Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_Kriminalne_pravo_Ukrayini_Zagalna_chastina.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
972.29 Кб
Скачать

Семінарське заняття 15

Тема: Обставини, що виключають злочинність діяння

1. Поняття та види обставин, що виключають злочинність діяння.

2. Кримінально-правове значення обставин, що виключають злочинність діяння.

3. Поняття та ознаки необхідної оборони.

4. Поняття та ознаки уявної оборони.

5. Перевищення меж необхідної оборони.

Семінарське заняття 16

Тема: Обставини, що виключають злочинність діяння

1. Затримання особи, що вчинила злочин: поняття, ознаки, перевищення меж затримання.

2. Фізичний або психічний примус.

3. Поняття та ознаки крайньої необхідності.

4. Перевищення меж крайньої необхідності.

5. Відмежування необхідної оборони та крайньої необхідності.

Практичне заняття 11

Тема: Обставини, що виключають злочинність діяння

1. Виконання наказу або розпорядження.

2. Діяння, пов’язане з ризиком

3. Виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації.

4. Вирішити письмово задачі:

Задача 1

С. і К. вночі зустріли на вулиці 15-річного Л. і почали з хуліганських спонукань його бити. Захищаючись, Л. ударив С. складним ножем, який мав при собі, що призвело до смерті С.

Дайте кримінально правову оцінку діям Л.

Задача 2

З. з метою охорони врожаю яблук встановив в саду вовчі капкани. В один з них попав сусідський хлопчик, якому було заподіяно тяжкі тілесні ушкодження.

Чи підлягає З. кримінальній відповідальності?

Задача 3

Альпіністи Ю. та С. при сходжені на гору були в одній зв’язці. С. при незграбному русі зірвався і повиснув над прірвою. Ю, намагався його витягнути, але не зміг. Знесилившись, він зрозумів, що сам може зірватися і перерізав мотузку. С. загинув.

Чи підлягає Ю. кримінальній відповідальності?

Задача 4

До Ж., який стояв на автобусній зупинці, підсіли двоє молодиків і, погрожуючи кастетами, наказали зняти одяг. Захищаючись, Ж. витягнув пістолет, який незаконно носив, і зробив кілька пострілів. Нападники втекли, однак пострілом випадково була поранена жінка, яка була поруч.

Дайте кримінально правову оцінку діям Ж.

Задача 5

І., М. та Б., які відбували покарання за тяжкі злочини, вдерлися до медпункту колонії, де захопили як заручниць двох медсестер. Погрожуючи загостреними металевими штирями, вони поставили вимогу надати їм зброю з набоями та автомобіль. Переговори із злочинцями нічого не дали. Тоді за наказом керівника оперативної групи були викликані снайпери, які застосували зброю, внаслідок чого двоє злочинців були вбиті, а третій поранений.

Як вирішити справу?

Задача 6

До таксі, що стояло на зупинці, підійшов п’яний Г. і почав вимагати висадити із машини пасажира К., а його відвезти в протилежному напрямку. При цьому він нецензурно лаявся, розмахував перед очима К. запаленою цигаркою, пропалив рукав його піджака. К. через відкрите бокове вікно відштовхнув Г., який упав, і вдарившись головою об асфальт, одержав тяжке тілесне ушкодження.

Дайте кримінально правову оцінку діям К.?

Задача 7

Повертаючись вночі додому, Л. повинен був іти через яр. Спускаючись туди, і побоюючись, що на нього можуть напасти, він розкрив складного ножа. В яру він зустрів О. і П., які повертались з роботи. Зіткнувшись з О., Л. завдав йому удару ножем у груди, заподіявши тяжке тілесне ушкодження. Він пояснив свої дії тим, що О. та П. здалися йому грабіжниками, оскільки в цьому місці раніше траплялись такі випадки.

Чи перебував Л. у стані необхідної оборони?

Задача 8

С. почув уночі, що хтось ходить по горищу його будинку. Він зарядив рушницю, вийшов на подвір’я і крикнув: „Хто там?”. Невідомий зіскочив з горища і сховався за рогом будинку, а потім кинувся на С. Останній вистрілив у нього і вбив. Убитим виявився Ф., неодноразово судимий за крадіжки.

Дайте кримінально правову оцінку діям С.

Задача 9

Г. і Я. займались карате. Вони неодноразово провокували бійки, щоб продемонструвати своє вміння знайомим і потренуватись. Одного разу, вони зупинили Б. та Д., які перебували в нетверезому стані, і почали їх ображати. У відповідь Д. замахнувся на Я. рукою, намагаючись його вдарити. Г., який стояв поруч, застосував прийом карате. Внаслідок одержаного удару у сонячне сплетіння Д. помер на місці.

Дайте кримінально правову оцінку діям Г. та Я.

Задача 10

К., виконуючи спеціальне завдання, став членом організованої злочинної групи з метою розкриття її злочинної діяльності. Для того, щоб отримати „довіру”, він вимушений був брати участь у вчинюваних групою крадіжках, грабежах і розбоях, застосовуючи інколи насильство до потерпілих. Одного разу при черговому розбої керівник групи О., щоб остаточно переконатись у „благонадійності” К., наказав останньому вбити потерпілого, що К. і зробив.

Дайте кримінально правову оцінку діям К.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]