Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Жилой дом укр..doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
5.47 Mб
Скачать

4.3 Методика виконання та зразок

теплотехнічного розрахунку горищного перекриття

Розрахунок виконується аналогічно розрахунку зовнішньої стіни

Мінімально допустиме значення опору теплопередачі горищного перекриття для I температурної зони Rq min= 3,3 м2·К/Вт.

Задамося конструкцією горищного перекриття (рис. 4.2) та виберемо вихідні дані до розрахунку.

Рисунок 4.2 Конструкція горищного перекриття

1 – плита збірна залізобетонна багатопустотна =2500 кг/м3, товщиною 0,22 м, =2,04 Вт/м.

2- утеплювач – жорсткі мінераловатні плити на синтетичних сполуках =110 кг/м3, =0,047 Вт/м.С.

3- стяжка з цементно-пісчаного розчину, товщиною 0,03 м =1600 кг/м3, =0,81 Вт/м.С.

м20С/Вт,

звідки 3 = 0,14 м.

Отже, для забезпечення нормативних параметрів мікроклімату приміщень товщина утеплювача із жорстких мінераловатних плит повинна бути не меншою ніж 0,14 м. Приймаємо – 0,15 м.

4.3 Методика виконання та зразок

розрахунку звукоізоляції стіни

Оцінка звукоізолюючих вертикальних огороджувальних конструкцій будівель (стін та перегородок) виконується на основі СНиП II-12-77 [4.4].

Основна розрахункова формула відповідно до СНиП II-12-77 [4.4]

Iв=50+в≥Iвн,

де Iв - індекс ізоляції повітряного шуму в дБ міжкімнатної стіни;

в – поправка, яка визначається за методикою викладеною в додатку 1 [4.4].

Iвн – нормативний індекс ізоляції повітряного шуму в дБ міжкімнатної стіни, який дорівнює для житлових будинків Iвн= 41 дБ, відповідно до таблиці 7 [4.4].

Значення поправки в визначається шляхом порівняння частотної характеристики ізоляції повітряного шуму огороджувальної конструкції з нормативною частотною характеристикою ізоляції повітряного шуму відповідно до рис. 6 [4.4] (стор. 9), або рис. 4.3 даних методичних вказівок.

Частотну характеристику ізоляції повітряного шуму одношарової плоскої огороджувальної конструкції з поверхневою щільністю від 100 до 1000 кг/м2 із бетону, залізобетону, цегли, керамічних блоків та тому подібних матеріалів слід визначати графічним способом, виконуючи її у вигляді ламаної лінії, аналогічній ламаної лінії ADCD на рис. 8 [4.4] (стор. 13), або рис. 4.4 даних методичних вказівок.

Координати точки В (ƒв та Rв) частотної характеристики слід визначати за графіками на рис. 9 [4.4] (стор. 13), або на рис. 5 цих методичних вказівок, ƒв – у залежності від товщини h у м огороджувальної конструкції рис. 4.4”а” та Rв - у залежності від поверхневої щільності m у кг/м2 огороджувальної конструкції рис. 4.4”б”.

Питома вага γ у кг/м3: γ≥1800 кг/м3;

γ=1600 кг/м3;

γ=1400 кг/м3;

γ≤1200 кг/м3.

Рисунок 4.3 Нормативна частотна характеристика ізоляції повітряного шуму огороджувальної конструкції

Побудова ламаної лінії ABCD, яка характеризує частотну характеристику ізоляції повітряного шуму, виконується наступним чином: із точки В ліворуч проводиться горизонтальний відрізок АВ, з точки В праворуч проводиться відрізок BC з ухилом 7,5 дБ на октаву до точки С з ординатою Rc=60 дБ, а з точки С праворуч проводиться горизонтальний відрізок CD.

Для визначення поправки в необхідно на графік нормативної частотної характеристики ізоляції повітряного шуму огороджувальної конструкції (рис. 3) нанести частотну характеристику ізоляції повітряного шуму однашаровими плоскими огородженнями (рис. 4.5) та визначити середні несприятливі відхилення нанесеної частотної характеристики від нормативної частотної характеристики.

Рисунок 4.4 Частотна характеристика ізоляції повітряного шуму однашаровими плоскими огородженнями

Несприятливими відхиленнями слід вважати відхилення вниз від нормативної частотної характеристики. Середнє несприятливе відхилення слід приймати рівним підсумку несприятливих відхилень.

Якщо середнє несприятливе відхилення наближається, але не перевищує 2 дБ, а максимальне несприятливе відхилення не перевищує 8 дБ, то поправка в=0.

Якщо середнє несприятливе відхилення перевищує 2 дБ, або максимальне несприятливе відхилення перевищує 8 дБ, то нормативна частотна характеристика зміщується вниз (на ціле число децибел) так, щоб середнє і максимальне несприятливе відхилення від зміщеної нормативної частотної характеристики не перевищувало вказаної величини. В цьому випадку поправка в від’ємна і дорівнює величині зміщення нормативної частотної характеристики.

Якщо середнє несприятливе відхилення значно менше 2 дБ, несприятливе відхилення відсутнє, нормативна частотна характеристика зміщується вгору (на ціле число децибел) так, щоб середнє несприятливе відхилення від зміщеної нормативної частотної характеристики наближалось, але не перевищувало 2 дБ, а максимальне несприятливе відхилення не перевищувало 8 дБ. У цьому випадку поправка в позитивна та дорівнює величіні зміщення нормативної частотної характеристики.

Нормативні індекси ізоляції повітряного шуму огороджувальними конструкціями Iвн приймаються за таблицею 7 [4.4] стор. 10, 11, 12, або за таблицею 4.3 цих методичних вказівок.

а)

б)

Рисунок 4.5 Графік для визначення координат точки В

Таблиця 4.3 - Нормативні індекси повітряного шуму

Назва та розташування

конструкції, що обгороджує

Індекс ізоляції повітряного шумуIвн в дБ

1

2

Житлові будинки

1. Стіни та перегородки між квартирами, між приміщеннями квартири та сходовими клітками, холами, коридорами, вестибюлями

2. Стіни між приміщеннями квартири та магазинами

3. Перегородки без дверей між кімнатами, між кухнею та кімнатою в квартирі

50

55

41