Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Український соціологічний інститут у Відні.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
105.86 Кб
Скачать

8.2. Проголошення державної незалежності України.

т Ти, - || им. »■<■!■ » (ЯIII./ Ч IIІ I \ 1 И 'І М V >

перестала існувати «група 239». Продовжувалося падіння престижу центру і компартії.

У цей час велася інтенсивна робота з підготовки нового Союзного договору. 24 червня Президент СРСР М. Горбачовповідомив про домовленість із керівниками десяти республік СРСР. 15 серпня опубліковано проект договору, підписання якого мало відбутися через тиждень. Цей договір суттє­во обмежував права центру, що не влаштовувало консерваторів.

Уранці 19 серпня 1991 р.з інтервалом у годину центральне телебачення по­чало зачитувати «Заяву Радянського керівництва» та « Постанову № 1 Держав­ного комітету з надзвичайного становища в СРСР» (ДКНС, рос. ГКЧП). Ого­лошувалось, що ДКНС створено у зв'язку з неможливістю за станом здоров'я виконувати М. Горбачовим обов'язки президента СРСР і переходом його пов­новажень до віце-президента Г. Янаєва. До складу ДКНС увійшли: Г. Янаєв, О. Бакланов (секретар ЦК КПРС), В. Крючков (голова КДБ), В. Павлов (прем'єр-міністр СРСР), Б. Пуго (міністр внутрішніх справ), Д. Язов (міністр оборони), громадські діячі Д. Стародубцев і О. Тізяков. М. Горбачов тоді від­почивав у Криму на урядовій дачі Форос. У присутності першого секретаря ЦК Компартії України С. Гуренка, генерал армії Варенников попередив голову Президії Верховної Ради УРСР Л. Кравчукапро позицію Збройних Сил. Під Київ була перекинута бригада повітряно-десантних військ.

  1. 16-й годині по українському телебаченню й радіо виступив Л. Кравчук, який заявив, що Верховній Раді потрібен час, щоб у всьому розібратися. Він запевнив, що в республіці не буде встановлюватися надзвичайний стан і що першочерговим завданням є захист демократії, законності та конституцій­ного порядку. Водночас він закликав український народ, політичні партії до об'єднання заради захисту суверенності України.

Увечері 19 серпня заступник голови Верховної Ради Б. Гриньов назвав цю ситуа­цію військовим переворотом, а його організаторів — державними злочинцями.

Була скликана позачергова сесія Верховної Ради, де було поставлено питан­ня про незалежність України. Л. Кравчук і його перший заступник І. Плющ заявили про вихід із Комуністичної партії. 24 серпня 1991 р.Верховна Рада України прийняла «Акт проголошення незалежності України»,у якому під­креслювалося, що у зв'язку з державним переворотом в СРСР.над Україною нависла смертельна небезпека. Тому Верховна Рада проголосила незалежність України та створення самостійної держави — Україна.

  1. грудня 1991 р. було проведено ьсеукраїнськии референдум, 90,3 % учасни­ків якого підтримали «Акт проголошення незалежності України». Висновок. У результаті складної та суперечливої борот ьби на карті світу з'явилася нова незалежна демократична держава — Україна.

ПЛАН ИІЛПОПЩІ

  1. Політична ситуація и Українській держані в 1991 р.

  2. Спроба державного пе­ревороту.

  3. Набуття Україною неза­лежності.

Дати:16 липня 1990 р. — прийняття Верховною Радою УРСР Декларації про державний суверенітет УРСР; 19—21 серпня 1991 р. — спроба ДКНС здійснити державний переворот у СРСР; 24 серпня 1991 р. — прийняття Верховною Радою України Акта проголошення незалежності України; 1 грудня 1991 р. — всеукраїнський референдум на підтвердження Акта проголошення незалежності України.

  • Поняття, терміни, назви:Декларація про державний суверенітет. Акт

проголошення незалежності України, референдум.

  • Особистість в історії:М. Горбачов, Л. Кравчук.

Білет 9