Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_Kriminalne_pravo_Ukrayini_Zagalna_chastina.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
972.29 Кб
Скачать

Змістовий модуль3

Семінарське заняття 11

Тема: Співучасть у злочині

1. Поняття співучасті у злочині.

2. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки співучасті у злочині.

3. Види співучасників.

4. Форми співучасті.

Семінарське заняття 12

Тема: Співучасть у злочині

1. Кримінальна відповідальність співучасників.

2. Невдала співучасть.

3. Ексцес виконавця.

4. Посереднє виконавство.

5. Співучасть у злочинах зі спеціальним суб’єктом.

Практичне заняття 9

Тема: Співучасть у злочині

1. Добровільна відмова співучасників від вчинення злочину

2. Відмінність співучасті від причетності до злочину

3. Вирішити письмово задачі:

Задача 1

16-річний П. разом з 12-річним Р. вчинили кишенькову крадіжку.

Чи будуть вони співучасниками злочину?

Задача 2

С. замовив Р. заподіяти тілесні ушкодження Т. Р., перебуваючи у стані сп’яніння, не розрахував сили і вбив Т.

Чи буде С. підлягати кримінальній відповідальності за умисне вбивство?

Задача 3

К., незважаючи на домовленість, злякавшись відповідальності, відмовився надавати автомобіль для перевезення викраденого іншим співучасникам.

Чи буде це добровільною відмовою від вчинення злочину?

Задача 4

Перебуваючи в нетверезому стані, А. та В. вирішили „провчити” міліціонера П., який колись затримав їх за порушення громадського порядку. Зустрівши його на вулиці, вони почали його бити, а коли він упав, А. вихопив із кишені ножа та вдарив ним П. Від поранення останній помер. Встановлено, що ніж А. дав В. „про всяк випадок” за кілька хвилин до зустрічі з П. Сам він ударив П. кілька разів рукою.

Дайте кримінально-правову оцінку діям А. та В.

Задача 5

Ш. підбурив неповнолітніх К. та Г. вчинити ряд крадіжок з квартир громадян на других поверхах будинків. При цьому К. та Г. влазили до квартир через кватирку вікна і передавали викрадені речі Ш. На час вчинення крадіжок К. та Г. не виповнилось 14 років.

Як кваліфікувати дії Ш.?

Задача 6

Ф. та М. запропонували Ш. вчинити крадіжку речей з квартири Б. Коли Б. та його дружина пішли на роботу, Ф. та Ш. відмичкою відкрили двері квартири, вважаючи, що там нікого немає. М. у цей час стояв на сторожі біля будинку. Увійшовши до квартири, вони побачили в ній племінницю Б. Ф та Ш. застосували до племінниці Б. фізичне насильство, зв’язали її та засунули в рот кляп. Крім того Ш., зґвалтував її. Забравши цінні речі, пішли з квартири.

Дайте кримінально-правову оцінку діям Ф., М. та Ш.

Задача 7

Ф., перебуваючи у неприязних стосунках з К., вирішив помститися йому за образу. З цією метою він підмовив психічнохворого Н., визнаного неосудним, вдарити ножем К., коли той повертатиметься з роботи. Н. виконав прохання Ф. Від завданого поранення К. помер у лікарні.

Дайте кримінально-правову оцінку діям Ф.

Задача 8

Раніше судимі за зґвалтування Т. та С. запропонували К., який разом з ними раніше відбував покарання, вчинити кілька пограбувань літніх громадян, у яких є значні цінності. К. відмовився, але пообіцяв нікому не повідомляти про намір Т. і С. вчинити пограбування.

Дайте кримінально-правову оцінку діям К.

Задача 9

Директор деревообробного комбінату М. не забезпечив належного контролю за діяльністю чотирьох матеріально відповідальних осіб, які вступивши у попередню змову, викрали будівельних матеріалів на суму 39 тис. грн.

Чи є співучасть в діях вказаних осіб?

Задача 10

П. втягнув у розпивання спиртних напоїв М. та Ф., яким ще не було 14 років. А коли ті вже були в нетверезому стані, запропонував їм на автобусній зупинці зірвати з голови Л. хутряну шапку, що вони й зробили, а шапку передали П. При цьому підлітки сильно побили потерпілого, заподіявши йому тілесні ушкодження середньої тяжкості. Вказівки бити потерпілого П. не давав, це вони зробили за власною ініціативою.

Варіант. П. відправив М. та Ф. за шапкою зі словами: „Доведіть, що ви мужчини! Он бачите „інтелігента”? Заберіть у нього шапку, ми її проп’ємо”.

Дайте кримінально правову оцінку діям П.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]