Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_Kriminalne_pravo_Ukrayini_Zagalna_chastina.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
972.29 Кб
Скачать

Семінарське заняття10 Тема: Суб’єктивна сторона злочину

1. Поняття, ознаки і значення суб'єктивної сторони складу злочину.

2. Поняття та форми вини.

3. Поняття та види умислу.

4. Поняття та види необережності.

5. Випадок (казус) і його відмінність від злочинної недбалості.

Практичне заняття 8 Тема: Суб’єктивна сторона злочину

1. Складна (подвійна) форма вини.

2. Факультативні ознаки суб’єктивної сторони: мотив і мета злочину, емоційний стан.

3. Помилка в кримінальному праві та її вплив на кримінальну відповідальність.

4. Вирішити письмово задачі:

Задача 1

Озброєний обрізом мисливської рушниці Ж. з метою викрадення відеоапаратури проник до будинку обласної телерадіокомпанії, під погрозою вбивства зв’язав сторожа, засунувши йому в рот великий кляп. Кляп перекрив дихальні шляхи і сторож помер.

Ознайомтесь зі статтями 187, 115 і 119 КК. Визначте форму і вид вини у вчинених Ж. злочинах.

Задача 2

М. і К., розпиваючи спиртні напої, посварились і почали плечима штовхати один одного, поступово збільшуючи силу поштовху. Від поштовху М. К. упав і вдарився головою об бетонну підлогу. Однак і сам М. на ногах не втримався, впав на К., але потім встав і відійшов набік, не вчиняючи більше ніяких дій. К. від одержаного ушкодження потилиці та м’яких тканин мозку помер.

Ознайомтеся зі статтями 115, 119 і 126 КК. Якою має бути кримінально-правова оцінка дій М.?

Задача 3

До К. прийшов брат. Він, як завжди, був п’яним і як завжди вимагав грошей на спиртне та загрожував фізичною розправою. Готуючи вечерю на кухні, К. слухала його п’яні погрози мовчки, не обертаючись. Коли ж раптом відчула його наближення, інстинктивно різко обернулася, тримаючи кухонний ніж. Брат наразився на ніж грудьми і впав на підлогу. К. негайно викликала швидку допомогу, однак до її прибуття від заподіяної рани серця брат помер.

Чи має К. нести кримінальну відповідальність за смерть брата?

Задача 4

П., електрик за фахом, для охорони свого квітника огородив його сталевим дротом і ввечері підключив до електромережі. Його сусід, вмикаючи електричне освітлення на вулиці, потрапив під напругу і був смертельно травмований.

Ознайомтесь зі статтями 115 і 119 КК. Якою має бути кримінально-правова оцінка дій П.?

Задача 5

У Т. склалися неприязні стосунки з сім’єю С., які повідомили в міліцію про браконьєрство і хуліганство батька Т. Т. вирішив помститися. Ввечері він підійшов до будинку С. Помітивши через вікно кухні обрис фігури людини і вважаючи, що це С., Т. вистрілив. Вбитим виявився К. Т. засуджено за вбивство через необережність К. і за замах на умисне вбивство С.

Ознайомтесь зі статтями 115 і 119 КК. Чи правильно суд кваліфікував дії Т.?

Задача 6

Командир пасажирського літака ТУ-134А З. всупереч правилам безпеки руху імітував „сліпий” політ на висоті 400 метрів при підльоті до аеропорту. Він наказав бортмеханіку Т. закрити лобове вікно шторкою сліпого польоту і в такому стані продовжував зниження літака до висоти восьми метрів над землею. Це призвело до того, що літак приземлився з підвищеною вертикальною швидкістю і загорівся. Внаслідок катастрофи загинув другий пілот та 29 пасажирів.

Ознайомтесь зі статтями 276, 115 і 119 КК. Визначте ставлення З. до факту порушення правил безпеки руху повітряного транспорту та наслідків катастрофи. Якою має бути кримінально-правова оцінка дій З.?

Задача 7

П., щоб помститися знайомому, підпалив вночі його будинок. Він думав, що в будинку нікого немає. Внаслідок цієї дії загинуло 2 особи.

Визначте форму і вид вини П.

Задача 8

К. на замовлення винив вбивство з автомата бізнесмена П. При цьому загинули охоронець і стороння особа.

Визначте форму і вид вини К.

Задача 9

П. придбав для збуту у невідомого 10 г порошку білого кольору, вважаючи, що це кокаїн. За висновком експертизи, це був крохмаль.

Дайте кримінально-правову оцінку діям П.

Задача 10

Чоловік з метою вбивства підсипав дружині в суп отруту, яка повинна була подіяти через дві години. Дружина по дорозі на роботу потрапила під машину і загинула.

Дайте кримінально-правову оцінку діям чоловіка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]