Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_Kriminalne_pravo_Ukrayini_Zagalna_chastina.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
972.29 Кб
Скачать

Тема8 : Суб’єктивна сторона злочину

1. Дайте відповідь на питання:

об’єктивне та суб’єктивне ставлення у вину;

відмежування злочинної самовпевненості та непрямого умислу;

відмежування випадку (казусу) від злочинної недбалості;

злочини, в яких можлива складна (подвійна) форма вини;

значення фактичної помилки для кримінально-правової кваліфікації;

відмінність помилки від відхилення дії;

злочини, вчинені у стані сильного душевного хвилювання.

2. Проаналізуйте та законспектуйте наступні постанови Пленуму Верховного Суду України:

Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоров'я особи. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 2 від 07.02.03 // Збірник постанов Пленуму Верховного суду України у кримінальних справах: Навчальний посібник / Укл. Б.О. Кирись. – Львів: ПАІС, 2005. – 463с.

Про практику застосування судами України законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також про адміністративні правопорушення на трпанспорті: постанова Пленуму Верховного Суду України від 23 грудня 2005 року № 14 // Вісник Верховного Суду України. – 2006. - №1 (65). – С. 6

Змістовий модуль 3

Тема 9: Співучасть у злочині

1. Дайте відповідь на питання:

важливість та особливості встановлення у співучасників мотиву та мети злочину;

відмінність співучасті від об‘єктивно зв‘язаних необережних злочинних діянь кількох осіб; від дій, які об‘єктивно сприяли вчиненню злочину, але суб‘єктивно не були спрямовані на це; від необережного сприяння умисному злочинові; від вчинення злочину двома чи більше особами при відсутності спільності посягання;

поняття організованої злочинності, мафії як явища в суспільстві;

відмінність підбурювання до злочину від діянь виконавця і організатора злочину та загальних закликів до злочинної діяльності;

особливості добровільної відмови організатора, підбурювача та пособника.

2. Проаналізуйте та законспектуйте положення наступних постанов Пленуму Верховного Суду України, що стосуються співучасті:

Про судову практику у справах про злочини проти власності: постанова Пленуму Верховного Суду України № 10 від 06.11.2009 року // Збірник постанов Пленуму Верховного суду України у кримінальних справах: Навчальний посібник / Укл. П. Берзін. – К.: Алерта. – 2010. – 400 с.

Про судову практику у справах про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи: постанова Пленуму Верховного Суду України № 5 від 30.05.2008 // Збірник постанов Пленуму Верховного суду України у кримінальних справах: Навчальний посібник / Укл. П. Берзін. – К.: Алерта. – 2010. – 400 с.

Про практику розгляду судами кримінальних справ про злочини, вчинені стійкими злочинними об’єднаннями: постанова Пленуму Верховного Суду України № 13 від 23.12.2005р. // Збірник постанов Пленуму Верховного суду України у кримінальних справах: Навчальний посібник / Укл. П. Берзін. – К.: Алерта. – 2010. – 400 с.

3. Прочитайте і законспектуйте такі джерела:

Бурчак Ф.Г. Учение о соучастии по советскому уголовному праву. — К.: Наукова думка, 1969. — 216 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]