Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Чепурна О.Л.М.В.до лаб.роб МБВ.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
862.72 Кб
Скачать

Реактиви, сировина, матеріали

  • мікроскопи;

  • предметні та накривні скельця;

  • електроплитка;

  • прилад для спиртового бродіння;

  • колби на 250 мл;

  • терези з важками;

  • спиртівки;

  • пробірки;

  • 0,1%-йрозчин КОН;

  • баритова вода;

  • 10 % - й розчин цукру;

  • кристалічний йод;

  • сірчана кислота;

  • дріжджі.

Завдання на виконання

За 20 - 25 хв до початку занять розводять пресовані дріжджів 10 % -му розчині сахарози, підігрітому до температури 29 ºC колбу об’ємом 250 мл наливають 50 - 100 мл 15 % - го розчину сахарози і додають 10 мл розведених або 3 - 5 г свіжих пресованих дріжджів. Колбу закривають гумовою пробкою з газовідвідною трубкою. Нижній кінець трубки занурюють у посудину з водою. Для збирання СО2 нижній кінець трубки з’єднують з пробіркою. Для прискорення бродіння колбу ставлять на водяну баню з температурою 30 - 35ºС, у результаті життєдіяльності дріжджів через 10 - 20 хв з колби починає виділятися СО2. Його збирають у пробірку і визначають за допомогою баритової або вапняної води. Для цього у пробірку з газом додають 5 - 10 мл баритової води і збовтують. Відбувається реакція

СО2 + Ва(ОН)2 → ВаСО3 + Н2О

в результаті якої утворюється білий осад карбонату барію. Визначення кількості СО2, що утворюється піл час бродіння, найчастіше проводять за допомогою зважування. Для цього треба зважити колбу перед початком і після закінчення бродіння, виявлена при цьому різниця вказує на кількість СО2, що утворився під час бродіння.

Після цього неважко визначити кількість збродженого цукру і кількість спирту, що уворилися в результаті бродіння.

Якісне визначення спирту в бродильному субстраті

Для якісного визначення спирту в бродильному субстраті по закінченні бродіння в пробірки з 5 - 10 мл бродильної рідини додають таку саму кількість 20 % - го розчину Na2CO3 і 0,1 г порошку кристалічного йоду. Суміш збовтують і нагрівають до повного розчинення йоду. Після цього пробірку охолоджують. За наявністі спирту в ній утворюється осад з дрібненьких світло - жовтих кристаликів з характерним різким запахом йодоформу. Процес утворення йодоформу відбувається за такою схемою;

C2H5OH +I2 = CH3CHO + 2HI

CH3CHO + I2 = CI3CHO + 3HI

CI3CHO + NaOH = CHI3 + HCOONa

Якісна реакція на етиловий спирт.

До 12 мл бражки додати 12 мл концентрованої сірчаної кислоти і по краплях 1%-го розчину біхромату калію, поки оранжеве забарвлення цього реактиву не зміниться на синьозелене внаслідок взаємодії біхромату з етанолом за рівнянням:

2K2Cr2O7+8H2SO4+3C2H5OH = 4KCr(SO4)2+3CH3COOH+11H2O.

У бродильному субстраті можна визначити також наявність оцтового альдегіду. Для цього у пробірку з 5 мл бродильної рідини додають кілька крапель сірчаної кислоти і кристалик К2Сr2O7 суміш нагрівають. При цьому виділяється СH3СНО. Який легко можна визначити за запахом або реакцією на нітрат срібла (клаптик фільтрувального паперу, змочений в аміачному розчині AgNO3, за наявності оцтового альдегіду швидко чорніє).

Мікроскопічне вивчення дріжджів. Водночас з виявленням продуктів спиртового бродіння доцільно вивчати морфологію збудників цього процесу. З цією метою з бродильної рідини виготовляють мікропрепарати "роздавлена крапля" і вивчають під мікроскопом. В полі зору добре видно дріжджові клітини в стадії брунькування. Препарати зарисовують у протоколах проведення робіт.

Завдання:

1. Визначте кількість виділеної при бродінні кислоти та обчисліть кількість збродженої сахарози і утвореного спирту.

2. Розгляньте під мікроскопом живий препарат дріжджів.

3. Проведіть якісну реакцію на етиловий спирт.