Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
укр мова экзамен.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
28.16 Кб
Скачать

25. Правила оформлення цитат у науковій праці.

Для підтверджування думки у тексті робляться глибоко використані цитати, обсяг яких не повинен перевищувати 30% від загального обсягу роботи. Цитати оформлюються за допомогою ланок («) на при кінці цитати обов*язково є посилання в якому зазначено у квадратних дужках, номер звідки взята цитата відповідно до списку вик. Літ. Та сторінка на якій ця цитата розміщена («…»[17, с.77 ].)

26. Документ. Правила оформлення.

Документ – це основний вид ділового мовлення, що містить інформацію у певному порядку і має юридичну чинність (достовірність). Документ передбачає чіткий поділ тексту (вступ) зазначена причина написання документа, основна частина(викладена суть питання), закінчення (вказується мета заради якої пишеться документ. При укладанні документа можуть використовувати формуляр (сукупність певних реквізитів розміщені у встановленій послідовності).

27. Реквізит. Формуляр. Бланк.

Реквізитом – називається обов*язковий у певному порядку розміщений елемент укладання документа, що забезпечує юридичну силу. Реквізити поділяються на постійні та змінні відповідно до державного стандарту України №4163-2003 (ДСТУ) визначено 32 реквізити 9 з яких постійні решта змінні.

Формуляр зразок – модель побудови однотипних документів.

Бланк – стандартний аркуш паперу з відтвореним на ньому постійними реквізитами й місцем залишені для змінних відомостей.

28. Функції документа.

Функції: 1) інформативна; 2) соціальна; 3) комунікативна; 4) культурна.

29. Основні реквізити документа.

Постійні-герб, емблема організації, код документа, назва організації, назва структурного відділу організації, довідкові данні про організацію ( адреса, індекс, тел.., електронна пошта). Змінні: назва виду документа, дата, адресат, загол. До тексту,текст документа т.д.

30. Заява. Її види.

Заява-це документ який містить прохання однієї чи кількох осіб щодо здійснення своїх прав або захисту інтересів адресовано установі чи посадовій особі. Заяви бувають прості (тільки прохання), мотивовані( пояснювати мотивацію), складна (містить додатки). Заяви бувають внутрішні й зовнішні, службові й особові, текст заяви як правило пишеться від руки в одному примірнику.

Реквізити: адресат; адресант; назва; текст; відмітка про додатки; дата; підпис.

31. Укладання автобіографії.

Автобіографія-офіційний документ в якому повідомляються основні факти життя. Кожне нове повідомлення починається з абзацу. Реквізити: назва; текст; місце народження; відомості про освіту; відомості по роботі; відомості про громадську діяльність; відомості про склад сім*ї; дата; підпис.

32. Характеристика.

Характеристика-це офіційний документ у якому оцінюються ділові та моральні якості особи за період трудової або навчальної діяльності в даній організації. Укладається керівником організації та засвідчується печаткою, текст укладається від 3 особи теперішнього чи минулому часі. Реквізити: назва; П.І.П; посада, місце роботи; рік народження; текст; дата укладання; назва посади; підпис, розшифровка; печатка.

33. Резюме.

Резюме-документ який у стислій формі містить відомості про освіту та трудову діяльність метою є заміщення вакантної посади, або працевлаштування. Реквізити: назва; П.І.П; (дата, місце нар., дом. адр.); телефон;текст.

34. Доручення. Його види.

Доручення — це письмове повідомлення, за яким організація чи окрема особа надає право іншій особі від її імені здійснювати певні юридичні чинності або отримувати матеріальні цінності.

Доручення видаються на розпорядження майном, отримання грошових і матеріальних цінностей. Вони поділяються на особисті (особа доручає особі) та офіційні( установа доручає особі чи установі). Види доручень: - Разові видаються на виконання одноразової дії (отримання товарно-матеріальних цінностей, одержання заробітної платні, стипендії, поштового переказу); - Спеціальні — на здійснення приватною чи службовою особою однотипних дій (представництво в органах суду, виконання банківських операцій у межах певного терміну); - Загальні — на виконання широких повноважень (отримання документів, ведення справи в усіх судових, арбітражних і адміністративних установах з усіма правами, що надані законом позивачеві, відповідачеві; укладання угод тощо). Реквізити: 1.Назва документа. 2. Текст. 3. Дата. 4. Підпис довірителя. 5. Засвідчення підпису довірителя (дата засвідчення, посада, підпис, ініціали й прізвище особи, яка засвідчила доручення, печатка).