Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
51.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
82.94 Кб
Скачать

51. Теоретичні підходи до проблеми поєднання політики і моралі

Проблеми взаємодії політики і моралі виникає у період занепаду феодалізму та нарождення буржуазного ладу. Виділяють 2 основні підходи про взаємозвязок політики і моралі: 1)Представники «аристотелівського» напрямку (Аристотель Кант Фромм) вважають що політика повина бути моральною політика і мораль не роздільні. У трактаті «Політика» арістотель наголошуєщо політика повин=а виконквати морально-виховну функцію а її метою має бути досягнення всенародного блага. На думку Канта людина є субєктом моральної свідомості, без моралі політика е може бути реалізована.

2)Представники «макявеліського» напрямку(Макявелі Гегель Ніцше) виключають мораль із політики. Усвоїй праці «Володар» Макявелі зробив висновок про те,що правителі у своїй практичній діяльності керуються не нормами моралі а міркуваннями політичної доцільності. Опорою законів і державної влади у Макіявелі постає армія збройна сила а не право чи справедливість.

52.Поняття риси та фукції змі

ЗМІ- розгалужена мережа установ, що займаються збором обробкою поширенням інформації. У цю мережу входять радіопрограми газети журнали інформаційні агенства. Характерні риси засобів масової інформації:публічність (необмежене, неперсоніфіковане коло споживачів);наявність спеціальних технічних засобів;непряма, розділена в просторі та часі взаємодія комунікаційних парт1 нерів;непостійний характер аудиторіїпереважна односпрямованість впливу від комунікатора до реципі¬єнта.Найбільш масовий і сильний політичний вплив на суспільство мають аудіовізуальні засоби масової інформації, насамперед телебачення. Функції засобів масової інформації:1) інформаційна функція - отримання і розповсюдження відомостей про найбільш важливі для громадян і органів влади події. На основі отрима¬ної інформації формується громадська думка про діяльність органів вла¬ди, об'єднань громадян, політичних лідерів тощо;

2) освітня функція - донесення до громадян певних знань дозволяє адекватно оцінювати, упорядковувати відомості, отримані з різних дже¬рел, правильно орієнтуватися у суперечливому потоці інформації; 3) функція соціалізації - засвоєння людиною політичних норм, ціннос¬тей, зразків поведінки дозволяє їй адаптуватися до соціальної дійсності; 4) функція критики і контролю. Критика ЗМ1 характеризується необмеженістю свого об'єкта. Їх контрольна функція засновується на авторитеті громадської думки.

53.Політичне маніпулювання

Під Політичне маніпулювання розуміютьприховане управління політичною свідомістю та поведінкою людей з метою примусити їх до дії всупереч вланим інтересам. Маніпулювання здійснюється непомітно для тих ким управляють.Воно грунтується на систеиатичному впроваджені у масову свідомість соц-політичних міфів. Способи політичного маніпулювання: 1) пряма підтасовка фактів 2)замовчування невигідної інформації 3)розповюженя брехні та наклепів. Маніпулювання широко використовується не лише у тоталітарних і авторитарних державах але й у сучасних західних демократіях особливо у партійній пропаганді і під час проведення виборчих кампаній.

ЗМІ відіграли ключову роль у формувані електроних переваг громадян. Аналітики стверджують що неупереджені мас-медіа гарантують свободу на виборах але більшість укр виборців не отримала інформації такої якості яка б дозволила їм зробити компетентний вибір В Україні нараховується близько 9 тис друкованих ЗМІ та 500 аудіовізованих мас-медіа.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]