Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Первинна інформація(моя).rtf
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
18.2 Mб
Скачать

1.2.6. Імпорт-експорт шоколаду

З даними митної статистики можна стверджувати, що впродовж років у нашій країні залишалися сталими три найбільші імпортери шоколадної продукції – Росія, Німеччина, Польща, але у 2004 році на вітчизняний ринок вийшли Литва і Великобританія, обігнавши за об’ємами поставок Польщу і Німеччину. Щодо експорту, то останнім часом Україна експортує продукцію В Росію, Казахстан і Азербайджан. Взагалом, як обсяги імпортної продукції так і експорної збільшуються з кожним роком. Для економіки кожної країни позитивним є збільшення експорту продукціїї, що і простежується на шоколадному ринку України.[9]

Основним стратегічним партнером України на зовнішньому ринку шоколаду залишається Росія. Статистика свідчить, що імпорт до України російського шоколаду у вартісному виразі, при світовому подорожчанні сировини і відповідно кінцевого продукту, не змінився: за перше півріччя 2007 року до України ввезено російській шоколадній продукції на 8,3 млн. доларів. При цьому український експорт подорожчав на 7,6% .

Частка російського шоколаду на нашому ринку невелика. Україна не відчуває лідерів шоколадної промисловості Росії. І справа тут не тільки в обмежувальних митах. Головні виробники на шоколадному ринку і в Україні і в Росії — швейцарський „Nestle” і американський "Рhilip Моrris Саs. Inc." (у Україні і Росії це Кгаft Foods International”). Але, все ж таки вільний від корпоративності „Русский шоколад” займає певні позиції на українському шоколадному ринку і за об’ємами продажу намагається наздогнати єдиного виробника чистого шоколаду Rainford

Компанія Kraft Foods Україна почала здійснювати поставки шоколаду за торговельною маркою "Корона" у Білорусь. Цей ринок цікавий для компанії, тому що в Білорусі є попит на плитковий шоколад, і доходи населення дають змогу цей попит задовольняти. Роздрібна ціна шоколаду "Корона" у Білорусі становить близько 1,1 долара/плитку.

Основні конкуренти компанії в Білорусі –дві кондитерські фабрики: "Спартак" і "Комунарка".

Крім нового для білоруського ринку шоколадного бренду "Корона" Kraft Foods Україна вже протягом двох років реалізує на цьому ринку шоколад під брендами Milka і Alpen Gold.

. Kraft Foods Україна управляє розвитком бізнесу не тільки на українському ринку, але й на ринках Грузії, Білорусі й Молдови.

II. Аналіз та інтерпретація дослідження ринку шоколаду

Після проведення маркетингового дослідження ми встановили, що основним місцем покупки шоколаду є супермаркети. [Табл.1] З діаграми видно, що 46% респондентів віддають перевагу супермаркетам, які дають змогу покупцям з достатньо великого асортименту продукції вибрати потрібний товар за певною ціною і в необхідній кількості. Основна перевага більшості супермаркетів полягає в тому, що вони працюють цілодобово і покупець може придбати продукцію у будь-який для нього час. Велику роль відіграє також обслуговування персоналу, консультації торгових представників, продавців. 36% респондентів купують товар в магазинах, так як вони більше розповсюджені на території Херсону, строки придатності продукції в них викликають більшу довіру, ніж в кіосках. 15% та 3% опитуваних віддають перевагу ринкам та кіоскам.

Рис.1 Місце купівлі шоколаду

Серед опитуваних респондентів 40% віддають перевагу чорному шоколаду (більшість робітників та службовців), 30% - молочному. Білий шоколад, як і пористий користується не значним попитом - відповідно 6% і 3% респондентів обирають саме цей вид . 21% осіб споживають більшою мірою шоколад з добавками (родзинками, лісовими горіхами, рисовими кульками та ін.), вважають, що за смаковими якостями він є кращим, ніж гіркий чорний шоколад.

Рис.2 Диференціація шоколадних смаків споживачів

Більшість респондентів купують шоколад 1 раз на тиждень (30%), трохи менша кількість – кілька разів на тиждень (27%), інші опитувані дозволяють собі придбати шоколад не частіше 2-3 разів на місяць, а то й рідше.

Найбільш відомими торговими марками в Україні, що виробляють шоколад є: Крафт-Фудз Україна, Roshen, Rainford, Світоч. Наше дослідження безумовно підтверджує дану інформацію про те, що найбільшим попитом на ринку користується шоколад торгової марки Крафт-Фудз Україна - 30%, Rainford – 24%, Roshen – 21% та Світоч відповідно 18%. Найменшим попитом – торгова марка Житомирські ласощі – 6%.

Слід зазначити, що покупці взагалі не відзначили таких виробників шоколаду як: АВК. Київ - КОНТІ, Полтава – кондитер, Харків’янка. Це пов’язано із низьким ступенем поінформованості споживачів про дану продукцію.

Рис.3 Уподобання споживачів за торговою маркою шоколаду

Аналізуючи мотивацію вибору споживачів [Табл.2], ми встановили, що більшість з них, купуючи товар, приділяють увагу його смаковим якостям (55%). 21% респондентів основним орієнтиром при виборі шоколаду вважає його вартість (ціну), 18% - зовнішній вигляд, склад. Найменше турбує покупців такий фактор як популярність торгової марки – 6%. Досить цікавим видався той факт, що 64% опитуваних абсолютно задоволені рівнем цін на шоколад, лише 36% вважають, що його потрібно зменшити.

За результатами нашого дослідження було виявлено, що найбільший вплив на купівлю шоколаду того чи іншого виробника справляють рекомендації друзів, родичів, знайомих, а найменший – реклама. Парадоксом виявилось те, що телевізійна реклама, реклама на місці продажу та у вітринах магазину викликає довіру у покупців.

Більшість опитуваних нами респондентів (88%) не беруть участі у розіграшах, акціях, конкурсах, що проводять виробники шоколаду тому, що переконані в їхній несправедливості, вважають це марною тратою часу.ВИСНОВКИ

Шоколад та шоколадні вироби на сьогодні є одним із важливих складових раціону сучасної людини. Підтвердженням цього є те, що за рівнем споживання кондитерських виробів на одну особу наша держава знаходиться в першій десятці держав. А ось за споживанням шоколаду ми відстаємо від багатьох країн світу. Середньостатистичний українець споживає в рік приблизно 2,5 кг шоколаду, в той час як англієць – 8,9 кг, а швейцарець – 12 кг. Тим не менш, попит на шоколад на вітчизняному ринку достатньо високий – близько 73% населення України є споживачам даного продукту. Тому актуально дослідити ринок шоколаду в нашому місті, оскільки сьогодні є перспективи переходу шоколадних виробів до окремого сегменту кондитерських виробів.

Первинна інформація збиралася кількісним методом. Об’єктом дослідження був ринок шоколаду м. Херсону. В ході опитування респонденти відповідали на запитання структурованої закритої анкети. Генеральною сукупністю маркетингового дослідження були мешканці нашого міста, а вибірковою - 33 різних за характером діяльності респондентів, різного соціального статусу і з різним рівнем доходу.

  1. Після проведення маркетингового дослідження було встановлено, що основним місцем покупки шоколаду є супермаркети – 46%, які дають змогу покупцям з великого асортименту продукції вибрати кожному потрібний товар;

  2. Серед опитуваних респондентів більшість віддає перевагу чорному шоколаду (40%);

  3. Найбільшим попитом на ринку користується шоколад торгової марки Крафт-Фудз Україна - 30%;

  4. Більшість споживачів, купуючи товар, приділяють увагу його смаковим якостям (55%).

  5. 88% респондентів не беруть участі у розіграшах, акціях, конкурсах, що проводять виробники шоколаду тому, що переконані в їхній несправедливості, вважають це марною тратою часу.

Пропозиції та рекомендації:

Велику роль на шоколадному ринку відіграє команда професіоналів, яка покликана створювати та покращувати продукцію, а також представляти її на світовому ринку шоколадних виробів. Важливо також, щоб на вітчизняному ринку експорт переважав над імпортом, це дозволить захистити споживача від неякісного імпортного товару, а також збільшить продаж вітчизняної продукції. Підприємствам слід продовжити нарощування інвестицій в модернізацію виробництва. Також слід звернути увагу на рівень поінформованості покупців з приводу того чи іншого виробника шоколаду.

Пріоритетною залишиться продукція дорогої та середньої цінової категорії в шоколадній галузі. Можна прогнозувати постійне оновлення асортименту за рахунок активного просування упакованої та брендової продукції.