Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
54Кладницька.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
326.14 Кб
Скачать

Облік фінансування бюджетних закладів

Фінансування бюджетних установ здійснюється через систему органів Державного казначейства України.

При казначейському виконанні Державного бюджету України за видатками застосовуються наступні поняття та економічні категорії:

- зведені особові рахунки- рахунки, які відкриваються в органах Державного казначейства - розпорядникам бюджетних коштів (крім розпорядників ІІІ ступеня) для зарахування коштів без зазначення кодів класифікації видатків, що підлягають подальшому перерахуванню на особові та реєстраційні рахунки;

- особові рахунки- рахунки, які відкриваються в органах Державного казначейства бюджетних коштів (крім розпорядників ІІІ ступеня) для зарахування коштів, що підлягають подальшому розподілу та перерахування конкретному розпоряднику (одержувачу) бюджетних коштів;

- реєстраційні рахунки- рахунки, які відкриваються в органах Державного казначейства розпорядникам та одержувачах коштів державного бюджету, для обліку операцій за коштами загального фонду бюджету;

- спеціальні реєстраційні рахунки, які відкриваються розпорядникам коштів державного бюджету всіх ступенів та одержувачам коштів державного бюджету для обліку доходів і видатків, передбачених їх кошторисами в частині спеціального фонду[9].

Казначейська форма виконання бюджету базується на принципі роботи єдиного казначейського рахунка.

Єдиний казначейський рахунок- це система бюджетних рахунків органів Державного казначейства, відкритих в установах банків за відповідним балансовим рахунком, на які зараховуються податки, збори, та надходження з інших джерел, встановлених законодавством України, з яких органами Державного казначейства здійснюються платежі на користь суб’єктів господарської діяльності, які виконали роботи або надали послуги розпорядникам бюджетних коштів.

Єдиний казначейський рахунок відкривається органами Державного казначейства в установах національного банку і являє собою сукупність бюджетних рахунків установ. В органах Державного казначейства, в свою чергу, відкриваються реєстраційні та особові рахунки розпорядникам бюджетних коштів. При цьому бюджетні рахунки розпорядників державних коштів в установах банків закриваються.

Особові та реєстраційні рахунки відкриваються на підставі договорів між розпорядниками коштів та органами Державного казначейства.

Головні розпорядники коштів державного бюджету до початку бюджетного року визначають мережу розпорядників коштів нижчого рівня на відповідній території і не пізніше ніж за 15 днів до початку бюджетного року подають Державному казначейству України на паперових та електронних носіях.

Отримані дані Державне казначейство України доводять до відповідних управлінь Державного казначейства. Розпорядники коштів ІІ ступеня подають управлінням Державного казначейства на паперових та електронних носіях дані про мережу розпорядників коштів ІІІ ступеня та одержувачів у територіальному розрізі. Управління звіряють отримані дані з інформацією, що надійшла від Державного казначейства, узагальнюють отримані дані, групують за категоріями та доводять до відповідних відділень Державного казначейства.

Управління передають на електронних носіях узагальнені дані про мережу розпорядників коштів ІІІ ступеня до Державного казначейства України, яке створює єдину базу даних про мережу розпорядників бюджетних коштів та оперативно її підтримує.

Міністерство фінансів України у визначений термін направляє на паперових та електронних носіях затверджений річний розпис призначень державного Бюджету та розпис асигнувань загального фонду державного бюджету Державному казначейству України, яке реєструє та відображає дані на відповідних рахунках бухгалтерського обліку, про що на оригіналі розпису ставиться відбиток штампу.

Державне казначейство України протягом трьох робочих днів доводить витяги з річного розпису призначень державного бюджету та помісячного розпису асигнувань загального фонду державного бюджету до головних розпорядників коштів, що є підставою для затвердження в установленому порядку кошторисів доходів і видатків та планів асигнувань.

Головні розпорядники коштів протягом трьох робочих днів після отримання витягу з розпису бюджету відповідно до мережі подають Державному казначейству України розподіл показників зведених кошторисів доходів і видатків та розподіл показників зведених планів асигнувань із загального фонду бюджету в розрізі розпорядників коштів нижчого рівня за територіями на паперових та електронних носіях.

Державне казначейство здійснює контроль за відповідністю вказаних у зазначених документах загальних сум у розрізі територій сумам, зазначеним у розпису видатків бюджету.

Державне казначейство України протягом трьох робочих днів узагальнює одержані дані, формує річний розпис призначень державного бюджету та помісячний розпис асигнувань загального фонду державного бюджету за територіями в розрізі розпорядників коштів нижчого рівня для кожного управління Державного казначейства.

Зазначені документи повинні бути затверджені Головою Державного казначейства України або його заступником.

Управління реєструє отримані документи, бере їх на облік, про що на оригіналі розпису ставиться відбиток штампу. Протягом трьох робочих днів витяги з річного розпису призначень державного бюджету та помісячного розпису асигнувань за територіями доводяться до розпорядників коштів, які обслуговуються в управлінні.

Розпорядники коштів ІІ ступеня протягом трьох робочих днів подають розподіл показників зведених кошторисів та планів асигнувань у розрізі розпорядників коштів бюджету нижчого рівня відповідному управлінню. Зазначені документи звіряються з даними казначейського обліку.

Розпорядники коштів усіх рівнів протягом двох робочих днів після отримання витягу з розпису подають затверджені кошториси доходів та видатків і плани асигнувань відповідним органам Державного казначейства, де вони звіряються з даними казначейського обліку.

Органи Державного казначейства відповідно до наказу Державного казначейства України від 19.10.2000 № 1013 “Про затвердження Порядку обліку зобов’язань розпорядників коштів бюджету, які в них обслуговуються, реєстри зобов’язань та фінансових зобов’язань разом з копіями первинних документів у межах залишків на відповідних позабалансових рахунках “асигнування на взяття зобов’язань”. Органи Державного казначейства реєструють та беруть на облік зобов’язання та фінансові зобов’язання розпорядників коштів бюджету, які в них обслуговуються, ведуть картки обліку зобов’язань та фінансових зобов’язань.

Відділення Державного казначейства України узагальнюють інформацію про наявність фінансових зобов’язань і подають її у встановлені терміни територіальному управлінню державного казначейства України.

Територіальні управління Державного казначейства України узагальнюють отриману від відділень Державного казначейства України інформацію, формують зведену інформацію за територією і подають її у встановлені терміни Державному казначейству України.

державне казначействоукраїни консолідує інформацію, одержану від територіальних органів Державного казначейства, по наявність фінансових зобов’язань для прийняття відповідних рішень. Зазначена інформація доводиться до головного розпорядника коштів.

На підставі ресурсного балансу на відповідний період, бюджетних призначень та з урахуванням зареєстрованих зобов’язань складаються пропозиції про виділення коштів із загального фонду державного бюджету в розрізі головних розпорядників коштів загальною сумою, при потребі із зазначенням сум за функціями державного бюджету.

Затверджені пропозиції реєструються Державним казначейством в обліку. Облік пропозиції ведеться в органах Державного казначейства України на позабалансових рахунках.

Державне казначейство України щоденно з урахуванням наявних коштів, готує розпорядження про виділення коштів у розрізі головних розпорядників коштів, яке затверджується Головою Державного казначейства України або його заступником. Кошти виділяються в межах затверджених пропозицій та залишку на рахунках загального фонду державного бюджету.

Головному розпоряднику коштів відкриваються зведені особові рахунки та/або особові рахунки для зарахування виділених коштів. Кошти, виділені відповідно до розпорядження, зараховуються на зазначені рахунки. При цьому кошти, зараховані на зведені особові рахунки на підставі розподілу головного розпорядника коштів, зараховуються на відповідні особові рахунки. після чого, згідно з розподілом коштів розпорядника ІІ ступеня, ці кошти зараховуються на відповідні реєстраційні рахунки.

Виписка з особового рахунку або зведеного особового рахунку надається головному розпоряднику коштів, на підставі якої головний розпорядник протягом одного робочого дня готує розподіл коштів та/або платіжне доручення на перерахування коштів. Розподіл коштів має бути складений в розрізі територій, підписаний головним розпорядником і скріплений відбитком печатки. державне казначейство України реєструє розподіл коштів у журналі реєстрації.

Отриманий розподіл та/або платіжне доручення перевіряються Державним казначейством щодо відповідності вказаних у них сум залишкам на рахунку, затвердженим пропозиціям, кошторисним призначенням та планам асигнувань, зареєстрованим зобов’язанням та наданій мережі. Перевірені розподіли коштів групуються за територіями, після чого складаються реєстри на здійснення видатків.

На підставі розподілу коштів та реєстрів на здійснення видатків складається розпорядження на перерахування коштів, яке реєструється у журналі реєстрації та затверджується Головою Державного казначейства України або його заступником.

на підставі розпорядження про перерахування коштів складається платіжне доручення на переказ коштів державного бюджету. реєстри на здійснення видатків передаються засобами телекомунікаційного зв’язку відповідним управлінням державного казначейства.

Відповідно до отриманих реєстрів та наявних коштів управління зараховує кошти на особові рахунки розпорядників ІІ ступеня для подальшого їх розподілу (для зарахування на реєстраційні рахунки самого розпорядника та/або зарахування на реєстраційні рахунки розпорядника коштів ІІІ ступеня, або безпосередньо на реєстраційні рахунки одержувачів).

Орган Державного казначейства надає клієнтам виписки з рахунків за результатами попереднього операційного дня або за запитом клієнта.

Розпорядники коштів ІІ ступеня протягом одного робочого дня протягом одного робочого дня після отримання виписок з особових рахунків, що підтверджують зарахування коштів, готують розподіл коштів та/або платіжне доручення на перерахування коштів.

Отриманий розподіл та/або платіжне доручення перевіряються органом державного казначейства щодо відповідності вказаних у них сум бюджетним призначенням та планам асигнувань, залишкам невикористаних коштів розпорядниками, наявності зареєстрованих зобов’язань та даним про розташування мережі.

Кошти спеціального фонду державного бюджету, що надійшли як власні надходження установ, зараховуються на спеціальні реєстраційні рахунки без зазначення кодів економічної класифікації видатків. оплата рахунків здійснюється за конкретними кодами економічної класифікації видатків відповідно до затверджених кошторисних призначень.

З метою забезпечення контролю на стадії оплати рахунків суми, що передбачаються на здійснення видатків, звіряються з показниками кошторису та зведенням показників спеціального фонду кошторису, із залишками невикористаних асигнувань та зареєстрованими зобов’язаннями.оплата здійснюється на підставі наданих підтверджуючих документів.

На реєстраційні, спеціальні реєстраційні рахунки розпорядників бюджетних коштів, відкритих в органах Державного казначейства, зараховуються кошти, що надходять як від вищих та підвідомчих установ, так і від юридичних та фізичних осіб на утримання, виконання певних доручень, здійснення певних видатків, поновлення касових видатків тощо.

Усі суми коштів, що надходять готівкою в каси установ, повинні бути зараховані на рахунки, відкриті на ім’я органів Державного казначейства України в установах банків із подальшим зарахуванням їх на реєстраційні (спеціальні реєстраційні) та інші рахунки установ.

При перерахуванні коштів на ім’я розпорядників бюджетних коштів або одержувачів відправники коштів у розрахункових документах (платіжних дорученнях, квитанціях тощо) у полі “Призначення платежу” зазначають номери реєстраційних (спеціальних реєстраційних) рахунків розпорядників коштів або рахунків одержувачів, що відкриті в органах Державного казначейства України[9].

Кошти, що надходять на рахунки розпорядників бюджетних коштів, уважаються доходами розпорядників бюджетних коштів або коштами, що відносяться на відновлення касових видатків.

Оплата видатків розпорядників бюджетних коштів здійснюється органами Державного казначейства України з реєстраційних, спеціальних реєстраційних рахунків розпорядників шляхом проведення платежів з цих рахунків, відкритих в органах державного казначейства України.

Оплата рахунків розпорядників коштів бюджету здійснюється лише за наявності в обліку органів Державного казначейства їх зобов’язань та/або фінансових зобов’язань та залишків коштів на рахунках розпорядників.

Підставою для оплати видатків є платіжні доручення розпорядників коштів та документи, які підтверджують цільове направлення коштів (рахунки, рахунки-фактури, накладні, товарно-транспортні накладні, трудові угоди, договори на виконання робіт, акти виконання робіт.

Органи Державного казначейства України приймають від інших клієнтів платіжні доручення в межах загального залишку коштів на їх рахунку. Виняток становлять платіжні доручення на перерахування сум обов’язкових платежів, пені, штрафів та інших санкцій, передбачених законодавством.

Такі розрахункові документи приймаються незалежно від залишку коштів на рахунку.

Платіжні доручення подаються до органів Державного казначейства України в двох примірниках. дата платіжного доручення повинна відповідати даті його фактичного подання або даті наступного дня, якщо документи надійшли після операційного часу. У разі невідповідності дати подання даті платіжного доручення у правому верхньому куті на всіх примірниках обов’язково проставляється дата подання. платіжне доручення дійсне протягом 10 днів.

Подані розпорядниками бюджетних коштів одержувачами та іншими клієнтами платіжні доручення перевіряються щодо правильності заповнення реквізитів та відповідності підписів і відбитка печатки зразкам.

У разі виявлення неправильного заповнення реквізитів платіжного доручення воно повертається розпорядникам бюджетних коштів, одержувачам або іншим клієнтам з відміткою на зворотньому боці про причину повернення, завірену підписом казначея.

Підготовлені платіжні доручення передаються органами Державного казначейства України до установ банків у вигляді електронних розрахункових документів каналами зв’язку в системі “клієнт-банк”.

Для оформлення документів на отримання заробітної плати, стипендії, допомоги, видатків на службові відрядження та інших коштів, що видаються на видатки, які не можуть бути проведені безготівковою оплатою, розпорядники бюджетних коштів подають до органів Державного казначейства України заявку на видачу готівки.

Заявки подаються органам Державного казначейства України в двох примірниках, один з яких після видачі готівки повертається розпоряднику бюджетних коштів з відповідним відбитком штампа казначея, зберігається як обов’язковий документ і є додатком до бухгалтерських регістрів, що підтверджують обсяг та цільове направлення бюджетних коштів.

Заявки на видачу готівки виписуються розпорядниками бюджетних коштів на осіб, з якими в них укладені договори про повну матеріальну відповідальність і які мають право отримувати і видавати кошти.

У заявках на видачу готівки вказуються суми прибуткового податку з громадян, суми нарахувань до Фонду соціального страхування України та суми страхових внесків до Пенсійного фонду України, інші податки і обов’язкові платежі, які утримані та нараховані на фонд заробітної плати.

При отриманні заробітної плати та прирівняних до неї платежів разом із заявкою на видачу готівки подаються платіжні доручення на перерахування сум прибуткового податку з громадян, сум нарахувань до Фонду соціального страхування України та сум страхових внесків до Пенсійного фонду України, інших податків і обов’язкових платежів, пов’язаних з виплатою заробітної плати та інших соціальних виплат.

У заявках на видачу готівки розпорядники бюджетних коштів відмічають наявність чи відсутність заборгованості зі сплати податків.

Здійснення видатків готівкою на придбання продуктів харчування та медикаментів проводиться за тими самими документами, що й перерахування, але за наявності на це дозволу головного розпорядника бюджетних коштів.

Після отримання готівки на продукти харчування, господарські товари та медикаменти до органів Державного казначейства України надаються документи, які підтверджують здійснені видатки та взяття на облік (при потребі) матеріальних цінностей (акт придбання матеріальних цінностей, прибуткова накладна, роздавальна відомість з підписами осіб, що отримали матеріальні цінності, тощо). Підтверджувальні документи подаються протягом трьох робочих днів після придбання.

На підставі перевіреної заявки органи Державного казначейства України виписують на осіб, указаних у заявці, грошові чеки на отримання готівки.

На підставі оформлених грошових чеків уповноважені особи розпорядників бюджетних коштів отримують готівку з поточних рахунків, відкритих в установах банків на ім’я органів Державного казначейства України.

Для обліку фінансування в Плані рахунків передбачені наступні рахунки:

- 311 “Поточні рахунки на видатки установи”;

- 312 “Поточні рахунки для переведення підвідомчим установам”;

- 312 “Реєстраційні рахунки”;

- 322 “Особові рахунки”;

- 681 “Внутрішні розрахунки за загальним фондом”;

- 701 “Асигнування з державного бюджету на видатки установи та інші заходи”;

- 702 “Асигнування з державного бюджету на видатки установи та інші заходи”.

Кожний із зазначених рахунків виконує певні функції.

На субрахунку 311 обліковуються кошти бюджету, що надійшли в розпорядження головного або нижчестоящих розпорядників коштів на утримання установи або на централізовані заходи на видатки, що передбачені в розділі “Загальний фонд” кошторису установи.

На субрахунку 312 головними розпорядниками коштів та розпорядниками коштів другого ступеня обліковуються кошти, призначені для переказів підвідомчим установам.

Облік операцій щодо руху коштів на зазначених рахунках при меморіально-ордерній формі обліку ведеться в накопичувальній відомості руху грошових коштів загального фонду в органах Державного казначейства України (меморіальний ордер №2). Аналітичний облік бюджетних коштів ведеться в картках обліку отриманих асигнувань.

Інформація, щодо розрахунків по фінансуванню з бюджету, що виникають у процесі виконання кошторису видатків між розпорядниками коштів різних рівнів, відображається на субрахунку 681 "Внутрішні розрахунки за загальним фондом". Вказаний рахунок є розрахунковим, активно - пасивним і використовується тільки при фінансуванні за відомчою структурою розпорядниками коштів усіх ступенів.

Для головного розпорядника коштів цей субрахунок активний: за дебетом рахунка 681 враховуються суми фінансування підвідомчих установ і видатки, проведені для підвідомчих установ за рахунок асигнувань по кошторису на централізовані заходи, а за кредитом - зменшення фінансування підвідомчих установ і суми видатків, проведені нижчестоящими розпорядниками коштів за рік.

Для розпорядника коштів другого ступеня цей субрахунок виступає як активно - пасивний, при цьому за дебетом враховуються суми фінансування перераховані розпоряднику коштів третього ступеня, власні видатки, проведені протягом року, а також суми виявлених нестач та списання, прийняті за рахунок установи. За кредитом записують суми фінансування, отримані від головного розпорядника коштів.

Щодо розпорядника коштів третього ступеня цей субрахунок пасивний. За дебетом відображають суми видатків, що були здійснені протягом року, за кредитом - суми отриманого фінансування.

На пасивному рахунку 70 “Доходи загального фонду” відбувається узагальнення інформації за операціями фінансування із бюджету. При здійсненні фінансування через органи Державного казначейства цей рахунок використовується розпорядниками коштів усіх ступенів; при здійсненні фінансування за відомчою структурою він використовується тільки головними розпорядниками коштів.

Дебет рахунка 70 відображає операції із закриття видатків за рахунок фінансування, перерахування коштів на видатки установи, а також списання нестач матеріалів та безнадійних боргів. За кредитом фіксується інформація про суми коштів, що надійшли у вигляді фінансування із бюджету, нараховані суми плати за утримання дітей у дитячих дошкільних закладах, суми виявлених лишків грошових коштів у касі та матеріалів, вартість безоплатно отриманих матеріалів.

Аналітичний облік фінансування здійснюється в картці аналітичного обліку отриманих асигнувань та книзі аналітичного обліку асигнувань, перерахованим підвідомчим установам.

Кореспонденцію рахунків за основними бухгалтерськими операціями по відображенню розрахунків по фінансуванню розглянуто в таблиці 3 [3].

Таблиця 3. Кореспонденція рахунків за основними бухгалтерськими операціями по відображенню розрахунків по фінансуванню

№ опер.

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1

2

3

4

1

Отримання асигнувань головним розпорядником коштів другого рівня із загального фонду для подальшого перерозподілу підвідомчим установам

312,322

701, 702

продовження таблиці 3

1

2

3

4

2

отримання асигнувань із загального фонду:

установами, які утримуються за рахунок коштів державного бюджету

установами, які утримуються за рахунок коштів місцевого бюджету

установами, до яких застосовуються поточні рахунки для переведення підвідомчим установам

311, 321

311, 321

311, 321

701

702

681

3

отримання асигнувань із загального фонду шляхом виданих векселів

341

681,

701, 702

4

переведення коштів розпорядниками вищого рівня підвідомчим їм установам (якщо застосовуються особові рахунки або рахунки для переведення підвідомчим установам

681

312, 322

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]