Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pomazan.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
181.5 Кб
Скачать

Додаток г

Методика «Уяви собі» для оцінки спрямованості дитини на процес навчання в школі

Проведення дослідження

Запропонуйте дитині пограти в таку гру: «Я розповідатиму тобі різні історії, які розпочинатимуться із слів «уяви собі», а ти закінчуватимеш ці історії, уявляючи себе головним героєм».

Історія перша

Уяви собі, що тобі скажуть: «Ти ще дуже маленький, і буде краще, якщо ще один рік ти походиш у дитячий садочок або посидиш удома, а в школу потім підеш». Що ти відповіси?

Історія друга

Уяви собі, що 1-го вересня усі діти з вашої групи пішли в школу, а ти залишився вдома і тобі не треба нікуди йти. Ні у дитячий садок, ні в школу. Чим би ти став займатися? Що б ти став робити у той час, коли інші діти навчаються в школі?

Історія третя

Уяви собі, що є дві школи. В одній школі діти щодня вчаться читати, писати, рахувати, а в іншій школі - уроки співу, малювання, танців. Яку б школу ти вибрав?

Історія четверта

Знову уяви собі, що можна вибрати школу. В одній школі треба тихо сидіти на уроці, не можна розмовляти, треба виконувати завдання, які дає вчителька. У іншій же школі, навпаки, повна свобода, кожен робить, що хоче - можна розмовляти на уроці, не виконувати ніяких завдань, а якщо не подобається, можна піти додому і ніхто тебе не лаятиме. Яку б ти вибрав школу?

Історія п'ята

Уяви собі, що з'явилася можливість навчати тебе не в школі, а удома. Тобто тобі не потрібно буде ходити в школу, а, навпаки, до тебе додому приходитиме вчителька і навчатиме тебе читати, писати, лічити. Що б ти відповів на таку пропозицію?

Історія шоста

Уяви собі, що ти вже ходиш до школи, у тебе усе дуже добре виходить і вчителька тебе хвалить. Одного разу вона пропонує тобі за хороше навчання замість п'ятірки шоколадку. Що ти вибереш - шоколадку чи п'ятірку?

Висновки

Показником сформованості «соціальної позиції школяра», будуть такі відповіді:

відмова від пропозиції ще рік відвідувати дитячий садок або залишатися удома;

спрямованість на навчальну діяльність, навіть якщо не обов'язково відвідувати школу;

відмова від школи, в якій діти не вчаться, а лише розважаються;

перевага школи з певними правилами;

орієнтація на навчання в групі, класі;

вибір оцінки як форми оцінювання отриманих знань.

Якщо таких відповідей більше половини, то це свідчить про позитивну мотивацію дитини до навчання у школі.

Додаток д

Проведені заняття корекційної програми можна описати так:

·Заняття 1. Метою заняття є створення сприятливого середовища для зміни обмежуючих переконань, розвиток пізнавальних процесів, позитивної мотивації.

1.Вправа «Чаріний Оллі», яка сприяє розвитку позитивної мотивації і готовності до сприйняття нового матеріалу. Інструкція по проведенню: Діти, сядьте утворюючи круг. Я принесла вам сьогодні щось незвичайне. Цього не можна побачити, але можна торкнутися руками, ви можете розім'яти це як пластилін або глину і зробити з цього усе, що забажаєте: - будь-яку річ, іграшку, чоловічка. (Після цього учитель дістає чарівного Оллі - уявну грудка пластичного матеріалу - і показує учасникам групи, як можна ліпити). Це «чарівний Оллі» - абсолютно незвичайний матеріал, який можна розминати і ліпити з нього, як з пластиліну. Зараз я що-небудь зроблю, а вам треба буде здогадатися, що я зліпила. Хто здогадається, повинен мені про це сказати. (Педагог починає ліпити якийсь простий предмет, що має очевидну форму, аби учасники групи змогли швидко зрозуміти, як грати в цю гру, це може бути ложка або м'ячик). Щоразу, коли уявний предмет вгадується, «чарівний Оллі» переходить до наступного учасника.

.Вправа «Динозавр кусає свій хвіст». Метою вправи є зняття напруженості, невротичних станів та страхів. Процедура гри наступна: звучить весела музика, діти встають один за одним і міцно тримаються один за одного. Перша дитина - «голова динозавра», остання - «хвіст динозавра». «Голова динозавра» намагається упіймати «хвіст», а той ухиляється від неї. У той самий час задача педагога полягає у тому, щоб стежити, щоб діти не відпускали один одного, а також, щоб ролі «голови динозавра» і «хвоста» могли виконати усї бажаючі.

.Вправа «Гра в мяч» - для розвитку самоконтролю. Процедура гри має такий вигляд: діти вільно рухаються під веселу музику, у одного із дітей (що водить) в руках м'яч, він кидає його одному з дітей і кричить ім'я цієї дитини, названа дитина швидко підбігає і хапає м'яч, підкидає його і кричить нове ім'я. Той, хто загрався і не почув свого імені, стає «глядачем» (вибуває з гри). Слід зауважити, що викладачу необхідно стежити, щоб діти не називали імена одних і тих самих дітей, у грі повинні брати участь усі діти.

.Вправа «Спробуйповторити за мною» - мета якої розвиток моторно-рухової памяті. Ведучий сидить за столом, діти стоять навколо нього. Ведучий простукує певний ритм кінцем ручки по столу. Ритмічна фраза має бути короткою і чіткою. Один з дітей (за бажанням) повторює ритм. Потім ведучий запитує дітей: чи «Правильно Мишко повторив»? Якщо хтось із дітей вважає, що неправильно, він пропонує свою версію (постукує ритм).

·Заняття 2. Метою даного заняття є зняття тривожності, самосприйняття, розвиток мови, пізнавальних процесів, позитивної мотивації.

1.Вправа «Якби я був…» - має на меті розвиток емоційності та самосприйняття. Гру проводимо наступним чином: діти по черзі називають тих звірів, які їм подобаються, і починають по черзі рухатися, видавати звуки, характерні для самого звіра. Ці рухи і звуки повторює увесь круг. Потім діти шукають образи іграшок, транспорту, птахів і так далі.

.Вправа «Наталка не боїться морозу» - навчає дітей зв'язно передавати зміст картини, керуючись зразком педагога, покращує розвиток словникового запасу дітей. Гра проходить таким чином: діти сидять за столами. Перед ними картина. Перед картиною сидить ведмедик Вушастик. «Вушастик, що ти тут робиш?» - запитує викладач, «Я обіцяв розповісти про Наталку усім знайомим іграшкам, а зараз дивлюся, дивлюся на картину, а розповіді не виходить, а іграшки так хотіли познайомитися з Наталкою!...» - каже ведмедик. «Ти, Вушастику, не засмучуйся. Я зараз розповім про Наталку і тобі, і дітям. Слухайте уважно і запам'ятовуйте», - заспокоює учитель і починає розповідати. Закінчивши розповідь, педагог запитує: «Запам'ятав, Вушастику?» - «Ні. Ще розкажіть!», - відповідає ведмедик. «Зараз тобі про Наталку розповідатимуть діти. Кого ти хочеш послухати першим?»

У грі також слід використовувати такі прийоми: а) питання-нагадування типу : «Ти забув сказати, що робить Наталка», «Розкажи про пляттячко» тощо. Їх краще задавати неголосно, щоб не відволікати, не збити дитину, б) кільком дітям, яким довелося підказувати декілька разів, доцільно запропонувати повторити розповідь. Повторна розповідь, як правило, викладається дитиною значно швидше, в) повторний зразок розповіді педагога. Потреба в нім виникає не завжди. Але якщо після двох-трьох оповідань дітей інші починають забувати зразок і просто несистемно перераховують те, що зображено на картині, її слід повторити. Зразок можна дати так: Вушастик запевняє учителя і дітей, що він вже усе запам'ятав; починає розповідати і багато що пропускає. Тоді викладач просить дітей нагадати Вушастику, про що ще слід було б розповісти.

3.Вправа «Голка і нитка» - для розвитку довільності та зняття напруги. У грі обирається одна дитина, що водить.. Під веселу музику вона грає роль голки, а усі інші діти - роль нитки. «Голка» бігає між стільцями, а «нитка» (група дітей один за одним) - за нею. Але, слід зауважити, якщо в групі є «закута» дитина, то роль голки пропонується їй.

.Вправа «Усмішка» - має на меті розслабити дітей та сприяє розвитку уяви. Процес проведення гри такий: дітей просимо сісти зручніше і закрити очі, зробити три глибокі вдихи і видихи. «Під час кожного видиху ви можете відчувати як ваше обличчя все більше і більше розслабляється. Нехай з кожним видихом розслабляється ваш рот, ніс, вуха, лоб, очі. Тепер вдихніть глибоко - глибоко і затримаєте дихання. Відкиньте голову назад, зробіть сильний видих, видуваючи повітря як можна вище, щоб воно долетіло до самісінької стелі. Повторіть це іще раз. Глибоко вдихніть. Затримайте повітря. Закиньте голову і сильно видихніть, видуваючи повітря до стелі. Тепер знову вдихніть. І коли зараз видихатимете, постарайтеся посміхнутися. Відчуйте, як під час посмішки розтягуються ваші губи і напружуються м'язи щічок. Зробіть це ще раз і спробуйте посміхнутися ширше. Уявіть собі, що бачите перед собою на малюнку красиве сонечко, рот якого розплився в широкій дружній посмішці. Коли ви зараз знову посміхнетеся, відчуйте, як посмішка переходить у ваші руки, доходить до долонь. Можливо, ви помітите у долоньках легенькі поколювання. Дихайте і посміхайтеся. І відчувайте, як ваші руки і долоні наповнюються усміхненою силою сонечка. Коли ви посміхнетеся знову, відчуйте, як ваша посмішка спускається все нижче і доходить до ніг, до самих кінчиків ступень. Відчуйте тепло сонця під підошвами ніг. Можливо ви помітите, як ваші ніжки і ступні почнуть злегка тремтіти від цієї усміхненої сонячної сили. Відчуйте посмішку в усьому своєму тілі. Посміхаючись, ви добре почуваєтеся від ніг до голови, відчуваєте радість усіма клітинками свого тіла. Тепер знову глибоко вдихніть і затримайте на мить дихання. Уявіть, що у ваших грудях знаходиться велика золота кулька. Це справжнє сонце усередині вас, усередині вашого серця. Коли ви зараз видихатимете, це сонце посміхається. Знову наберіть більше повітря, затримайте дихання і відчуйте, як сонце усередині вас широко і доброзичливо посміхається. І коли ви ще декілька разів також глибоко вдихнете і дозволите сонцю посміхнутися, ви зможете помітити, як спокійно, безтурботно і радісно у вас стало на душі. І ви зможете потім викликати в собі це приємне почуття, згадуючи картину усміхненого сонця. Тепер трохи потягніться і випряміться. Розплющіть очі і знову опиніться з нами в цій кімнаті.»  ·Заняття 3. Метою третього заняття є саморозкриття, самопізнання; розвиток соціальних і пізнавальних мотивів навчання.

1.Вправа «Вогонь та лід», має на меті зняти напругу. Дана вправа заснована на техніці тілесно-орієнтованої психотерапії. Вона спрямована на навчання дітей умінню управляти м'язами свого тіла, напружувати і розслабляти їх. По команді «вогонь» кожен учасник, імітуючи цей образ, починає активно рухати усіма частинами тіла, підключаючи різні групи м'язів. По команді «лід» учасники застигають в позі, в якій їх застала команда.

.Вправа «Запамятай рух» - сприяє розвитку моторно-рухової памяті. Процедура гри така: ведучий показує дітям рухи, що складаються з трьох-чотирьох дій. Діти повинні повторити ці дії, спочатку в тому порядку, в якому показав ведучий, а потім у зворотньому.

.Рух 1. Сісти - встати - підняти руки - опустити руки.

.Рух 2. Підняти руки долонями вгору («збираю дощик»), повернути долоні вниз - опустити руки вздовж тулуба - підняти руки з боків в різні боки.

.Рух 3. Відставити праву ногу вправо - приставити праву ногу - відставити ліву ногу - приставити ліву ногу.

6.Рух 4. Сісти - встати - повернути голову вправо - повернути голову прямо.

7.Вправа «Запамятай своє місце» - для розвитку моторно-слухової та просторової памяті. У кімнаті кожна дитина запам'ятовує «своє місце». Наприклад, у однієї дитини це місце - кут, у другої - стілець, у третьої - біля вікни чи дверей, у четвертої - центр кімнати тощо. Потім усі діти збираються біля ведучого і чекають команди. По команді «Місце!» вони усі розбігаються по своїх місцях.

. Вправа «Алфавіт» - допомагає подолати скутість і розвиває увагу. Кожному учасникові групи по кругу роздаються букви алфавіту, таким чином, кожен член групи виявляється «відповідальним» за дві-три букви алфавіту. Потім вчитель загадує якесь слово, наприклад - книга, яке учасникам групи необхідно проплескати у долоні. Так, якщо треба проплескати слово «книга», то спочатку плескає в долоні дитина, відповідальна за букву «к», потім - відповідальний за букву «н» і так далі.

·Заняття 4. Мета - розвиток аффективно-потребової, інтелектуальної та мотиваційної сфер дітей.

1.Вправа «Запамятай послідовність» - для розвитку зорової памяті. Із класу обирається 5-6 дітей, а інші діти являються глядачами. З обраних один стає ведучим, інші 4-5 учасників вибудовуються в «паровозик». Ведучий повинен подивитися на «паровозик» одну хвилинку, а потім відвернутися і перерахувати дітей по іменах так, як вони стоять в «паровозику». Після цього гравці стають глядачами, а на «сцену» виходять інші діти. Якщо діти втомилися від гри, стали байдужими, гру припиняємо і переходимо до наступної гри. Можна повторити ті ігри, які діти вже виконували і які викликали у них жвавий інтерес. Зазначимо, що рекомендується по декілька разів повторювати ті ігри, які викликають складнощі у виконанні для дітей.

.Вправа «Хто що зробив?»- має на меті розвиток моторно-зорової памяті. Гру проводимо так: з групи дітей вибираємо 3-4 дитини. Один з вибраних стає ведучим, інші діти - глядачі. Двоє-троє вибраних дитей по черзі показують ведучому якісь дії. Він дивиться і запам'ятовує. Потім він повинен повторити ці дії в тому порядку, в якому він їх побачив.  Цю гру бажано проводити під веселу музику.  .Вправа «Зіпсований телефон» для розвитку сприйняття та памяті. У групі дітей за їх бажанням вибирається ведучий. Потім уся група дітей стає до нього спиною і ніхто не підглядає. Ведучий підходить до когось із дітей і таємно від інших показує йому якусь позу, яку вигадує сам. Дитина, якій показали позу, вибирає іншого учасника і показує йому ту позу, яку він побачив. і так далі. Коли усім дітям показані пози, вони встають в круг лицем один до одного. Ведучий показує свою позу, і той з дітей, хто закінчив гру останнім, теж показує свою позу. Перша і остання пози порівнюються. Пози мають бути різними. Якщо діти соромляться і переживають, що їх пози різні, пояснюємо їм, що так і має бути, адже ця гра і є «зіпсований телефон».

·Заняття 5. Розвиваємо пізнавальні процеси та позитивну мотивацію.

1.Вправа «Веселий мяч» - зняття напруги, подолання стереотипності мислення, розвиток мовлення. Процедура гри наступна: учасники класу сидять по кругу. У ведучого в руках м'яч. Далі пояснюємо зміст гри: той, хто захоче почати цю вправу, кидає його будь-кому з нас і скаже два будь-яких прикметника, той хто упіймав мяч, називає предмет, явище - що завгодно, якому з його точки зору властиві ці характеристики.

.Вправа «Зоопарк» - для розвитку звязного мовлення. Гру проводимо так: діти сідають колом, отримуючи по картинці, не показуючи їх одне одному. Кожен повинен описати свою тварину, не називаючи її, за таким планом: а) зовнішній вигляд;

б) чим живиться. Для гри використовується «ігровий годинник». Спочатку крутять стрілку. На кого вона вкаже, той починає розповідь. Потім обертанням стрілки визначають, хто повинен відгадувати описувану тварину.

3.Вправа «Хто ким був?» або «Що чим було?». Метою даної вправи є активізація словникового запасу і розширення знань про те, що оточує. Хід гри наступний: обговорення ким або чим раніше було курча (яйцем), кінь (лошам), жаба (пуголовком), метелик (гусеницею), черевики (шкірою), сорочка (тканиною), риба (ікринкою), шафа (дошкою), хліб (борошном), велосипед (залізом), светр (шерстю) тощо.

.Вправа «Канон», що розвиває увагу. Гру проводимо так: звучить музика Ф.Бургмюллера «Кавалькада» (чи будь-яка інша, але з добре акцентованими тактами. Необхідно вибирати таку музику, в якій акценти ставляться на перший наголошений звук такту).

Діти стоять один за одним по колу. На перший такт піднімає руку перша дитина, на другий - друга, на третій - третя і так далі. Коли праву руку піднімуть усі діти, вони у той самий спосіб починають піднімати ліву руку. Після того, як ліву руку піднімуть усі діти, вони починають знову один за одним піднімати праву руку.

5. Вправа «Напис-невидимка» призначена для завершення занять та розвитку чуттєвого сприйняття. Інструктуємо дітей так: «Перед тим, як ми закінчимо роботу, я хочу подарувати кожному з вас по букві. Я виберу букву з вашого імені і намалюю її у вас на спині.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]