Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посуха загострила й проблему кормі1.docx
Скачиваний:
126
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
433.21 Кб
Скачать

24.1. Входження усрр до складу срср.

Після завершення громадянської війни ра­дянські республіки мали статус незалежних дер­жав. Такою була і Українська Соціалістична Ра­дянська Республіка — УСРР (у той час вона мала таку назву). Однак це була імітація державності, оскільки на території радянських республік по­ширювалися закони Російської Соціалістичної Федеративної Радянської Республіки (РСФРР), і саме з Москви здійснювалося управління країною.

Механізм влади був простим: Російська комуністична партія (більшови­ків) прибрала до рук усю повноту влади і визначала державну внутрішню та зовнішню політику. Республіканські ж партійні організації були складовою РКП(б) і виконували волю більшовицького Центрального комітету.

У роки громадянської війни радянські республіки позбулися суверенних прав у галузі військової, економічної та дипломатичної діяльності. Централь­ні відомства, розташовані в РСФРР, не враховували повною мірою інтересів республік, розглядаючи їх як адміністративно-територіальні одиниці. Нарос­тання відцентрованих сил свідчило про необхідність вироблення гнучкіших форм союзних відносин.

Між Україною та Росією велися переговори щодо впорядкування взаємовід­носин. Це ж питання хвилювало й інші народи колишньої Російської імперії, на території якої існували тепер радянські республіки.

Комісію ЦК РКП(б) з підготовки проекту рішення про відносини РСФРР з іншими республіками очолював Й. Сталін. Він був противником державно­го суверенітету республік. Очолювана ним комісія виробила проект, згідно з яким радянські республіки мали ввійти до складу Російської Федерації на правах автономних, тобто жодне право на державність не визнавалося. Пер­ший секретар ЦК КП(б)У Д. Мануїльськийпідтримав цей план. Проти нього виступив голова українського уряду X. Раковський.

план відповіді

1.

Причини утворення

СРСР.

2.

Проекти і шлях утворен­

ня СРСР.

3.

Наслідки входження Ук­

раїни до складу СРСР.

Вождь більшовицької партії В. Ленін утрутився в підготовку документів, пов'язаних з об'єднанням радянських республік. Він небезпідставно побою­вався, що сталінський план лише посилить відцентрові тенденції та призве­де до протилежного результату. Тому В. Ленін запропонував створити нове державне об'єднання як Союз Радянських Соціалістичних Республік— союз

іззовні рівноправний, навіть із правом вільного виходу з нього. Однак партія при цьому не змінювала своєї структури та функцій, що визначило майбутній унітарний характер держави.

З'їзди Рад радянських республік схвалили проекти Декларації про утво­рення СРСР і Конституції СРСР. ЗО грудня 1922 р.відбувся 1 з'їзд Рад СРСР,' що проголосив утворення Союзу, до якого ввійшли Російська і Закавказька федерації, Українська РСР і Білоруська РСР.

Союзний договір 1922 р. мав стати міжнародним договором, однак його ніколи ніхто не затверджував і не підписував. Замість нього в Конституції 1924 р. з'явився розділ «Договір про утворення Союзу Радянських Соціаліс­тичних Республік», а Конституція — це внутрішній, а не міжнародний юри­дичний документ.

У складі СРСР права радянських республік ще більше звузилися. У віданні центру залишилися найважливіші функції: зовнішньополітичні та зовніш­ньоекономічні відносини, армія, флот, засоби зв'язку, транспорт. Республі­канський урядмав право керувати внутрішніми справами(звітуючи при ць­ому перед центральними органами), у деяких питаннях сільського господарс­тва, у галузі освіти, охорони здоров'я тощо. Однак позитивним було те, що виз­навалася територіальна цілісність України, її власні, хоча й обмежені у своїх правах органи управління. Україна стала чітко окресленим національним і територіальним утворенням, що відбивало її національну самобутність.Висновок. Через входження УСРР до складу СРСР республіка остаточно втратила свою формальну незалежність. СРСР стала формою відродження Російської імперії, але на новій ідеологічній основі.

Ш Дати:ЗО грудня 1922 р. — підписання союзного договору. Створення

СРСР; 1924 р. — прийняття першої конституції СРСР.

  • Поняття, терміни, назви:автономізація, федерація, конфедерація, со­юзна держава.

  • Особистість в історії:В. Ленін, Й. Сталін, X. Раковський.