Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КПК_комен_2012_ч

.1.pdf
Скачиваний:
86
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
31.18 Mб
Скачать

Стаття 163

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

6. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторо­ на кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містять­ ся в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обста­ вини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таєм­ ницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і докумен­ тів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надава­ тися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

7.Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і до­ кументів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей

ідокументів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність до­ статніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнен­ ня мети отримання доступу до речей і документів.

1.Клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів подається до місце­ вого суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган до судового розслідування. Після надходження до суду клопотання воно підлягає обов'язковій реєстрації в автоматизованій системі документообігу суду, яка здійснюється праців­ никами апарату відповідного суду в день його надходження. Визначення судді для розгляду слідчим суддею або судом клопотання про тимчасовий доступ до речей і до­ кументів здійснюється цією системою під час його реєстрації.

2.Існує два порядки розгляду слідчим суддею, судом клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів.

3.Перший полягає у тому, що після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи. У повістці про судовий виклик, що слідчий суддя, суд надсилає особі, у володінні якої знаходяться речі і документи, зазначається про обов'язок збереження речей і документів у тому вигляді, у якому вони перебува­ ють на момент отримання судового виклику. Слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі

ідокументи. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини непри­ буття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Другий порядок застосовується, якщо сторона, яка звернулася з клопотанням, до­ веде наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищен­ ня речей чи документів. У такому випадку клопотання розглядається слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

4. Під час судового розгляду сторона, яка звернулася з клопотанням, має довести наявність достатніх підстав вважати, що речі або документи, про тимчасовий доступ

429

Глава 15. Тимчасовий доступ до речей і документів

до яких надійшло подання: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відпо­ відної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими реча­ ми і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотан­ ня, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Сторона повинна також довести можливість вико­ ристання як доказів відомостей, що містяться у речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

5. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів тільки у тому випадку, коли сторона кримінального провадження, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе наявність таких обставин. Під час розгляду питання про застосування цього заходу забезпечення кримінального про­ вадження сторони повинні надати слідчому судді, суду докази обставин, на які по­ силаються.

Якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи до­ кументів або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу д речей і документів, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання доступу до речей і доку­ ментів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і доку­ ментів.

6. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя, суд зобов'язаний ураховувати можливість без застосування цього заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судово­ го розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Стаття 164

Ухвала про тимчасовий доступ до речей і документів

1. В ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено:

1)прізвище, ім'я та по батькові особи, якій надається право тимчасового до­ ступу до речей і документів;

2)дата постановления ухвали;

3)положення закону, на підставі якого постановлено ухвалу;

4)прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи або найменування юридично особи, які мають надати тимчасовий доступ до речей і документів;

5)назва, опис, інші відомості, які дають можливість визначити речі і доку­ менти, до яких повинен бути наданий тимчасовий доступ;

6)розпорядження надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і доку­ ментів зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість вилучити зазначені речі

ідокументи, якщо відповідне рішення було прийнято слідчим суддею, судом;

7)строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня поста­ новления ухвали;

430

Стаття 165

8) положення закону, які передбачають наслідки невиконання ухвали слідчо­ го судді, суду.

1. Ухвала слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів скла­ дається зі вступної, мотивувальної та резолютивної частин.

Увступній частині ухвали має бути зазначено, який слідчий суддя, суд, де, коли, за участю яких суб'єктів кримінальної процесуальної діяльності розглянув клопотан­ ня сторони про тимчасовий доступ до речей та документів.

Умотивувальній частині ухвали викладається мотивування рішення слідчого судді, суду. Обґрунтовується, пояснюється, чому стороні надається право тимчасово­ го доступу до речей і документів, на яких доказах слідчий суддя, суд ґрунтував свої міркування і висновки.

Урезолютивній частині ухвали міститься конкретне формулювання рішення, яке приймає слідчий суддя, суд. Це рішення має ґрунтуватися на положеннях мотивуваль­ ної частини ухвали, логічно випливати з неї. Резолютивна частина ухвали повинна бути викладена чітко та ясно, щоб при її виконанні не виникало сумнівів щодо речей

ідокументів, до яких надається доступ. У цій частині ухвали повинно міститися рі­ шення слідчого судді, суду надати тимчасовий доступ до речей і документів зазна­ ченій в ухвалі особі та надати їй можливість їх вилучити. Наприкінці ухвали вказу­ ється, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про проведен­ ня обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів. Має бути вказано також, що ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів склада­ ється у двох примірниках. Зазначеній в ухвалі слідчого судді, суду особі вручаються оригінал ухвали та її копія. Другий примірник ухвали залишається в судовій справі.

Стаття 165

Виконання ухвали слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів

1.Особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов'язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній

увідповідній ухвалі слідчого судді, суду.

2.Зазначена в ухвалі слідчого судді, суду особа зобов'язана пред'явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію.

3.Особа, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, зобов'язана залишити володільцю речей і документів опис речей і документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду.

431

Глава 15. Тимчасовий доступ до речей і документів

4. На вимогу володільця особою, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий дос до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилу­

чених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електрон-1 них засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

1.Оскільки ухвала слідчого судді, суду є обов'язковою для виконання всіма під-] приємствами, установами та організаціями, службовими особами і громадянами, ні­ які обставини не можуть бути поважними для відмови пред'явити або добровільно видати речі, документи, які вимагає уповноважена особа. Якщо володілець відмовля­ ється виконати ухвалу слідчого судді, суду про надання доступу до речей та докумен-і тів, йому роз'яснюється, що це спричиняє для нього негативні правові наслідки у ви­ гляді проведення за судовим рішенням обшуку з метою відшукання та вилучення] зазначених речей і документів.

2.Перед проведенням цієї процесуальної дії особа, якій надано дозвіл на тимча-І совий доступ до речей і документів, пред'являє їх володільцю оригінал ухвали суду,! вручає її копію та пропонує надати до них доступ. Пред'явлення ухвали володільцю] речі та документа гарантує його право знати, хто і на яких підставах проводить пре цесуальну дію. Факт пред'явлення ухвали слідчого судді, суду, вручення її копії за-] свідчується підписом володільця на оригіналі цього судового рішення.

3.Якщо речі та документи вилучаються, складається їх опис, який вручаєтьсі^ володільцю. В описі вилучених речей зазначаються їх назва, кількість, міра, вага, матеріал, з якого вони виготовлені, та індивідуальні ознаки. В описі вилучених до кументів указуються їх назва та зміст. Копія опису вилучених речей та документів,] складена слідчим, долучається до кримінального провадження.

4.Уповноважена особа, яка провадить процесуальну дію, зобов'язана залишите на вимогу володільця копію вилучених документів. Копії вилучених документів ви готовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільц за його згодою або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред'являє] ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів. У разі неможливості виготов­ лення копій вилучених документів слідчий вносить до протоколу процесуальної ДІЯ запис про вимогу володільця надати їх копії. Вони виготовляються негайно після по-| яви такої можливості та вручаються володільцю вилучених документів.

Стаття 166

Наслідки невиконання ухвали слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів

1. У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право по­ становити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

432

Стаття 166

2. У разі якщо дозвіл на проведення обшуку надано за клопотанням сторони захисту, слідчий суддя, суд доручас забезпечення його проведення слідчому, про­ курору або органу внутрішніх справ за місцем проведення цих дій. Проведення обшуку здійснюється за участю особи, за клопотанням якої надано дозвіл на його проведення, згідно з положеннями цього Кодексу.

1.Ухвала слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів на­ бирає законної сили з моменту її оголошення. Вона є обов'язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для всіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб і підлягає виконанню на всій території України.

Уразі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів застосо­ вується кримінально-процесуальна санкція. Слідчий суддя, суд за клопотанням сто­ рони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів. Така ухвала повинна відповідати вимогам, установленим ст. 235 КІЖ.

2.Якщо дозвіл на проведення обшуку надано за клопотанням сторони захисту, слідчий суддя, суд мотивованою ухвалою доручає його проведення слідчому, проку­ рору або органу внутрішніх справ за місцем проведення цих дій. Обшук проводиться за участю особи, яка звернулася з клопотанням про надання дозволу на його прове­ дення.

ГЛАВА 16

ТИМЧАСОВЕ ВИЛУЧЕННЯ МАЙНА

Стаття 167

Підстави тимчасового вилучення майна

1.Тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним його майном до] вирішення питання про арешт майна або його повернення.

2.Тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони:

1)підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряд­ дя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; 2) надані особі з метою схилити її до вчинення кримінального правопорушен­ ня, фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопо­

рушення чи як винагорода за його вчинення;

3)є предметом кримінального правопорушення, пов'язаного з їх незаконним обігом;

4)набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, доходи від] них, або на які було спрямоване кримінальне правопорушення.

1.Тимчасове вилучення майна є одним із заходів забезпечення кримінальног провадження. При його застосуванні обмежується право особи, гарантоване ст. • Конституції України. При тимчасовому вилученні майна підозрюваний фактично і збавляється можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним йог майном до вирішення питання про його арешт або повернення.

Тимчасовому вилученню підлягає майно у вигляді речей, документів, грошей. Щ річчю слід розуміти предмет матеріального світу, щодо якого можуть виникати ци­ вільні права та обов'язки. Документом є спеціально створений з метою збереження інформації матеріальний об'єкт, який містить зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо відомості, які можуть бути використані як доказ фак­ ту чи обставини. Гроші - це законний платіжний засіб, обов'язковий до приймання за номінальною вартістю на всій території України. Таким платіжним засобом є грошо­ ва одиниця України - гривня. Іноземна валюта може використовуватися в Україні

увипадках і в порядку, установлених законом.

2.Тимчасовому вилученню підлягає майно у вигляді речей, документів, грошей, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: підшукані, виготовлені, пристосо­ вані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення! та (або) зберегли на собі його сліди; надані особі з метою схилити її до вчинення! кримінального правопорушення, фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи як винагорода за його вчинення; є предметом кримінального правопорушення, пов'язаного з їх незаконним обігом; набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, доходи від них, або на які було спря­ моване кримінальне правопорушення.

434

Стаття 168

Засоби вчинення кримінального правопорушення - це предмети матеріального світу, що застосовуються особою при вчиненні суспільно небезпечного діяння. Зна­ ряддя кримінального правопорушення - це предмети, використовуючи які особа вчиняє фізичний вплив на матеріальні об'єкти. Під предметом кримінального право­ порушення розуміють предмети матеріального світу, у зв'язку з якими чи з приводу яких вчиняється таке правопорушення. Сліди кримінального правопорушення у вузь­ кому розумінні - це матеріально фіксовані відображення зовнішньої будови одного об'єкта на іншому. Якщо такі сліди збереглися на речах, документах, вони тимчасово вилучаються. Винагорода за вчинення кримінального правопорушення - це гроші, цінності та інші речі, надані особі з метою схилити її до його вчинення. Речі, доку­ менти, здобуті в результаті вчинення кримінального правопорушення або на які воно було спрямоване, - це об'єкти такого правопорушення. Доходи від набутих у резуль­ таті вчинення кримінального правопорушення речей, грошей - це все те, що набуто від реалізації майна, отриманого злочинним шляхом.

Під достатніми даними для проведення тимчасового вилучення майна розуміють­ ся відомості, що містяться в показаннях свідків, потерпілих, підозрюваних, у прото­ колах слідчих дій, а також одержані в ході проведення негласних слідчих дій.

Стаття 168

Порядок тимчасового вилучення майна

1.Тимчасово вилучити майно може кожен, хто законно затримав особу в по­ рядку, передбаченому статтями 207,208 цього Кодексу. Кожна особа, яка здійсни­ ла законне затримання, зобов'язана одночасно із доставленням затриманої особи до слідчого, прокурора, іншої уповноваженої службової особи передати їй тим­ часово вилучене майно. Факт передання тимчасово вилученого майна засвідчу­ ється протоколом.

2.Тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду.

3.Слідчий, прокурор, інша уповноважена службова особа під час затримання або обшуку і тимчасового вилучення майна або негайно після їх здійснення зобов'язана скласти відповідний протокол.

4.Після тимчасового вилучення майна уповноважена службова особа зобов'язана забезпечити схоронність такого майна в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

1.Тимчасове вилучення майна застосовується при затриманні особи в порядку, передбаченому статтями 207, 208 КПК. Якщо затримання було проведено не уповно­ важеною службовою особою, вона зобов'язана одночасно із доставленням затриманої особи до слідчого, прокурора, іншої уповноваженої службової особи передати їй тимчасово вилучене майно.

При передачі тимчасово вилученого майна складається протокол, у якому вказу­ ється, хто передав і яка уповноважена службова особа прийняла майно, із зазначенням його назви, кількості, міри, ваги, матеріалу, з якого воно виготовлено, та індивідуаль­ них ознак.

435

Глава 16. Тимчасове вилучення майна

2.Тимчасове вилучення майна здійснюється також під час обшуку, огляду. П рядок проведення цих слідчих дій визначений у статтях 236, 237 КІЖ.

3.Слідчий, прокурор, інша уповноважена службова особа під час затримання а обшуку і тимчасового вилучення майна або негайно після їх здійснення зобов'яза скласти відповідний протокол.

Протокол складається зі вступної, описової та заключної частин. Вступна части" повинна містити відомості про: місце, час проведення та назву процесуальної ді особу, яка проводить процесуальну дію (її прізвище, ім'я, по батькові, займана по­ сада); усіх осіб, які присутні під час проведення процесуальної дії (їх прізвища, ім'я, по батькові, дата народження та місце проживання); інформацію про те, що особи, які беруть участь у процесуальній дії, заздалегідь повідомлені про застосування технічні засобів фіксації; характеристики технічних засобів фіксації та носіїв інформації, я застосовуються при проведенні процесуальної дії, та порядок їх використання. В ош совій частині протоколу вказуються відомості про: послідовність дій; отримані в р зультаті процесуальної дії речі, документи, гроші. У заключній частині протоко зазначається про: тимчасово вилучені речі, документи, гроші; спосіб ознайомлен учасників зі змістом протоколу; зауваження і доповнення до письмового протоко

збоку учасників процесуальної дії.

Перед підписанням протоколу учасникам процесуальної дії надається можливіс ознайомитися із його текстом. Зауваження і доповнення зазначаються у протоко перед підписами. Протокол підписують усі учасники, які брали участь у проведе процесуальної дії.

4. Уповноважена службова особа зобов'язана забезпечити схоронність тимчасо вилученого майна. Процедура його зберігання визначена в інструкції про поряд вилучення, обліку, зберігання та передачі речових доказів у кримінальних провадже нях, цінностей та іншого майна органами досудового розслідування і суду, яка затве джена відповідною постановою КМУ Порядок зберігання залежить від того, що собо становить вилучене майно. Наприклад, гроші підлягають передачі на зберігання фінансових органів. Документи зберігаються при справі, а інше майно - у спеціальн пристосованих приміщеннях.

Стаття 169

Припинення тимчасового вилучення майна

1. Тимчасово вилучене майно повертається особі, у якої воно було вилучен 1) за постановою прокурора, якщо він визнає таке вилучення майна безпідставнії 2) за ухвалою слідчого судді чи суду, у разі відмови у задоволенні клопотан

прокурора про арешт цього майна; 3) у випадках, передбачених частиною п'ятою статті 171, частиною шосто

статті 173 цього Кодексу.

1. Прокурор уповноважений винести постанову про визнання безпідставним т часового вилучення майна, коли немає достатніх підстав вважати, що вилучені ре документи, гроші: підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи

436

Стаття 169

знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; надані особі з метою схилити її до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи як винагорода за його вчинення; є предметом кримінального правопорушення, пов'язаного з їх незаконним обігом; набуті в результаті вчинення кримінального пра­ вопорушення, доходи від них, або на які було спрямоване кримінальне правопору­ шення.

У разі винесення слідчим суддею чи судом ухвали про відмову в задоволенні кло­ потання прокурора, клопотання слідчого, погодженого з прокурором, про арешт майна, тимчасово вилучене майно також повертається особі, у якої воно було вилу­ чено. Таке рішення приймається у разі, якщо немає достатніх підстав вважати, що речі, які є майном підозрюваного, обвинуваченого, не відповідають критеріям, зазна­ ченим у ч. 2 ст. 167 КПК.

Тимчасово вилучене майно повертається особі, у якої воно було вилучено, у разі: 1) якщо клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна було подано до суду пізніше наступного робочого дня після вилучення майна; 2) клопотан­ ня про тимчасовий арешт майна надійшло до суду після закінчення 72 годин з момен­ ту його вилучення.

Про можливість отримання володільцем вилученого у нього майна він повідом­ ляється письмово. Копія повідомлення долучається до кримінального провадження. У розписці отримувач указує дані свого паспорта або іншого документа, який посвід­ чує його особу та місце проживання. У разі неможливості особистої явки власника майна воно може бути отримано за дорученням іншою особою, розписка якої разом із дорученням приєднуються до справи. Якщо власником є підприємство, установа, організація, майно передається їх представникам за наявності доручення, документа, що засвідчує особу, і під розписку.

ГЛАВА 17

АРЕШТ МАЙНА

Підстави для арешту майна

1.Арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небез­ печне діяння, можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді або суду до скасування арешту майна у встановленому цим Кодексом порядку. Від­ повідно до вимог цього Кодексу арешт майна може також передбачати заборону для особи, на майно якої накладено арешт, іншої особи, у володінні якої перебуває май­ но, розпоряджатися будь-яким чином таким майном та використовувати його.

2.Слідчий суддя або суд під час судового провадження накладає арешт на майно у вигляді речей, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у частині другій статті 167 цього Кодексу. Крім того, у ви­ падку задоволення цивільного позову суд за клопотанням прокурора, цивільно­ го позивача може вирішити питання про накладення арешту на майно для за­ безпечення цивільного позову до набрання судовим рішенням законної сили, якщо таких заходів не було вжито раніше.

3.Арешт може бути накладено на нерухоме і рухоме майно, майнові права інтелек­ туальної власності, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковому вигляді, цінні папери, корпоративні права, які перебувають у власності підозрюваного, обви­ нуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, і перебувають у нього або в інших фізичних, або юридич­ них осіб з метою забезпечення можливої конфіскації майна або цивільного позову.

4.Заборона на використання майна, а також заборона розпоряджатися таким майном можуть бути застосовані лише у випадках, коли їх незастосування може призвести до зникнення, втрати або пошкодження відповідного майна або на­ стання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

5.Заборона використання житлового приміщення, в якому на законних під­ ставах проживають будь-які особи, не допускається.

1.Арешт майна - це один із заходів забезпечення кримінального провадження, суть якого полягає у тимчасовому позбавленні підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небез­ печне діяння, можливості відчужувати певне його майно, розпоряджатися будь-яким чином таким майном та використовувати його. Арешт майна має тимчасовий характер, оскільки остаточне рішення про те, що належить вчинити з майном, яке арештоване, буде вирішено судом при ухваленні вироку (ст. 368 КПК).

438