Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філософія екзамен відповіді.docx
Скачиваний:
70
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
69.58 Кб
Скачать

9) Космоцентризм та стихійний (наївний ) матеріалізм мислителів Міленської школи.

Початком стародавньогрецької філософії був стихійний(наївний) матеріалізм.Його представники намагалися зрозуміти і пояснити природу в мастштабах космосу- як виник,як упорядкований,що є першоосновою всього існуючого. Перешоосновою вважали якусь із природних стихій: 1) Фалес Мілетський (7ст. до н.е )-«все з води і вводу обертається» 2)Гереклід(7 ст. до н.е )-«світ …не створений ніким з богів ніким із людей,а був є і буде вічноживим вогнем,шо закономірно спалахує і закономірно згасає»

10 )Місце і значення філософії Сократа в історико- філософському процесі.

Сократ(5-4 ст. до н.е ) вперше повернув напрям філософського дослідження від природи до людини. «Пізнай самого себе», «В спорі народжується істина»-в дискусії через протиставлення та узгодження в різних ,тому числі, протилежних думок і суджень,народжується нове знання. «Я знаю що нічого не знаю»-не можна отримати остаточної вичерпної відпов. на проблемне питання в наслідок складності,багатогранності та суперечливості самого об*єкта пізнання.Головний ринцип Сократа –помірність-слід вдовольнитися необхідним,все що більше необхідного розбещує людинуГоловний ринцип Сократа –помірність-слід вдовольнитися необхідним,все що більше необхідного розбещує людину.На основі цього ринципу виникла школа кініків,які протиставляли природу законам і звичаям людей.Звідси походить поняття цинізм.Сократ започаткував класичний період античної філософії,коли сформувалися матеріалізм та ідеалізм,як послідовні і обгрунтовані філософські системи.

11)Атомоністичне вчення Левкіпа іДемокріта як підвалини філософського матеріалізму.

Демокріт розвинув вчення про атоми, що є головним досягненням демокрітової філософії. Демокріт приходить до ідеї неподільних атомів, які можуть бути різної конфігурації: гачкоподібні, якореподібні, кутасті, вигнуті тощо.

За Демокрітом фізичні атоми неподільні, але подумки в них можна виділити певні частини — точки, які не мають ваги і які не можна від атомів відторгнути. Це — уявна частина атома — амера та, що не має частин. Згідно з деякими свідченнями, у найдрібнішому атомі було 7 амер: верхня, нижня, ліва і права, передня і задня, серединна. Це була математика, узгоджена з даними чуттєвого сприйняття, які говорили, що, яким би малим не було фізичне тіло — наприклад, невидимий атом, — точки частини сторони у ньому завжди можна уявити, ділити нескінченно навіть подумки неможливо

Увесь світ, всі тіла, відповідно до цієї концепції, складаються з атомів atomos — неподільний — дрібних матеріальних неподільних часток. Рух — внутрішня властивість атомів здогад про внутрішнє джерело матерії, яка є в русі; різноманіття явищ навколишнього світу пояснюється розходженням форм атомів. Послідовно проводячи матеріалізм, Демокріт вважав, що душа складається зі сферичних, рухливих, вогненних атомів. Людина відрізняється від тварини особливим розташуванням атомів душі, які чергуються з атомами тіла. Після смерті душі розпадаються і атоми розсіюються в просторі. Боги також мають атомарну структуру і складаються із круглих вогненних атомів, які нелегко руйнуються, але все-таки не вічні.

Етика Демокріта — це етика щастя — гедонізм. Метою життя філософ вважає гарний настрій — евтюмію, що означає безтурботний щасливий стан, коли людина не піддається дії пристрастей і страху. Найбільшою чеснотою є безтурботна мудрість, яка дає людині дар правильно мислити, правильно говорити і правильно поступати.

В соціально-політичних поглядах Демокріт був прихильником демократичного устрою держави, стверджуючи, що бідність у демократії настільки краще так званого благополуччя громадян при царях, наскільки свобода краще рабства.