Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
42-61.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
86.53 Кб
Скачать

42. Вікно програми Microsoft Word є стандартним програмним вікном для роботи у середовищі Windows, і складається із рядка заголовка, рядка головного меню, рядка(ів) панелі інструментів, вікна документа (таблиці) та рядка стану.

Можливості( функції) :

набір тексту (введення інформації) в пам’ять комп’ютера;

можливість введення тексту декількома мовами;

редагування (заміна, зміна, вставляння, видалення, копіювання, переміщення і т. ін.) фрагментів тексту;

форматування (зміна параметрів шрифтів, абзаців, сторінок і т. ін.) фрагментів тексту;

опрацювання декількох текстів одночасно;

пошук потрібних фрагментів тексту;

можливість вставляння в текст різних об’єктів (рисунків, схем, таблиць, графіків, формул, спеціальних знаків, яких немає на клавіатурі, тощо);

перевірка правопису та автоматичне коригування помилок при введенні тексту;

друкування всього тексту або його фрагментів;

створення стандартних документів (листів, резюме, записок і т. ін.);

друкування набраного тексту або його фрагментів;

збереження набраного тексту на зовнішньому носієві.

43. Панель інструментів зображена на рис. 1.4. Стандартні па-нелі інструментів – це Стандартная і Форматирования. На стандартній панелі ліворуч розміщені кнопки, за допомогою яких можна виконати основні команди меню Файл: Создать, Открыть, Сохранить, Печать, Предварите-льный просмотр. Крім того, ця панель містить панель з кнопками основних команд меню Правка: Вырезать, Копировать, Вставит

44. При редагуванні тексту використається панель Формати-рование. Перша група кнопок на ній відповідає за параметри тексту та шрифту: стиль, шрифт, розмір, начертанье.

Редагування документа – це внесення змін у текстовий документ.

Вилучений фрагмент тексту можна вилучити, перемістити, скопіювати. Для таких операцій використовують буфер обміну, за допомогою якого редактор Word може обмінюватися інфор-мацією з іншими програмами Windows.

Копіювання (при виділеному фрагменті тексту) виконуєть-ся так:

1) за допомогою команди Правка→Копировать;

2) за допомогою відповідного інструмента (Копировать) з панелі інструментів;

3) за допомогою контекстного меню, в якому вибрати пункт Копировать;

4) за допомогою комбінації клавіш Ctrl+C.

Вставлення тексту здійснюється таким чином: Прав-ка→Вставить, значок з панелі інструментів, Контекстное меню→Вставить, Ctrl+V.

Видалення тексту здійснюється так: Правка→Вырезать, Контекстное меню→Вырезать, Ctrl+X, клавіша Del, Back-spase.

45. Таблиця надає можливість упорядкувати дані у вигляді ря-дків та стовпців. Кожен елемент комірки таблиці не залежить від інших елементів. Існує можливість побудувати таблицю з дові-льною кількістю стовпців і рядків, існує можливість зміни роз-мірів та форматування кожної комірки. Комірка може містити текст, рисунки та інше, що може містити документ Word. Але існує єдиний виняток: у таблиці не може міститися інша табли-ця.

Таблиці у Word бувають прості та складні.

Прості таблиці – це таблиці, які можуть максимально складатися з чотирьох рядків та п‟яти стовпчиків.

Складні таблиці – це таблиці, які можуть мати довільне число стовпчиків та рядків.

-У таблиці можна проводити нескладні обчислення, вико-ристовуючи формули та стандартні функції. Формула, як і в Ex-cel, має починатися зі знака = (дорівнює) і посилатися на адреси комірок, які беруть участь в обчисленнях.

Адреса комірки складається з латинської літери – стовпчи-ки (А, В, С і т. д.) та арабської цифри – рядки (1, 2, 3,…). Таким чином, комірка, що має адресу А2, розміщується на перетині першого стовпчика (А) та другого рядка (2).

Кожна стандартна функція має своє ім‟я і у дужках містить свої аргументи. Аргументами можуть бути як конкретні дані чи адреса однієї комірки або декількох комірок (діапазон комірок).

46.При введені тексту слід вибрати його шрифт, розмір, фор-мат. Для введення тексту курсор встановлюється у відповідну позицію на екрані і починається набір за допомогою клавіатури. Пересувати курсор можна за допомогою клавіш керування кур-сором або мишкою.

Пересування текстуЗдійснюється за допомогою мишки, використовуючи лі-нійки прокрутки та за допомогою клавіш: [←], [→] – переміщення ліворуч, праворуч;

[↑], [↓] – переміщення на рядок вгору, на рядок вниз;

[Page Up], [Page Dn] – переміщення на розмір вікна вгору або вниз;

[Home], [End] – переміщення на початок та закінчення ря-дка;

[Ctrl+Home], [Ctrl+End] – переміщення на початок та за-кінчення тексту.

Виділення тексту

Це одна з найважливіших операцій, оскільки редагування можливе лише з виділеним фрагментом тексту.

Для виділення фрагмента тексту використовують такі опе-рації:

1 Виділити за допомогою мишки при натиснутій лівій кноп-ці (принцип перетягування).

2 За допомогою клавіші Shift та клавіш переміщення за текс-том (одночасно)

Існують наступні способи виділення всього тексту:

скористатися комбінацією клавіш Ctrl+A;

виділити мишкою.

Перевірка орфографії

Перевірка орфографії здійснюється за допомогою вибору мови перевірки таким чином: Сервис→Язык→Выбрать язык.

Перевірка орфографії здійснюється за допомогою команди Сервис→Правописание, то з‟явиться вікно перевірки правопи-су, в якому буде показаний помилковий фрагмент і буде запро-понований фрагмент заміни.

Для автоматичної перевірки правопису слід виконати Сер-вис→Параметры →Правописание→Автоматически прове-рять орфографию. Тоді під час набору тексту деякі слова мо-жуть підкреслюватися хвилястою лінією: зеленою або черво-ною:

червоною (помилка в слові або мові);

зеленою (пунктуація, неузгодженість речення).

Форматування символів здійснюється за командою Фор-мат→Шрифт. З‟являється діалогове вікно Шрифт (рис. 1.10), в якому можна встановити такі параметри:

шрифт (вибирається із списку шрифтів);

стиль (можна вибрати звичайний, напівжирний, курсив);

розмір шрифта;

підкреслення (вибір різних варіантів);

колір символів;

спеціальні ефекти (перекреслені, верхні та нижні символи).

Робоче вікно Word

Вікно редактора Word має кілька стандартних елементів, а інші можна настроювати залежно від вимог користувача.

Робоче вікно Word (рис. 1.1) складається з таких елементів (стандартних): рядок заголовка, рядок головного меню, панель інструментів, вікно документа, смуга прокручування, рядок ста-ну.

Рядок заголовка, Рядок меню, Панель інструментів, Смуги прокручування, Рядок стану

47. В Лінукс-системах користувачі працюють через інтерфейс командного рядка (CLI), графічний інтерфейс користувача (GUI) — графічний інтерфейс користувача забезпечує уведення команд операційної системи за допомогою виконання дій з візуальним представленням об'єктів ОС. Файли, каталоги, команди, програми користувача представляються у вигляді значків (піктограм), меню, кнопок, вікон. Для задання команд використовується маніпулятор "мишка", "трекбол".

48. Текстовий процесор Word 2000 вміщує повний набір засобів опрацювання графічної інформації, що дає змогу створювати графічні елементи, експортувати графічні файли різних форматів, а також застосовувати до них різноманітні оздоблювальні ефекти.

Всі графічні елементи, що використовуються, можна розділити на об'єкти та малюнки.

Об'єктами переважно називають графічні елементи векторної графіки, які складаються з геометричних фігур та ліній. Їх легко трансформувати, змінити колір, до них можна застосувати тривимірні ефекти та тінювання. Декілька об'єктів можна об'єднувати в групу до якої застосовувати перетворення.

Малюнками називають растрові зображення (фотографії, скановані зображення, картинки ClipArt, тощо). Користувач може змінювати контрастність та яскравість малюнків, перетворювати кольорове зображення у чорно-біле або у відтінки сірого, а також вирізати з зображення потрібний фрагмент.

49. Програма PowerPoint призначена для розроблення презентацій.

Презентація - це набір слайдів, у яких текст поєднується з графічними об'єктами, рисунками, звуком, відео та мультиплікаційними ефектами.

Засобами PowerPoint слайди можна подавати як у чорно-білому форматі, так і у вигляді кольорових зображень. Для цього використовують шаблони оформлення, створені професійними дизайнерами. Шаблони можна створювати і за власною ініціативою.

Слайди PowerPoint можуть містити такі елементи: текст (написи, колонтитули, об'єкти WordArt, символи, вбудовані об'єкти, дату, час, нумерацію); таблиці; зображення (рисунки, графіку, фотоальбоми, фігури, SmartArt фігури, діаграми); медіакліпи (фільми та звуковий супровід); гіперпосилання на інші слайди та документи (презентації, таблиці, діаграми та ін., які знаходяться на даному комп'ютері або в Інтернеті). Окремі об'єкти слайдів можуть мати ефекти анімації. Готуючи презентацію, можна використовувати фрагменти документів Word, електронних таблиць і діаграм Excel та ін. Створені в PowerPoint слайди можна відразу переглянути і, при потребі, змінити.

Презентації, створені в PowerPoint, можна продемонструвати: на моніторі для невеликого кола осіб (у тому числі в Інтернеті); на екрані за допомогою мультимедійного проектора; як матеріали на папері.

50. -

51. Електронні таблиці або Табличний редактор — клас застосунків для роботи з даними, котрі сформовані в таблиці. Спочатку електронні таблиці дозволяли обробляти виключно двомірні таблиці, передусім з числовими даними, але потім з'явилися продукти, що крім цього мали можливістю з'єднувати кілька таблиць для спільної роботи і обробки, включати текстові, графічні і інші мультимедійні елементи. Інструментарій електронних таблиць включає потужні математичні функції, що дозволяють ввести складні статистичні, фінансові та інші розрахунки. Часто електронні таблиці включають вбудовану скриптову мову програмування для автоматизації типових робіт.

Типові області застосування

для створення документів, що мають табличне представлення (цінники, розклади);

у сучасних електронних таблицях легко можна створювати різні види графіків і діаграм, які беруть дані для побудови з комірок таблиць (графік зниження ваги тіла за вказаний період від початку занять спортом);

звичайні користувачі можуть використовувати електронні таблиці для елементарних розрахунків (скільки витратив за цей місяць, що/кому/коли дав/взяв). Як правило, електронні таблиці підтримують багато математичних і статистичних функцій;

електронні таблиці інтенсивно використовують у бухгалтерії — у багатьох фірмах це основний інструмент для оформлення документів, розрахунків і створення діаграм;

електронні таблиці можуть заміняти прості бази даних.

Перелік програмних продуктів

Microsoft Excel, SuperCalc, Abacus,Google Docs,Lotus 1-2-3…

52. Excel (чудовий) — це пакет прикладних програм, орієнтований на оброблення даних, поданих у табличній формі. Саме тому його часто називають табличним процесором, або електронною таблицею.

На сьогодні Excel є одним із найдосконаліших і найпопулярніших у світі табличних процесорів сім'ї Microsoft Excel для Windows. Він дає змогу розв'язувати багато видів досить складних фінансово-економічних задач, здатний задовольнити потреби багатьох фахівців з економіки, банківської справи, менеджменту і маркетингу, а також фахівців з інших галузей знань.

Крім оброблення та аналізу табличних даних, Excel здатний:

  • надавати користувачеві контекстуально-залежну допомогу;

  • подавати дані в наочній графічній формі у вигляді гістограм, графіків і будь-яких діаграм;

  • працювати зі списками (базами даних) — створювати, форматувати та сортувати списки, проводити пошук і вибір їхніх елементів за заданими критеріями-автофільтрами;

  • оперативно аналізувати економічну діяльність будь-яких об'єктів (організацій, підприємств, бірж, банків тощо), сприяти прийняттю правильних рішень;

  • сортувати табличні дані за алфавітом, зростанням (спаданням), датами, місяцями і т.д.;

  • проводити обмін даними з іншими програмами та додатками за технологією OLE (Object Linking and Embedding — об'єктно-орієнтований зв'язок і вбудовування);

  • формувати зведені таблиці, звіти і навіть карти з географічною прив'язкою даних;

  • створювати макроси, тобто макрокоманди, які використовуються для автоматизації розв'язання процедур та задач, що часто повторюються, виконувати ряд інших функцій.

53.

54. Організація обчислень

При введенні формул доцільно використовувати майстер формул. Для цього необхідно виконати таку послідовність дій:

- встановити курсор на комірку з формулою;

- викликати майстер функцій (кнопка на панелі інструментів);

- обрати потрібну функцію;

- ввести аргументи функції, заповнивши відповідні текстові поля; введення можна здійснювати обранням відповідних комірок за допомогою маніпулятора.

При введенні формул часто доводиться посилатись на комірки з даними. При цьому слід пам’ятати, що можна використовувати два режими адресації: відносну та абсолютну адресації. Відносна адресація використовується за умовчанням і задає адреси комірок відносно комірки з результатом. При копіюванні формули в іншу комірку адреси її складових будуть змінюватись автоматично. Наприклад, в комірці C1 записана формула “=А1+В1”, тобто, сума двох сусідніх комірок. При копіюванні формули в комірку С2 вона автоматично зміниться на “=А2+В2”. При копіюванні ж формули в комірку D1 вона прийме вигляд “=В1+С1”. Тобто, в даному випадку формула трактується як “сума значень комірок, що стоять зліва від результату”, тому при копіюванні ми одержимо саме такі результати. Такий спосіб адресації досить зручний, коли потрібно застосувати одну і ту ж формулу для певного діапазону значень. Наприклад, якщо дані розташовані в діапазонах А1:А10 та В1:В10, а результат суми відповідних значень по рядкам потрібно розмістити в діапазоні С1:С10, то копіювання формули є зручним інструментом досягнення потрібної мети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]