Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова 16.06.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
403.46 Кб
Скачать

39

Національний університет «києво-могилянська академія»

Кафедра літературознавства

Інтертекстуальні зв'язки в романі Бернарда Вербера «Імперія янголів»

Курсова робота

студента ІІІ року навчання

факультету гуманітарних наук

Коцюбинської Анастасії Сергіївни

Науковий керівник –

кандидат філологічних наук

Мазін Дмитро Михайлович

Київ - 2014

Зміст

1.Вступ…………………………………………………………………………….....3

2. Розділ I.

Інтертекстуальні зв'язки та Проблема дослідження прецедентного тексту в авторському тексті ……………….............................................................................6

1.1. Проблема дослідження інтертексту в художньому тексті творі ……….. …..6

1.2. Інтертектуальність та її функції в художньому тексті………………………..7

1.3. Типологія інтертекстуальних елементів і зв'язків……….............................. 9

1.4. Інтертекстуальність і масова література…………………..………………………..14

3. Розділ II.

Типи та художні функції інтертекстуальних зв'язків у романі Б. Вербера «Імперія янголів»……………………………………………………………...……17

2.1. Особливості аналізу роману "Імперія янголів" в аспекті інтертекстуальних зв'язків…………………………………………………………………………….…17

2.2. Інтертекстуальні елементи, зв'язки та їх функції в творах Вербера………..18

2.2.1. Поєднання християнських традицій та міфологічних мотивів……...… 19

2.2.2. Алюзії та реалії…………………………………………………………..… 20

2.2.3.Цитування. Незалапковані цитати………………………………………..…22

2.2.4.Самоцитування у романі «Імперія янголів»……………………………..…23

2.3. Інтертекстуальні зв’язки роману «Імперія янголів» у контексті масової літератури ……………………………………………………………………….….25

4. Висновки……………………………………………………….……….…….....27

5. Список використаної літератури…………………...………………………..29

ВСТУП

Бернар Вербер (1961) – відомий французький письменник ХХІ ст. Твори Вербера - це суміш таких жанрів як наукова фантастика, пригодницький роман та есе. Книги цього письменника користуються шаленою популярністю, його аудиторія - читачі різного віку та різних національностей.

Романи Б. Вербера є поєднанням елементів масової та інтелектуальної культури. Одна з формул успіху творів – інтелектуалізація масової культури; письменник робить твір доступним широкому колу читачів – заплутаний сюжет, багато перипетій, і водночас вплетені у текст інтелектуальні елементи – різноманітні факти, які потребують осмислення. У тексті романів сполучаються авторські думки і спостереження та погляди відомих філософів, результати соціологічних опитувань, навіть думки пересічних людей та інші елементи наукового і художнього характеру. Наповнення своїх текстів різними запозиченими і власними текстуальними та смисловими вставками з різних культурних джерел дає підстави відносити Б. Вербера до представників постмодерної літератури.

Одна з найпомітніших книг Бернара Вербера – «Імперія янголів» (2000), світовий бестселер, який удостоївся читацького визнання та літературної нагороди - премії ім. Жюля Верна у жанрі фентезі. Роман має характерну складну побудову та сполучення різноманітних інтертекстуальних зв‘язків. Аналіз інтертексту в цьому романі дозволить уточнити питання про типологічну належність романів Б.Вербера.

Серед наявних робіт про творчість Вербера переважають розвідки критичного характеру (зокрема, статті Марі-Крістін Бле, Гюнтера Мартенса та ін.), але бракує ґрунтовних робіт літературознавчого характеру. Наявні окремі праці, наприклад, М. А. Белей «Семантика кольору у постмодернізмі на прикладі роману Бернара Вербера «Танатонавти»», А. М. Сердюк «Авторська інтерпретація емоційних концептів у сучасній французькій прозі»). Але відсутні дослідження з питань інтертекстуальності.

Отже, актуальність цієї роботи зумовлена тим, що це – перша спроба осмислення інтертексту Б.Вербера на прикладі роману «Імперія янголів», що дозволить уточнити жанрову природу текстів французького письменника та глибше проаналізувати стан використання інтертекстуальних зв‘язків у сучасній художній літературі.

Метою дослідження є проаналізувати структурні та семантичні особливості інтертекстуальності в романі Б.Вербера «Імперія янголів».

Реалізація цієї мети передбачає розв’язання таких завдань:

  1. розглянути ступінь дослідженості проблеми інтертекстуальності в сучасній літературі взагалі та творах масової культури зокрема;

2) визначити природу, форми й функції інтертекстуальності у романі «Імперія янголів» у контексті творчості Б.Вербера;

3) розкрити художню природу самоцитування у романі Вербера;

Об'єктом дослідження є роман «Імперія янголів» Б.Вербера.

Предметом дослідження роботи є форми та функції інтертекстуальності у творі Бернарда Вербера.

Методологічну основу дослідження складають теорії інтертекстуальності Ю. Крістєвої, Ж. Женетт, Н. Фатєєвої, а також роботи М. Бахтіна, Р. Барта, а також теоретиків масової культури – Дж. Сторі, Т. Гундорової та ін.

Методи дослідження: текстуальний аналіз, описовий метод, функціонально-стилістичний аналіз інтертекстуальних зв’язків , інтеграція методологічних принципів цілісно-системного підходу до художнього твору.

Наукова новизна роботи у тому, що тут здійснена перша спроба цілісного осмислення інтертекстуальності в «Імперії янголів» Б. Вербера через вивчення особливостей бачення моделі світу і типологічних рис героя, їх еволюції; виокреслюється природа, форма й функції інтертекстуальності у романі письменника. Такий аналіз дає змогу зрозуміти особливості французького постмодернізму.

Теоретичне значення роботи визначається її зв’язком з теорією інтертекстуальності. Теоретичного значення набуває аналіз інтертекстуальних зв’язків роману «Імперія янголів», що дозволяє уточнити жанрову специфіку романів Б.Вербера.

Практичне значення полягає у використанні даної роботи для підготовки лекцій і практичних занять із теорії літератури, спецкурсів з актуальних проблем розвитку літератури постмодернізму і творчості Б. Вербера тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]