Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 лекція.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
305.66 Кб
Скачать

Тема 3. Фінансова система Лекція 4. Суть фінансової системи та її внутрішня будова

1.Поняття фінансової системи

2.Внутрішня структура фінансової системи, її сфери та ланки

3.Призначення та специфічні ознаки сфер і ланок фінансової системи за рівнем економічної системи

Вступ

Фінансова система є важливим та одним із основних атрибутів держави. Багато вітчизняних та зарубіжних науковців в своїх дослідженнях приділяють увагу складу та побудові фінансової системи, основам її функціонування та розвитку. Слід зазначити, що без правильно побудованої структури управління фінансами неможливе успішне функціонування суб’єкта господарювання.

В процесі вивчення даної теми ви ознайомитесь з поняттям фінансової системи, основними принципами її побудови, її сферами та ланками.

Важливість даної теми полягає в тому, що на практиці на більшості підприємств бухгалтера виконують функції фінансиста. Тобто, у своїй професійній діяльності найбільше Ви будете мати справу із фінансами суб’єктів господарювання, які є базовою основою фінансової системи, а також будете працювати у страхових компаніях, міжнародних корпораціях, які є також елементами фінансової системи.

  1. Поняття фінансової системи

Фінансова система притаманна кожній державі незалежно від рівня економічного розвитку і є відображенням форм і методів конкретного використання фінансових важелів в економіці.

Фінансова система – сукупність взаємопов’язаних сфер і ланок фінансових відносин, які відображають специфічні форми й методи обміну, розподілу і перерозподілу ВВП, а також система фінансових органів і інститутів.

Як і будь – якій із систем, фінансовій системі притаманні певні принципи побудови, основними з яких є:

  • Єдність усіх ланок. Зумовлюється єдиною економічною і політичною системою країни та єдиною фінансовою політикою, втілюваною через фінансову систему.

  • Функціональне призначення ланок. Кожна з ланок вирішує певні завдання своїми специфічними методами через відповідні органи управління.

Фінансові системи різних держав відрізняються за своєю структурою, але їм притаманна спільна ознака – сукупність фондів грошових ресурсів, хоча методи їх мобілізації та напрями використання неоднакові, проте вони тісно пов’язані між собою, мають прямий і зворотній вплив на економічні та соціальні процеси у суспільстві.

За кваліфікаційними ознаками розрізняють такі типи фінансових систем:

  • За територіальною ознакою:

  • національна ( функціонує у межах країни);

  • регіональна ( функціонує у межах регіону чи групи країн);

  • світова ( система міжнародних фінансових відносин).

  • За видами економічних систем:

  • ринкова фінансова система;

  • фінансова система країн, що розвиваються;

  • фінансова система країн з перехідною економікою;

  • фінансова система країн з командно – адміністративною економікою (рис.1).

Группа 119

Рис.1 Типи фінансової системи

Наведені на рис.1 типи фінансової системи функціонально різні, але в сукупності характеризують всебічно фінансову систему, різновиди взаємопов’язаних сфер і ланок фінансових відносин.

Фінансові системи держав можуть відрізнятись між собою за своєю структурою, оскільки вони є відображенням існуючої моделі економіки. У світі налічується понад 20 різних моделей фінансових систем окремих держав. Сьогодні ми більш детально розглянемо структуру фінансової системи на прикладі фінансової системи України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]