Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філософія екзамен відповіді.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
69.58 Кб
Скачать

Наукові революції в історії

Перша науково-технічна революція (XV—XVII століть) відкинула системуАристотеляігеоцентричне вченняПтоломея, подолала середньовічнусхоластикуі зусиллямиКоперника,Кеплера,Галілея,Декарта,Ньютоната інших вчених створила наукові основиматематики,астрономії,механіки,медицини, тобто самеприродознавство. Цей період характеризується масштабним розвиткомпромислового виробництва. На змінуфеодальнійсуспільно-економічній формаціїприйшлакапіталістична, що характеризується розвитком продуктивних сил і ускладненнямвиробничих відносин.

Друга науково-технічна революція (XIX століття) зруйнуваламетафізичніідеї незмінності природи і утвердиладіалектичніідеї загального розвитку і зв'язку у природі на основіатомістичної теоріїіперіодичного законувхімії, вчення про збереження і перетворення енергії уфізиці, а такожклітинноїйеволюційної теоріїубіології. Вплив науки ще більше виявляється у розвитку продуктивних сил, з'являються нові галузі виробництва, загострюються суперечності з виробничими відносинами усуспільстві.

Третя науково-технічна революція (з кінця XIX століття) почалася з руйнування концепції неподільного атома і створення квантово-механічної системисвітосприймання, яка характеризується кількісними фізичними властивостями мікросистем. У ході цієї революції наука проявляє революціонізуючий вплив на розвиток виробництва і виробничих відносин. Науково-технічна революція (НТР) розпочалася у фізиці, поширилася потім на хімію, теоретичну і технічнукібернетику,космознавствота інші науки. До середини50-хроків вона охопила біологію і набула, таким чином, загального характеру.

Четверта науково-технічна революція (з середини XX століття) охопила інтелектуальну діяльність, починаючи з інформаційних образів в економіці,штучного інтелектуу нових технологіях і продовжується в біології, інформатизації суспільства, розвивається світоваглобалізаціяу науці ітехніці.

Хто володіє інформацією, той володіє світом — так характеризується інформаційна революція, яка поширюється у всіх галузях науки, техніки, виробництві, соціології, суспільстві.

Розвиток науки і техніки пов'язаний з ускладненням методів і форм наукових досліджень, використанням складної апаратури (атомних реакторів,прискорювачів елементарних часток, машинних комплексів та ін.). В сучасних умовах масштабні наукові дослідження провадяться великими колективами, а вчений є їх активним учасником. Таким чином, науково-технічна революція зумовила індустріалізацію науки.

Основними рисами НТР є:

  • швидкість розвитку науки, перетворення науки в безпосередню виробничу силу;

  • всеосяжність;

  • зміна технічної та технологічної бази господарства світу.

Вплив на світове господарство

Складові частини НТР — це система науки, техніки, технології, виробництва і управління. НТР впливає на зміни в розміщенні господарства світу— на його галузеву та територіальну структуру. Цей вплив виявляється так:

базові матеріалоємні галузі промисловості переорієнтовуються з місцевої сировини до ринків збуту. Більшість районів, що зараз розвиваються, не мають сировинних баз;

основними центрами і регіонами розміщення виробництва стали території з високим науковим потенціалом; перспективною формою територіальної організації науково-виробничих комплексів стали технополіси;

розвиток світового господарства призвів до високої територіальної концентрації виробничої діяльності та населення;

при розміщенні господарства в економічно розвинутих країнах орієнтуються на використання висококваліфікованої робочої сили або на дешеву робочу силу в країнах, що розвиваються;

передбачаються жорсткі санкції за забруднення навколишнього середовища(Кіотський протокол).