Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практ_Інвестиційний_аналіз.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
822.27 Кб
Скачать

Тема 12 інституційний аналіз

Завдання 12.1 (3.ПФ.Е.03.ЗР.О.07.04). Харківський машино­будівний завод «ФЕД» є головним підприємством Науково–виробничої корпорації «ФЕД», до складу якої входять Первомайський машинобудівний завод Луганської області, Вовчанський агрегатний завод Харківської області й власний розроблювач – Харківське агрегатно-конструкторське бюро.

Продукція, що випускає ДП ХМЗ «ФЕД» та інші підприємства корпорації, унікальна й не має аналогів у СНД та інших країнах світу, застосовується практично в усіх видах літаків і вертольотів, які вироблені в країнах СНД, і експлуатується більш ніж у 60 країнах світу.

Харківський машинобудівний завод «ФЕД» – провідне підприємство з виробництва й ремонту інтегральних приводів, електропривідних насосних станцій, гідромоторів та інших виробів, які мають широке застосування як виконавчі механізми керування польотів літальних апаратів і в інших галузях промисловості. Вони відрізняються високою наукоємністю та технічним рівнем, точністю виготовлення окремих деталей і вузлів, малими габаритами та вагою.

З 1989 року підприємство працює в умовах конверсії, скоротивши випуск спецпродукції.

Загальновідомі тенденції, які існують на ринку авіатехніки:

скорочення обсягів виробництва виробниками авіаційної техніки в країнах СНД;

продаж ліцензій на виробництво й ремонт авіаційної техніки в країни, що розвиваються;

переорієнтація країн Східної Європи на поставки авіаційної техніки країн Західної Європи та США;

зростання конкуренції з боку виробників авіаційної техніки країн Заходу зменшило частку ФЕД на існуючих ринках збуту.

Для даного підприємства характерна функціональна організаційна структура, якій характерні такі якості, як: ефективний централізований контроль над досягненням результатів у певних сферах діяльності, висока якість керування операціями, ефективне досягнення ефекту масштабу на базі функціональної спеціалізації.

На підприємстві директор є головним менеджером і він має наступних заступників: помічник директора, головний інженер, головний бухгалтер, заступник директора з економіки та фінансів, заступник директора з виробництва, заступник директора з якості, заступник директора з кадрів, заступник директора з капітального будівництва. Кожен заступник директора прямо управляє підлеглими йому відділами.

Також безпосередньо директорові підприємства підпорядковуються: управління комерції, збуту та зовнішньоекономічної діяльності й служба психології управління.

Директор у своїй діяльності враховує рішення Техніко-економічної ради підприємства.

Техніко-економічна рада є координаційним консультативно-дорадчим органом підприємства із формування політики в області технічного, економічного й соціального розвитку підприємства, підготовки й ухвалення рішень з найбільш важливих питань. Рада працює під керівництвом директора підприємства. Персональний склад Ради визначається наказом директора й у його склад входять: головний інженер, заступники й помічники директора, заступник головного інженера, головний бухгалтер, начальник планово-економічного відділу, юридичного відділу, голова профкому. В залежності від питань, що розглядаються, на засідання Ради можуть запрошуватися фахівці підприємства.

Планово-економічний відділ на підприємстві ДП ХМЗ «ФЕД» є одним із ключових структурних підрозділів заводу. Планово-економічний відділ є самостійним структурним підрозділом, створюється наказом директора та підпорядковується безпосередньо заступникові директора з економіки та фінансів. Відділ з організації, умов і прав відноситься до групи економічних підрозділів підприємства.

Центральна бухгалтерія є самостійним структурним підрозділом на правах відділу й підпорядковується безпосередньо директорові заводу. Бухгалтерія забезпечує правильну постановку й вірогідність обліку, контроль за схоронністю державної власності, правильну витрату коштів і матеріальних цінностей, здійснює режими економії й господарського розрахунку.

Центральна бухгалтерія очолюється головним бухгалтером, що підпорядковується директорові заводу та має двох заступників. На підприємстві функціонують такі ключові технічні відділи, як відділ головного металурга, головного конструктора, головного енергетика, головного технолога. Всі вони підпорядковуються головному інженерові підприємства.

Отже, система управління підприємством є досить ефективною та в цілому відповідає цілям підприємства. Організаційна структура ДП ХМЗ «ФЕД» є збалансованою, досить ефективною. У той же час у системі підприємства немає відділу маркетингу. Проте, для сучасного підприємства в умовах ринкової економіки підтверджено необхідність існування такого підрозділу. На рис. 1 представлена передбачувана структура відділу маркетингу.

За даними, наведеними в ситуації, проаналізуйте організаційну структуру цього підприємства. Чи потребує дана структура змін? Чи є необхідність у виділенні відділу маркетингу в окремий відділ?

Рисунок 2 - Структура відділу маркетингу

Визначте чи є недоліки в запропонованій структурі відділу маркетингу, якщо є – то внесіть зміни. Розробіть повноваження, які характерні для персоналу цього відділу.

Завдання 12.2 (3.ПФ.Д.03.ЗР.О.07.04). Як відомо, принцип діапазону управління у вигляді мате­матичної формули виразив учений Грайкунас. У ній можлива кількість посадових зв'язків дорівнює п (2п-1 + (п - 1)), де п число підлеглих. Відомо, що при кількості посадових зв'язків, що перевищує 1000, група стає некерованою.

Визначте найбільшу кількість підлеглих, яка може бути в од­ного начальника.

Завдання 12.3 (3.ПФ.Д.03.ЗР.О.07.05). Розглянемо три фактори, які можуть вплинути на вибір місця розміщення виробництва, – сировина, ринок збуту й робоча сила.

Позначте в таблиці, які фактори впливають на вибір місця реалізації проекту в таких видах виробництв, які наведено в табл. 14.

Таблиця 14 – Фактори впливу на вибір місця реалізації проекту в окремих

виробництвах

Виробництво

Сировина

Ринок збуту

Робоча сила

1 Ювелірна фабрика

2 Молочний завод

3 Швейна фабрика

4 Кондитерська фабрика

5 Хутрова фабрика

6 Пекарня

7 Овочева фабрика

8 Сталеливарний завод

9 Консервний завод

Завдання 12.4 (3.ПФ.Д.03.ЗР.О.07.06). Процес організації вимагає виконання ряду пос­лідовних етапів, наведених нижче, але не в такій послідовності. Розставте їх у послідовності.

Групування видів діяльності з огляду на максимально ефективне використання наявних матеріальних і людських ре­сурсів.

Розробка планів і напрямів роботи.

Взаємоузгодження груп через посадові зв'язки та система інформаційного забезпечення.

Встановлення цілей підприємства.

Виявлення і класифікація видів діяльності, необхідних для здійснення планів і напрямів роботи.

Надання керівникові кожної групи повноважень, необ­хідних для її продуктивної роботи.

Завдання 12.5 (3.ПФ.Д.03.ЗР.О.07.07). Охарактеризуйте відмінності організаційних структур консалтингової компанії та заводу з виробництва ліків.

Завдання 12.6 (3.ПФ.Е.03.ЗР.О.07.08). Китайською компанією розглядається проект будівництва великого підприємства з виробництва мобільних телефонів для задоволення потреб східноєвропейського регіону. Передбачається, що 60% продукції нового підприємства експортуватиметься. На реалізацію даного проекту претендують Україна, Польща, Білорусь. Інвестора насамперед цікавлять такі аспекти, як: наявність сприятливого інвестиційного клімату, можливість купівлі земельної ділянки для забудови або вже існуючі виробничі площі, наявність дешевої та кваліфікованої робочої сили, ринків збуту, стабільні внутрішньополітичні умови. Інвестором розглядається ряд можливих варіантів здійснення проекту, а саме: купівля ділянки землі та зведення абсолютно нового підприємства, купівля аналогічного діючого підприємства, переозброєння одного з підприємств, що випускають засоби зв’язку. Можливі інші варіанти. Технічні можливості існують у всіх країнах.

Визначити та проаналізувати основні фактори зовнішнього впливу на реалізацію даного проекту. Обґрунтувати, яка країна є найпривабливішою для реалізації даного проекту, та визначити найпривабливіший варіант здійснення проекту.