Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Грошові витрати підприємства.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
67.58 Кб
Скачать

4 Грошові витрати підприємства

В результаті господарської діяльності на підприємствах виникає потреба грошового забезпечення процесу відтворення , тобто є постійною необхідність здійснення грошових витрат для задоволення тих чи інших потреб виробничого процесу.

Згідно П(С)БО 16 “Витрати” витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов’язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства при умові, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені.

Не визнаються витратами :

платежі за договорами комісії, агентськими угодами та іншими аналогічними договорами;

попередня (авансова) оплата запасів, робіт, послуг;

погашення одержаних позик;

інші зменшення активів або зменшення зобов’язань, що не відповідають ознакам, наведеним вище;

витрати, які відображаються зменшенням власного капіталу.

Усі грошові витрати, що здійснюються на підприємстві в результаті його господарської діяльності можна розподілити на три групи за джерелами їх фінансування.

Відзначимо, що джерела фінансування витрат господарської діяльності підприємств можна розподілити на власні та запозичені.

До власних джерел відносять: власний капітал та кошти, що забезпечують майбутні витрати та платежі. Довгострокові кредити і позики, короткострокові зобов’язання підприємства являються запозиченими джерелами фінансування витрат господарювання.

Отже, в залежності від різних джерел фінансування виділяють наступні групи витрат господарювання:

1) витрати на відновлення виробничого процесу – витрати, пов’язанні з придбанням засобів праці, їх реконструкцією, модернізацією, підвищенням якості продуктів, що виробляються в частині поліпшення технологій тощо. Джерелами їх фінансування є – надходження від емісії цінних паперів, амортизаційні відрахування, нерозподілений прибуток, довгострокові кредити банків;

2) поточні витрати – витрати, пов’язанні з придбанням предметів праці, виробництвом продукції та її реалізацією. Джерелами покриття даних витрат є виручка від реалізації продукції та короткострокові кредити, у випадках часової різниці між відвантаженням продукції та поступленням коштів за неї;

3) витрати соціально-культурного розвитку підприємства – витрати, пов’язані з відновленням нормальної працездатності працівниками підприємства, тобто з їх побутом, відпочинком, навчанням тощо. Джерелами фінансування таких витрат можуть бути кошти підприємства: чистий прибуток, короткострокові позики банків, а також власні кошти працівників : часткова оплата путівок у будинки відпочинку, оплата утримання дітей у дошкільних закладах, які є на балансі підприємства тощо.

Кожне підприємство на виробництво і реалізацію продукції використовує засоби виробництва та трудові ресурси. Це використання виражається як певні витрати підприємства. Сукупність цих витрат на виробництво і реалізацію продукції, визначена у грошовій формі, становить собівартість продукції. Усі витрати на виробництво та реалізацію продукції можна розділити на :

2) прямі, які можуть бути віднесені безпосередньо до конкретного об’єкту витрат та непрямі;

3) постійні, що не залежать від зміни обсягу виробництва та змінні.

Також витрати групуються за елементами витрат та за статтями калькуляції. Елементом витрат є сукупність економічно однорідних витрат.

За П(С)БО 16 собівартість реалізованої продукції складається з виробничої собівартості продукції, яка була реалізована протягом звітного періоду, нерозподілених постійних загально виробничих витрат, наднормативних виробничих витрат.

До виробничої собівартості продукції включаються:

прямі матеріальні витрати – вартість сировини та основних матеріалів, купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат;

прямі витрати на оплату праці – заробітна плата та інші виплати робітникам, зайнятим у виробництві продукції, що безпосередньо можуть бути віднесені до конкретного об’єкта витрат;

інші прямі витрати – всі інші виробничі витрати, які безпосередньо можуть бути віднесені до об’єкту витрат (відрахування на соц. заходи, амортизація тощо).

У відповідності :

1) до Закону “Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування” від 26.06.1997р.

2) до Закону “Про загальнообов’язкове соціальне страхування в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, що зумовлені народженням та похованням” від 18.01.2001р.

3) до Закону “Про загально обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття” від 2.03.2000р.

4) до Закону “Про загальнообо’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності” від 23.09.1999р.

загальновиробничі витрати – витрати на управління виробництвом, амортизація основних засобів та НА загально виробничого призначення, витрати на утримання, експлуатацію та ремонт основних засобів, витрати на вдосконалення технології та організації виробництва, витрати на опалення, освітлення, водопостачання та інше утримання виробничих приміщень, витрати на охорону праці, інші загально виробничі витрати.

В свою чергу загально виробничі витрати поділяються на змінні та постійні. Як змінні так і постійні витрати розподіляються між об’єктами витрат з використанням певної бази розподілу. Базою розподілу можуть бути: години праці, заробітна плата, обсяг діяльності, обсяг прямих витрат тощо). Найбільш використаною базою розподілу загально виробничих витрат є заробітна плата.

Перелік і склад змінних та постійних загально виробничих витрат установлюються підприємством. Однак у підприємства виникають і витрати, які не включаються до складу собівартості реалізованої продукції, але, які впливають на фінансовий результат від реалізації продукції. Це є витрати, пов’язані з операційною діяльністю, які поділяються на адміністративні витрати (спрямовані на обслуговування та управління підприємством) , витрати збуту (пов’язані з реалізацією(збутом) продукції) та інші операційні витрати (собівартість реалізованої ін. валюти, собівартість реалізованих виробничих запасів, сума безнадійної дебіторської заборгованості та відрахування до резерву сумнівних боргів).

Усі витрати операційної діяльності групуються за економічними елементами:

матеріальні витрати;

витрати на оплату праці;

відрахування на соціальні заходи;

амортизація;

інші операційні витрати.

Загальна величина витрат на виробництво та реалізацію продукції за звітний період визначається за формулою:

ЗВ = ВНРПп.п. + Овз.п. – ВНРПк.п.

ВНРПп.п. – витрати нереалізованої продукції на початок періоду;

Овз.п. – операційні витрати звітного періоду;

ВНРПк.п. - витрати нереалізованої продукції на кінець періоду.

Розписавши операційні витрати отриміємо:

ЗВ = ВНРПп.п. + С/в РП + АДВ + ВЗ + ІнОВ – ВНРПк.п.

С/вРП – собівартість реалізованої продукції;

АДП – адміністративні витрати;

ВЗ – витрати на збут;

ІнОВ – інші операційні витрати

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]