Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посуха загострила й проблему кормі1.docx
Скачиваний:
126
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
433.21 Кб
Скачать

23.2. Рух Опору та його течії в Україні в роки Другої світової війни. Історичний внесок українського народу в перемогу у Другій світовій війні.

Після нападу фашистської Німеччини на Ра­дянський Союз величезні території були окупо- иані. Загарбникам уже в 1941р. відійшла тери­торія України з населенням близько 42 млн осіб. І'ітлерівці поривалися до Москви, намагаючись водночас закріпитися на завойованих землях. Але план блискавичної війни «бліцкріг»не вдав­ся, і вона набула затяжного характеру.

Залишаючи ворогу територію, радянське командування віддало наказ зни­щувати все за собою — комунікації, підприємства, їстівні припаси. Із відданих радянській владі людей у населених пунктах створювались підпільні групи. Для розвідувальної та підривної роботи в німецькому тилу залишалось чима­ло співробітників НКВС — народного комісаріату внутрішніх справ. Восени 1941 р. в Україні формувались підпільні обкоми, райкоми, первинні органі­зації та групи ВКП(б). У лісах з'явилися партизанські загони, які очолювали здебільшого ті, хто був здатний здійснювати бойові операції.

У Москві довелося терміново переглянути довоєнну теорію війни, згідно з якою в разі нападу противника на СРСР бойові дії будуть перенесені на його територію. У 1930-х рр. було ліквідовано створену в лісах мережу матеріаль­но-технічних баз. Підібрані для можливої партизанської боротьби кадри зви­нуватили в підготовці замаху на Сталіна та винищили. Тепер радянське ко­мандування покладало великі надії на організований партизанський рух та підпільну роботу на окупованих територіях. Однак із 3,5 тис. партизанських загонів і диверсійних груп, залишених на окупованій території, улітку 1942 р. діяли лише 22 загони, інші розпалися або були розгромлені. Проти недосвідче­них підпільників і партизанів діяли фашистські каральні органи.

В Україні найбільш сприятливими були умови для таборів партизан на Во­лині й Поліссі. Рух набув організованого характеру в 1942 р.,коли було створеноУкраїнський штаб партизанського руху,який очолив Т. Строкач.У русі Опору брали участь утікачі-військовополонені, партійні й безпартійні, дорослі й діти. Причини розгортання руху Опору:

  • окупація батьківщини загарбниками;

  • план відповіді

    1. Передумови розгортан­ня руху Опору.

    2. Причини і форми руху Опору.

    3. Рух Опору в Україні.

    жорстокість окупаційного режиму;

  • цілеспрямована діяльність радянського керівництва з організації руху Опору на окупованих територіях.

Форми опору:

Пасивні:

  • різноманітна допомога партизанам;

  • відмова співпрацювати з окупаційною владою;

  • саботаж окупаційної влади;

  • випуск бракованої продукції;

  • зрив поставок продуктів харчування для окупаційної армії;

  • ухиляння від робіт тощо.

Активні:

  • партизанський рух;

  • діяльність підпілля;

  • диверсійна діяльність;

  • пропагандистська діяльність.

Джерела формування партизанських загонів:

  • залишення в тилу ворога спеціально сформованих загонів;

  • окремі солдати та підрозділи, що опинились в оточенні і не мали змоги прорватися для з'єднання з фронтовими частинами;

  • окремі громадяни, які не були призвані до армії, але були здатні носити зброю і за своїми переконаннями й бажанням готові були вести партизанську боротьбу.

Відомими командирами радянських партизанів стали С. Ковпак, О. Федо­ров, М. Наумов.Зокрема, партизанські з'єднання С. Ковпака пройшли бойо­вий шлях від Путивля до Карпат.

В українських містах і селах діяли молодіжні підпільні організації. У Ми­колаївській області до її складу входили старшокласники села Кримки. У ве­ресні 1942 — січні 1943 р. підпільна молодіжна організація «Молода гвардія» діяла в місті Краснодоні. До її штабу входили І. Туркенич, О. Кошовий, І. Зем- нухов, В. Третякевич, С. Тюленін, Л. Шевцова. Молодогвардійці, крім анти­гітлерівської пропаганди, здійснили низку диверсій і бойових операцій.

У 1942 р.була сформована Українська Повстанська Армія (УПА). Її голов­нокомандувачем став член проводу Організації Українських Націоналістів (бандерівців) Р. Шухевич (Тарас Чупринка). Партизанська армія контролюва­ла частину території Волині, Полісся та Галичини .'У своєму складі вона налі­чувала близько ЗО—40 тис. бійців. Конгрес ОУН-Б проголосив своєю метою боротьбу проти більшовизму та нацизму.

У 1944 р.в Карпатах представники довоєнних політичних партій Західної України та східних українців створили Українську Головну Визвольну Раду (УГВР), яка закликала неросійські народи СРСР об'єднатися проти Москви.

Отже, в Україні в роки Другої світової війни існувало три течії руху Опору:

  • радянська(1941—1942 рр. — партизанські загони, радянське підпілля; діяла на українському Поліссі, Чернігівщині, Сумщині, налічувала 200— 600 тис. осіб);

  • націоналістична (1942 р. — похідні групи, УПА та інші загони, підпілля ОУН; діяла на території Волині, Галичини, українського Полісся, налічувала 50—200 тис. осіб);

  • польська(1941 —1942 рр. — армія Крайова, армія Людова, батальйони хлопські; діяла на території Волині, Полісся, налічувала 10—20 тис. осіб).

и

96

Нисновок. Таким чином, рух Опору в Україні в роки Другої світової війни увібрав у себе боротьбу як проти фашистських окупантів, так і за створен пя Української держави. Комуністичний і націоналістичний партизанськії:! та підпільний рух наближали час перемоги. Однак вони залишались на різних політичних позиціях, тому радянські війська й УПА перебували в стані від критої війни.

  • Дати:червень 1942 р. — створення Українського штабу партизанського

руху; 14 жовтня 1942 р. — загальноприйнята дата створення УПА.

  • Поняття, терміни, назви:рух Опору, ОУН—УПА, УІППР.

  • Особистість в історії:С. Ковпак, Р. Шухевич (Тарас Чупринка).

Білет 24