Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
54Кладницька.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
326.14 Кб
Скачать

Основні засоби та інші необоротні активи.

основним нормативним документом, що регулює ведення обліку основних засобів та інших необоротних активів є Інструкція з обліку основних засобів та інших необоротних активів бюджетних установ, затверджена наказом Державного казначейства України від 17 липня 2000 року № 64.

Згідно з зазначеною інструкцією необоротні активи - це матеріальні та нематеріальні ресурси, які належать установі та забезпечують її функціонування і строк корисної експлуатації яких, як очікується, становить більше одного року.

Строк корисної експлуатації необоротних активів встановлюється міністерством за відомчою підпорядкованістю або (якщо такі нормативні документи відсутні) установою самостійно в момент придбання активу.

Види необоротних активів, а також їх характеристика наведені в таблиці 10.

Таблиця 10. Види необоротних активів та їх характеристика.

Вид необоротних активів

Характеристика

Основні засоби

Мають матеріальну форму і вартість більше 500 грн. за одиницю (комплект).

незалежно від вртості до них належать:

- сільськогосподарські машини і знаряддя;

- будівельний механізований інструмент;

- робочі та продуктивні тварини;

- всі види засобів пересування, призначені для переміщення людей і вантажів;

- документація з типового проектування;

- сценічно-постановочні за собівартістю за одиницю більше 10 грн.

Матеріальні цінності, які не належать до основних засобів, незалежно від вартості, визначені пунктом 5 Інструкції № 64

Інші необоротні

матеріальні активи

Мають матеріальну форму (але не ввійшли до переліку основних засобів) і вартість менше 500 грн. за одиницю (комплект)

Нематеріальні активи

не мають фізичної і/або матеріальної форми, використовуються у процесі господарської та адміністративної діяльності установи більше одного року (права користування природними ресурсами і майном, права на знаки для товарів і послуг, права на об’єкти промислової власності, авторські та суміжні з ними права, гудвіл)

Для обліку необоротних активів використовують клас 1 “Необоротні активи” Плану рахунків, що об’єднує такі синтетичні рахунки (з розподілом на субрахунки):

- 10 “Основні засоби”;

- 11 “Інші необоротні матеріальні активи”;

- 12 “Нематеріальні активи”;

- 13 “Знос необоротних активів”.

У бухгалтерському обліку вартість, за якою відображаються необоротні активи, розподіляються на[2]:

- балансову вартість;

- первісну вартість;

- відновлену вартість.

Балансова вартість - це вартість, за якою необоротні активи включаються до Балансу після вирахування суми нарахованого зносу.

Первісна вартість - це вартість, що історично склалася, тобто собівартість за фактичними витратами на їх придбання, спорудження та виготовлення.

відновлювальна вартість - це первісна вартість, змінена після переоцінки.

Зміна первісної (відновлювальної) вартості необоротних активів проводиться відповідно до чинного законодавства при добудівлі, дообладнанні, реконструкції, частковій ліквідації відповідних об’єктів та модернізації, яка призвела до додаткового укомплектування необоротних активів.

Необоротні активи, що не мають матеріальної форми, обліковуються за первісною собівартістю їх придбання чи створення необоротних активів.

Установи проводять щорічну індексацію балансової вартості необоротних активів згідно з індексом інфляції року та відповідно до порядку, передбаченого Законом України “Про оподаткування прибутку підприємств”.

Облік усіх необоротних активів, за винятком бібліотечних фондів, ведеться в повних гривнях, без копійок. Сума копійок, сплачених за придбані необоротні активи, відноситься одразу на видатки установи.

Витрати на капітальний ремонт на збільшення вартості основних засобів не відносяться.

Книги, посібники та інші видання, що входять до фонду бібліотек, обраховуються за номінальними цінами, включаючи вартість початкових палітурних робіт. Витрати на ремонт та реставрацію книг на збільшення вартості книг не відносяться і списуються на видатки по кошторису установи.

Прийняття необоротних активів проводиться згідно з актом “Прийняття-передачі основних засобів” типової форми 03-1 (бюджет). Надходження необоротних активів супроводжується відкриттям інвентарних карток їх обліку та присвоєнням їм інвентарних номерів. Дозволяється оформлювати прийняття окремих предметів безпосередньо на підставі первинних документів. На цих документах матеріально-відповідальна особа робить запис про прийняття необоротних активів на відповідальне зберігання та занесення їх до інвентарного списку за місцезнаходженням.

Для оформлення прийняття декількох об’єктів однотипних необоротних активів, які мають однакову вартість (господарський інвентар, інструменти, білизна) дозволяється складання загального акту прийняття необоротних активів.

Всі необоротні активи повинні знаходитися на відповідальному збереженні посадових осіб. З посадовими особами укладається письмовий договір про повну матеріальну відповідальність, згідно з яким вони стежать за схоронністю необоротних активів та ведуть інвентарні списки основних засобів (типова форма № 03-11 (бюджет)).

При надходженні в установу необоротних активів матеріально-відповідальна особа повинна розписатися в їх отриманні на документі постачальника чи на акті про прийняття. Видача необоротних активів зі складу проводиться за накладними, затвердженими керівником установи. У разі зміни відповідальної особи здійснюється інвентаризація необоротних активів, які знаходяться на її зберіганні, про що складається приймально-передавальний акт.

Аналітичний облік необоротних активів ведеться на інвентарних картках типових форм №03-6 (бюджет) , №03-8 (бюджет). Карти заводяться на кожний інвентарний об‘єкт. Однотипні предмети враховуються на картці типової форми №03-9 (бюджет).

Інвентарні картки зберігаються в картотеках бухгалтерії, в яких вони розподіляються за відповідними субрахунками та підгрупами із внутрішнім підрозподілом за матеріально-відповідальними особами, а в централізованих бухгалтеріях – за обслуговуємими установами.

Інвентарні картки реєструються в описі інвентарних карток з обліку необоротних активів типової форми №03-10 (бюджет) . Після списання об‘єктів необоротних активів інвентарні картки з відповідними помітками здаються в архів.

Для контролю за правильністю бухгалтерських записів на рахунках синтетичного та аналітичного обліку щоквартально складаються оборотні відомості за кожною групою аналітичних рахунків, які об‘єднані відповідним синтетичним рахунком. Підсумок оборотів і залишків на кожному аналітичному рахунку звіряється із підсумком оборотів і залишками на цих субрахунках у книзі “Журнал – головна”.

З балансів установ можуть бути списані необоротні активи, які стали непридатними до подальшого використання: морально застарілі, зношені, пошкоджені внаслідок аварії чи стихійного лиха ( за умови, що відновлення їх є неможливим або економічно недоцільним і вони не можуть бути реалізовані). Також можуть бути списані будівля чи споруди, що підлягають знесенню в зв‘язку з будівництвом нових об‘єктів, та такі, що зруйновані часом.

Для визначення непридатності необоротних активів і встановлення неможливості або неефективності проведення їх відновлюваного ремонту, а також для оформлення необхідної документації на списання цих засобів наказом керівника установи щорічно створюється постійно діюча комісія у складі: керівника установи або його заступника (голова комісії), головного бухгалтера або його заступника, керівників груп обліку, збереження необоротних активів, інших посадових осіб (на розсуд керівника установи).

Постійно діюча комісія установи:

а) проводить огляд необоротних активів для складання акту на їх списання, використовуючи при цьому необхідну технічну документацію (технічні паспорти, поетажні плани, відомості дефектів та інші документи), а також дані бухгалтерського обліку;

б) встановлює неможливість відновлення і подальшого використання об’єкта в даній установі та вносить пропозиції про його продаж, передачу чи списання;

в) встановлює конкретні причини списання об’єкта: фізичне або моральне зношення, реконструкція, порушення нормальних умов експлуатації, аварія та ін.;

г) встановлює можливість використання окремих вузлів, деталей, матеріалів списаного об’єкта і проводить їх оцінку;

д) здійснює контроль за вилученням із списаних необоротних активів придатних вузлів, деталей та матеріалів із кольорових і дорогоцінних металів, визначає їх кількість, вагу та контролює їх здачу на відповідний склад.

Для оформлення необоротних активів, які стали непридатними, застосовуються: “Акт про списання основних засобів” (типова форма ОЗ-3 (бюджет)), “Акт про списання автотранспортних засобів” (типова форма ОЗ-4 (бюджет)), “Акт про списання вилученої з бібліотеки літератури” (типова форма ОЗ-5 (бюджет)). Форми зазначених актів установлені спільним наказом Головного управління Державного казначейства України та Державного комітету статистики України від 02.12.97 № 125/70 “Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів, що належать установам і організаціям, які утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів та Інструкції з їх складання”, зареєстрованим Міністерством юстиції 22.12.97 за №612/ 2416 [2].

Акти складаються постійно діючою комісією, призначеною наказом керівника установи, і ним затверджується.

В актах на списання зазначаються дані, які характеризують об’єкт: рік виготовлення або будівництва, дата його отримання установою, первісна вартість, сума нарахованого зносу за даними бухгалтерського обліку, кількість проведених капітальних ремонтів та інше.

У них детально вказуються причини вибуття об’єкта, стан основних частин, деталей і вузлів, конструктивних елементів та обгрунтовується недоцільність і неможливість їх відновлення.

При списанні з обліку установ необоротних активів, які вибули внаслідок аварій, до акта про списання додається копія акта про аварію, де пояснюються причини, які викликали аварію та вказуються заходи, вжиті щодо винних осіб.

Документи аналітичного обліку необоротних активів систематизуються за датами здійснення операцій та оформлюються меморіальним ордером №9 (ф. 438), який являє собою накопичувальну відомість вибуття та переміщення необоротних активів.

У накопичувальну відомість записи робляться за кожним документом, дані меморіального ордера №9 заносяться в книгу “Журнал-головна”.

Усі деталі, вузли і агрегати розібраного та демонтованого обладнання, а також матеріали, отримані від ліквідації основних засобів, оприбутковуються на відповідних субрахунках бухгалтерського обліку, а непридатні деталі та матеріали оприбутковуються як вторинна сировина і обов‘язково здаються установі , на які покладено збір такої сировини.

Предмети, які втратили своє значення, але придатні для використання можуть бути списані лише за умови, що їх неможливо продати чи передати іншій установі.

Реалізація основних засобів шляхом безоплатної передачі дозволяється бюджетним установам в межах одного міністерства чи одного бюджету.

Суми, отримані від продажу основних засобів (крім будівель і споруд), залишаються у розпорядженні установи з правом їх подальшого використання на ремонт, модернізацію або придбання нових засобів того ж призначення. Кошти, отримані від реалізації основних засобів, придбаних за рахунок позабюджетних коштів використовуються після сплати податків, встановлених законодавством. Суми, отримані установами від продажу чи демонтажу будівель і споруд, вносяться в доход того бюджету, за рахунок якого ці установи утримуються.

На необоротні активи установ та організацій що утримуються за рахунок бюджетних коштів амортизаційні відрахування не проводяться, а здійснюється нарахування зносу.

Знос визначається і обліковується на будинки й споруди, передавальні пристрої, машини та обладнання, транспортні засоби, інструменти, прилади, виробничий (включаючи пристрої) і господарський інвентар, багаторічні насадження, які досягли експлуатаційного віку.

знос не нараховується на такі необоротні активи[2]:

1) земельні ділянки та капітальні витрати на поліпшення земель;

2) будинки й споруди, які є унікальними пам’ятками архітектури та мистецтва;

3) обладнання, експонати, зразки, діючі та недіючі моделі, макети та інші наочні посібники, що знаходяться в кабінетах та лабораторіях і використовуються з навчальною та науковою метою;

4) продуктивну та племінну худобу, службових собак, декоративних і піддослідних тварин;

5) багаторічні насадження, що не досягли експлуатаційного віку;

6) сценічно-постановочні засоби;

7) документацію з типового проектування;

8) фільмофонди;

9) експонати тваринного світу (в зоопарках та інших аналогічних установах);

10) біліотечні фонди;

11) музейні і художні цінності;

12) малоцінні необоротні матеріальні активи;

13) білизну, постільні речі, одяг та взуття;

14) природні ресурси;

15) тимчасові нетитульні споруди;

16) матеріали довготривалого використання для наукових потреб;

17) необоротні матеріальні активи спеціального призначення.

Знос необоротних активів ведеться на рахунку 13 “Знос необоротних активів” Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ з розподілом на субрахунки:

- 131 “Знос основних засобів”

- 132 “Знос інших необоротних матеріальних активів”

- 133 “Знос нематеріальних активів.

В інвентарних картках обліку необоротних активів типових форм №03-6 (бюджет), №03-8 (бюджет) записується річна норма зносу в процентах та гривнях. Щорічно із карток сума зносу записується у типову форму №03-12 (бюджет) “Відомість нарахування зносу на необоротні активи”. На загальну суму зносу в останній робочій день грудня складається меморіальний ордер, з якого вона записується в книгу “Журнал-головна”.

Знос об‘єктів необоротних активів нараховується за повний календарний рік (незалежно від того, в якому місяці вони придбані чи побудовані), відповідно до встановлених норм, в гривнях без копійок.

Для нарахування зносу необоротні активи поділяються на три групи, за якими закріплені відповідні субрахунки[2].

Групу 1 складають необоротні активи, що обліковують на субрахунках 103, 106. Це будинки, їх структурні компоненти та передавальні пристрої, в тому числі житлові будинки та їх частини (квартири і місця загального користування).

Групу 2 складають необоротні активи, що обліковуються на субрахунках 104 (крім силових і робочих машин і обладнання), автомобільний транспорт і запчастини до нього, що обліковуються на субрахунку 106 (крім передавальних пристроїв), необоротні активи субрахунку 117 (запасні частини, меблі, прилади та інструменти, ЕОМ, інформаційні системи, телефони, мікрофони, офісне обладнання, устаткування та приладдя до нього, інвентарна тара).

Групу 3 складають необоротні активи, що обліковуються на субрахунках 104 (силові машини і обладнання), 105 (крім автомобільного транспорту і запчастин до нього), будь-які інші необоротні активи, що не включені до груп 1 і 2.

Норма зносу встановлюються у відсотках до первісної вартості кожної групи необоротних активів на кінець звітного року:

  • група 1 - 5 відсотків;

  • група 2 - 25 відсотків;

  • група 3 - 15 відсотків.

В таблиці 11 розглянуто кореспонденцію рахунків по основних бухгалтерських операціях з необоротними активами бюджетних установ.

Таблиця 11. Кореспонденція рахунків по основних бухгалтерських операціях з необоротними активами бюджетних установ[3]

№ опер

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

2

3

4

1

Прийняття в експлуатацію заново побудованих будинків, споруд і передавальних пристроїв або робіт з реконструкції будинків та споруд

103, 106

401

Продовження таблиці 11

1

2

3

4

2

Придбання за рахунок коштів загального фонду земельних ділянок, капітальних витрат на поліпшення земель, будинків та споруд, машин і обладнання, білизни, постільних речей, одягу, взуття, транспортних засобів, інструментів, виробничого (включаючи пристрої) і господарського інвентарю, робочих і продуктивних тварин, малоцінних необоротних матеріальних активів, матеріалів довготривалого використання для наукових цілей, книг, що включаються до бібліотечного фонду, програм для електронно-обчислювальних машин та інших необоротних активів (вартість без податку на додану вартість (далі ПДВ):

- що сплачені шляхом попередньої оплати

- що сплачені після отримання матеріальних цінностей

Водночас проводиться другий запис

(сума без ПДВ)

Сума ПДВ

101-122

101-122

801-802

801-802

364

675

401

364, 675

3

Придбання за рахунок спеціального фонду земельних ділянок, будинків, споруд, постільних речей, одягу, взуття, транспортних засобів, інструментів, інвентарю, книг та інших необоротних активів (сума без ПДВ):

- що сплачені шляхом попередньої оплати

- що сплачені після отримання матеріальних цінностей

Водночас проводиться другий запис

(сума без ПДВ)

Сума ПДВ

101-122

101-122

811-813

641

364

675

401

364, 675

4

Списання сум копійок з придбаних необоротних активів

801-802

811-813

364, 675

5

Безоплатне отримання необоротних активів

101-122

401,

131-133

6

Оприбуткування лишків необоротних активів, виявлених під час інвентаризації

103-122

401

7

Безоплатна передача необоротних активів

401,

131-133

101-122

Продовження таблиці 11

1

2

3

4

8

Реалізація будинків, споруд

На суму коштів, що надійшли від реалізації і належать перерахуванню в дохід бюджету, проводиться запис

131, 401

364, 675

103

642

9

Реалізація необоротних активів (крім будинків та споруд), придбаних за рахунок коштів загального фонду

На суму коштів, отриманих від реалізації, проводиться запис

131-133,

401

364, 675

104-122

681,

801 - 802

10

Реалізація необоротних активів (крім будинків та споруд), придбаних за рахунок коштів спеціального фонду

На суму отриманих коштів від реалізації проводиться запис

На суму ПДВ

131-133,

401

364, 675

364, 675

104-122

682,

711-713,

741

641

11

У разі уцінки необоротних активів при реалізації на суму уцінки проводиться додатковий запис

401,

131-133

101-122

12

Зміна вартості необоротних активів після проведення індексації, дооцінки

101-122

401,

131-133

13

Списання на підставі виправлених документів необоротних активів, які стали непридатними

401,

131-133

103-122

14

Оприбуткування сум вартості матеріалів, отриманих від розбору необоротних активів, що відповідно до чинного законодавства належать перерахуванню в дохід бюджету

231, 234

642

15

Оприбуткування сум вартості матеріалів, отриманих від розбору необоротних активів, які придбані:

- за рахунок коштів загального фонду

- за рахунок коштів спеціального фонду

234, 235,

238, 239

234, 235,

238, 239

681, 701,

702

711-713

16

Нарахування суми зносу в останній робочий день грудня

401

131-133

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]