення витрат, на кредиті - їхній розподіл.

Калькуляційні рахунки призначено для обліку витрат, пов'язаних із виробництвом конкретних видів продукції, виконанням певних робіт чи наданням послуг. Вони забезпечують необхідні дана для калькуляції, визначення фактичної собівартості продукції, робіт чи послуг. До цих рахунків належать 23 "Виробництво", 15 "Капітальні інвестиції", 24 "Брак у виробництві". За будовою ці рахунки є активні. На дебеті їх протягом місяця відображають прямі витрат, а в кінці звітного періоду сюди відносять і непрямі витрати в порядку їх розподілу Отже, на дебеті відображають всі витрати, пов'язані з виробництвом, а па кредиті - витрати, які включено в собівартість закінченої продукції. Після цього калькуляційний рахунок закривається. Він може мати лише дебетове сальдо, яке відображає вартість незавершеного виробництва.

Контрольно-накопичувальні рахунки призначено для накопичення інформації про витрати, які мають цільовий характер. До таких рахунків належать: 92 "Адміністративні витрати", 93 "Витрати на збут". За вказаними втратами складають окремий кошторис. Для здійснення контролю за його дотриманням на цих рахунках накопичується облікова інформація, яка показує фактичну суму витрат за кожним їх видом. Наведені рахунки є активними: на дебеті їх відображають здійснені витрати, а на кредиті - їх списання, віднесення на фінансові результати.

Рахунки доходів призначено для відображення одержаної виручки від реалізації продукції, товарів, робіт та послуг, а також від іншої діяльності підприємства. Ці рахунки є пасивними. На кредиті їх відображають формування доходів протягом звітного періоду, а на дебеті - їх списання (віднесення) на фінансові результати. Рахунки доходів в кінці звітного періоду повністю закриваються і сальдо не мають.

Рахунки витрат діяльності призначені для відображення собівартості реалізованої продукції та витрат на здійснення іншої діяльності підприємства. І (і рахунки є активними: на дебеті їх відображають здійснені витрати, а на кредиті - їх списання на фінансові результати в кінці звітного періоду. Вони повністю закриваються і сальдо на кінець звітного періоду не мають.

Фінансово-результатні рахунки призначені для обліку одержаних фінансових результатів за звітний період. До них належить рахунок 79 "Фінансові результати". Це активно-пасивний рахунок. На кредиті його відображають суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, а на дебеті -суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, а також належну суму нарахованого податку на прибуток. Порівняння дебетового й кредитового оборотів за рахунком 79 "Фінансові результати" визначається кінцевий результат - прибуток чи збиток. Якщо кредитовий оборот більший за дебетовий, то різниця показує одержаний прибуток і навпаки.

Розглянуті рахунки бухгалтерського обліку становлять систему рахунків, що охоплює всі активи підприємства, джерела їх формування, господарські процеси і результати діяльності. Ці рахунки взаємно кореспондують між собою і при наявності засобів відображаються в балансі. Тому такі рахунки називають балансовими. Поряд з балансовими рахунками в бухгалтерському обліку використовуються рахунки, які не відображаються у балансі, а розміщуються за його підсумком. Такі рахунки одержали назву забалансових.

Сукупність всіх рахунків, на яких відображаються господарські засоби, джерела їх утворення та господарські процеси складає систему бухгалтерських рахунків, яка згрупована у Плані рахунків бухгалтерського обліку.

План рахунків - перелік рахунків, що відображає систематизоване групування необхідної інформації про всебічну господарську діяльність підприємства для здійснення управління, контролю і аналізу.

Плани рахунків можуть бути двох видів - типовий і робочий.

Типовий план рахунків в Україні розробляє і затверджує Міністерство фінансів, а також Національний банк України. Робочий План рахунків розробляється підприємством самостійно на підставі типового Плану та рахунків та Інструкції про його застосування..

Враховуючи специфіку діяльності організацій, підприємств, установ, в Україні діє кілька типових планів рахунків бухгалтерського обліку (табл. 4.9.)

Розглянемо принципи побудови типового Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств та організацій (наказ Мінфіну № 1591).

План рахунків бухгалтерського обліку застосовується підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами (крім банків і бюджетних установ незалежно від форм власності, організаційно-правових форм і видів діяльності, а також виділених на окремий баланс філій, відділень та інших відособлених підрозділів юридичних осіб (далі – підприємства).

Побудований план рахунків за принципом універсальності застосування в економічних галузях (промисловості, сільському господарстві, торгівлі, будівництві, автотранспорті).

В основу побудови плану рахунків покладена класифікація бухгалтерських рахунків за економічним змістом і в зв'язку з цим рахунки згруповуються відповідним чином у визначені групи (класи) рахунків відповідних об'єктів бухгалтерського обліку.

До цього Плану рахунків Міністерством фінансів України затверджена «Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств та організацій », яка встановлює призначення і порядок ведення рахунків бухгалтерського обліку для узагальнення інформації про наявність і рух активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств, організацій та інших юридичних осіб методом подвійного запису.

Таблиця 3.9.

Типові плани рахунків бухгалтерського обліку в Україні

п/п.

Найменування

Для яких підприємств

1.

План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств та організацій, затверджений Наказом Мінфіну №291 від 30.11.1999 (у редакції наказу Мінфіну України №1591 від 09.12.2011 року)

Суб'єкти підприємницькоїдіяльності (крім банків,бюджетних організацій імалих підприємств) незалежно від форми власності і організаційно-правових форм та видів діяльності

2.

План рахунків бухгалтерського обліку бюджетних організацій, затверджений Наказом Мінфіну №114 від10.12.1999 (зі змінами і доповненнями)

Бюджетні організації: установи охорони здоров'я,освіти, соціальногозабезпечення, культури, мистецтва, оборони, державної влади

3.

План рахунків бухгалтерського облікубанків України, затверджений Постановою НБУ №280 від17.06.2004

Банки II рівня (комерційні,Ощадбанки та ін.)

4.

План рахунків бухгалтерського облікуактивів, капіталу, зобов'язань і господарських операційсуб'єктів малого підприємництва (спрощений)., затвердженийНаказом Мінфіну №186 від 19.04.2001

Суб'єкти малого підприємництва, юридичні особи, які не займаються підприємницькою діяльністю (крім бюджетних організацій), незалежно відформи власності, організаційно-правових форм і видів діяльності

Рахунки у Плані рахунків за економічним змістом згруповані у дев'ять класів: 1 "Необоротні активи" 2 "Запаси"3 "Грошові кошти, розрахунки та інші активи"; 4 "Власний капітал і забезпечення зобов'язань"; 5 "Довгострокові зобов'язання"; 6 "Поточні зобов'язання"; 7 "Доходи і результати діяльності"; 8 "Витрати за елементами"; 9 "Витрати діяльності"

В окремий клас (нульовий) виділено позабалансові рахунки. Ведення позабалансових рахунків здійснюється за простою системою (без застосування методу подвійного запису).

Нові синтетичні рахунки можуть уводитися до Плану рахунків Міністерством фінансів України за відповідними клопотаннями щодо бухгалтерського обліку специфічних операцій

Структура Плану рахунків зорієнтована на потреби складання фінансової звітності. Тому в Плані розмежовано балансові рахунки, які об'єднані в класи і розділи активу (1, 2, і 3 класи), пасиву балансу (7, 8 і 9 класи). Показники розділів балансу заповнюються за даними рахунків 1-6 класів, а показники Звіту про фінансові результати - за даними рахунків 7-9 класів.

До синтетичних рахунків, які потребують більшої деталізації об'єктів, що обліковуються, Планом рахунків передбачені субрахунки, які визначають напрямки подальшої деталізації обліку.

Субрахунки до синтетичних рахунків уводяться підприємствами самостійно виходячи з потреб управління, контролю, аналізу та звітності.

Підприємства, які застосовують Інструкцію про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань господарських операцій підприємств і організацій, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 N 291, зареєстровану в Міністерстві юстиції України 21.12.99 за N 893/4186, використовують субрахунки, визначені цією Інструкцією

Кожному синтетичному рахунку і субрахунку, крім назви, присвоєно номер (код), тобто умовне цифрове позначення.

У Плані рахунків використано децимальну систему нумерації (кодування) рахунків. Це значить, що максимально можлива кількість синтетичних рахунків в Плані не більше 99, а кількість субрахунків до відповідних синтетичних рахунків - не більше 9. Номери (коди) синтетичних рахунків - двозначні.

У Інструкції до застосування Плану рахунків субрахункам до синтетичних рахунків (їх називають рахунками другого порядку) присвоєно порядкові номери (коди) в межах відповідного синтетичного рахунка. Номер (код) кожного субрахунку складається з номера синтетичного рахунка і порядкового номера самого субрахунку. При цьому перша цифра номера (коду) субрахунку означає номер класу, друга - номер синтетичного рахунка, третя - номер субрахунку.

Рахунки класів 0 -7 є обов'язковими для всіх підприємств. Рахунки класу 9 "Витрати діяльності" ведуть всі підприємстві, крім суб'єктів малого підприємництва, а також некомерційних організацій, що відкривають рахунки класу 8 "Витрати за елементами".

Рахунки класу 8 можуть запроваджувати також інші підприємства з метою забезпечення необхідної інформації для складання звітності. У цьому випадку такі рахунки використовуються як транзитні.

Рахунки класу 1 "Необоротні активи" призначено для обліку довгострокових інвестицій підприємства в матеріальні, нематеріальні і фінансові активи.

Рахунки класу 2 "Запаси" призначені для обліку оборотних матеріальних активів, що знаходяться в різних операційних циклах підприємства (запаси, виробництво, готова продукція).

Рахунки класу 3 "Грошові кошти, розрахунки та інші активи" призначені для обліку оборотних фінансових активів (грошових коштів, фінансових інвестицій, коштів у розрахунках), а також витрат майбутніх періодів.

Рахунки класу 4 "Власний капітал і забезпечення зобов'язань" за своїм змістом об’єднується в дві групи рахунків. Перша група рахунків 40-46 призначена для обліку величини власного капіталу підприємства. Друга група рахунків 47-49 призначена для обліку джерел фінансування майбутніх втрат і платежів.

Рахунки класу 5 "Довгострокові зобов'язання" призначені для обліку зобов'язань, які виникають у підприємства протягом операційного циклу діяльності підприємства строком погашення більше 12 місяців після дати балансу.

Рахунки класу 6 "Доходи і результати діяльності" призначені для відображення доходів від операційної, інвестиційної і фінансової діяльності підприємства, а також від надзвичайних подій.

Рахунки класу 8 "Витрати за елементами" призначені для відображення витрат за окремими елементами. Ці рахунки є транзитними. Така інформація є необхідною для складання звітності, розробки кошторису витрат.

Рахунки класу 9 "Витрати діяльності" використовують для відображення витрат операційної, інвестиційної, фінансової діяльності та витрат щодо усунення наслідків надзвичайних подій.

Рахунки класу 0 "Позабалансові рахунки" призначені для обліку активів, які не належать підприємству, але тимчасово перебувають в його користуванні, а також умовних зобов'язань, одержаних і виданих забезпечень.

План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій поданий у додатках.

Контрольні запитання

1. Дайте визначення рахунків бухгалтерського обліку.

2. Які рахунки називають активними, а які пасивними? Яка їх будова?

3. У чому полягає суть подвійного запису операцій на рахунках бухгалтерського обліку? Яке його значення?

4. Що розуміють під бухгалтерською проводкою?

5. Як визначають залишки на кінець звітного періоду на активних і пасивних рахунках?

6. Яке призначення синтетичних і аналітичних рахунків?

7. Призначення і будова оборотної відомості синтетичних рахунків?

8. Шахова оборотна відомість, її будова, переваги і недоліки.

9. Призначення і будова оборотних відомостей по аналітичних рахунках.

10. Що розуміють під класифікацією рахунків? Яке її значення9

11. За якими ознаками класифікують рахунки?

12. На які групи поділяють рахунки за економічним змістом?

13. На які групи поділяються рахунки бухгалтерського обліку за призначенням і структурою?

14. Яке місце в бухгалтерському обліку займають регулюючі рахунки?

15. На які групи поділяють операційні рахунки?

16. Призначення і будова збірно-розподільчих рахунків.

17. Призначення і будова калькуляційних рахунків.

18. Призначення і будова порівняльних рахунків.

19. Призначення забалансових рахунків.

20. Що розуміють під Планом рахунків? Яке його значення?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]