Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Український соціологічний інститут у Відні.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
84.62 Кб
Скачать

6.1. Проголошення Української Народної Республіки. III Універсал Центральної Ради.

план відповіді

1.

Передумови прийняття

IIIУніверсалу УЦР.

2.

Програма III Універсалу

УЦР.

3.

Проголошення УНР.

У жовтні 1917р.спалахнув черговий конф­лікт між Центральною Радою та Тимчасовим урядом. Тимчасовий уряд планував притягну­ти до судової відповідальності членів Генераль­ного Секретаріату. Але такий перебіг подій був перерваний виступом більшовиків у Петрограді

25 жовтня. Другий Всеросійський з'їзд Рад утворив російський уряд на чолі з В. Ульяновим-Леніним. З'їзд прийняв два важливі документи: Декрет про мирта Декрет про землю.Діставши перемогу в Петрограді, більшовики нама­гаються взяти владу в інших містах колишньої Російської імперії.

Дізнавшись про події в Петрограді, УЦР негайно створила Комітет з охо­рони революції в Україні. 27 жовтня 191 7р. Генеральний Секретаріатпро­голосив, що буде рішуче протистояти будь-яким спробам підтримки більшо­вицького перевороту на місцях. Раду народних комісарів — уряд, створений більшовиками, Секретаріат визнавав як уряд центральних районів Росії. Це загострило відносини між УЦР та більшовиками.

Таким чином, у листопаді 1917р. у Києві сформувалися три ворогуючі табори.10 тис. озброєних прихильників скасування Тимчасового уряду згру­пувалися навколо штабу Київського військового округу (КВО). Більшовики спирались на Ради робітничих і солдатських депутатів і мали 6 тис. озброєних осіб. Центральна Рада мала у своєму розпорядженні близько 8 тис. озброєних прибічників.

Ініціативу в подальших подіях виявили більшовики. 29 жовтня 1917р. вони розпочали збройне повстання в Києві. Бої тривали три дні. Жодна зі сторін не мала вирішальної перемоги. Тоді в події втрутилися війська УЦР. Спеціальна комісія з представників ворогуючих сторін виробила угоду, згідно з якою війська КВО виводилися з міста, а охорона Києва передавалася війсь­кам Центральної Ради.

Після перемоги повстання в місті склалося своєрідне двовладдя: місто од­ночасно контролювалося військами УЦР і більшовиками. 11 листопада біль­шовики скликали засідання Рад робітничих і солдатських депутатів, на яко­му було схвалено ідею «реконструювати» УЦР на Всеукраїнському з'їзді Рад робітничих, солдатських і селянських депутатів. «Реконструкція» передбачала перетворення УЦР за російським зразком на Центральний виконавчий комітет (ЦВК) Рад України, де б більшість належала більшовикам. Тим часом УЦР вела підготовку до проведення Всеукраїнських установчих зборів, які мали б конста­тувати новий суспільно-політичний та економічний устрій України.

Керівництво УЦР, вбачаючи небезпеку для України в діях більшовиків, на засіданні Малої Ради, яке розпочалось 6 листопада 1917р.,проголосилоIII Універсал.

Він проголошував широку програму перетворень:

  • уся влада належить УЦР і Генеральному Секретаріату України;

  • скасовувалося право приватної власності на землю — вона визнавалась власністю всього трудового народу й передавалася йому без викупу;

  • Центральна Рада зобов'язувалась негайно подбати про мирні переговори з Німеччиною та її союзниками;

  • проголошувалися свобода слова, друку, віри, зборів, союзів, страйків, а також недоторканість особи і помешкання;

  • скасовувалася смертна кара;

  • упроваджувався 8-годинний робочий день і контроль над виробниц­твом;

  • підтверджувалося право національно-територіальної автономії.

Однак накреслена в III Універсалі соціально-економічна програма не задо­вольняла значну частину населення, особливо селянство, яке очікувало негай­ного переділу поміщицької землі.

у країн Антанти. 14листопада 1918 р. П. Скоропадський оголосив грамоту про федеративні зв'язки з небільшовицькою Росією. Але це не врятувало режим гетьмана, і 13 грудня 1918р.він змушений був зректися влади.

Павло Петрович Скоропадський(1873—1945 рр.) народився>в родині на­щадка славного козацького роду Скоропадських, із якого вийшло, починаючи від XVII ст., чимало державних і військових діячів, меценатів і шанувальни­ків національної культури.

Як і більшість представників заможних аристократичних родин, Павло почав набувати освіту у батьківському маєтку, де виховувався у пошані до ук­раїнської старовини і культури. Потім навчався у гімназії. Згодом Павла від­дали до елітного Петербурзького пажеського корпусу. Брав участь у російсько- японській війні, де отримав чин полковника і в нагороду золоту Георгіївську зброю. Далі П. Скоропадський швидко просувався по службі: із присвоєнням звання генерал-майора був зарахований до імператорського полку. У роки Першої світової війни дослужився до чину генерал-лейтенанта, командував 34-м корпусом на Волині. Був нагороджений Георгіївським хрестом IV сту­пеня. Революція 1917 р. різко змінила долю генерала. Він став командуючим1-го українізованого корпусу російської армії. Саме частини цього корпусу врятували УЦР від наступу збільшовизованих частин на Київ. Дії Скоропад­ського сприяли зростанню його авторитета. У жовтні1917 р. на з'їзді Вільного козацтва його було обрано гетьманом Вільного козацтва, яке стало вагомим чинником політичного життя. Хоча Скоропадський не брав участі в українсь­кому русі, революційні

1