Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Чепурна О.Л.М.В.до лаб.роб МБВ.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
862.72 Кб
Скачать

Реактиви, сировина, матеріали

  • мікроскопи;

  • предметні та накривні скельця;

  • електроплитка;

  • прилад для спиртового бродіння;

  • колби на 250 мл;

  • терези з важками;

  • спиртівки;

  • пробірки;

  • 0,1%-йрозчин КОН;

  • баритова вода;

  • 10 % - й розчин цукру;

  • кристалічний йод;

  • сірчана кислота;

  • дріжджі.

  • ассортимент кисломолочних продуктів з роздрібної мережі в промисловій упаковці: сметана, кефір, і ін;

  • пробірки із середовищами;

  • предметні і покривні скельця;

  • розчин метиленової сині;

  • імерсіїна олія;

  • фільтрувальний папір.

Завдання на виконання

Визначення кількості молочної кислоти.

У хімічну склянку налити 10 мл кисломолочного продукту і відтитрувати його 0,1 н NaOH у присутності фенолфталеїну до появи рожевого забарвлення. Визначити процентний вміст молочної кислоти та кислотність продукту в градусах Тернера (°Т). Обчислення проводити, враховуючи, що 1 мл 0,1 н NaOH відповіає 0,009 г молочної кислоти, а 1 мл 0,1 н NaOH, що йде на титрування 100 мл продукту, відповідає 1°Т. Оцініть якість кисломолочного продукту (кислотність солодкого молока 15 – 18 °Т, кисломолочних продуктів 65 – 95 °Т).

Якісна реакція на молочну кислоту.

У фарфорову чашку внести 5 – 10 крапель кисломолочного продукту або його сироватки і додати по краплях фенольний реактив, який складається з суміші 5% - них розчинів карболової кислоти і хлориду заліза (ІІІ) (1:2), розведених подвійною кількістю води. При наявності молочної кислоти спостерігається зміна забарвлення із синього на жовтий внаслідок утворення лактату заліза.

Мікроскопіювання молочнокислих бактерій.

І метод

З кисломолочного продукту на предметному склі виготовити мазок, висушити і зафіксувати протягом 5 -10 хв у суміші Нікіфорова (5% етиловий спирт і диетиловий ефір, 1:1) для усунення жиру. Це полегшує фарбування та мікроскопіювання бактерій. Фіксований препарат зафарбувати метиленовою синькою (5 хв) і розглянути в імерсійній системі.

Завдання:

1. Визначте кількість молочної кислоти та кислотність різних кисломолочних продуктів.

2. Проведіть якісну реакцію на молочну кислоту.

3. Виготовте, розгяньте і замалюйте препарати мікроорганізмів з різних кисломолочних продуктів.

ІІ метод

Обпаленою петлею захопити краплю досліджуваного продукту і розподілити її на знежиреному предметному склі (зробити мaзок), висушити мазок над полум'ям пальника; потім зробити фіксацію, проводячи предметне скло через полум'я зворотною стороною мазка; після охолодження скла нанести смужку фільтрувального паперу і на нього розчин метиленової сині (весь його покрити фарбою); через 1-2 хв змити водою надлишок фарби, мазок підсушити фільтрувальним папером і нанести краплю імерсійної олії; промікроскопувати з об'єктивом 90Х; записати результати перегляду 10 полів зору, відзначаючи і запи-суючи в кожнім полі зору наявність і кількість (багато, одиниці) заквашувальних і сторонніх мікроорганізмів.

Результати мікроскопування занести в табл. 1 і зробити висновок про якість.

Наявність сторонніх мікроорганізмів свідчить про зниження якості. Якість продукту оцінити словами «добра», «знижена».

Таблиця 1 Результати оцінки якості кисломолочних продуктів за результатами мікроскопування

Зразок продукту

Мікроорганізми в полі зору

Висновок про якість

заквашувальні

сторонні

1

2

3

Визначення мікробіологічних показників у кисломолочних продуктах

Перед тим як відкрити посудину із кисломолочним продуктом, очищують зовнішню поверхню безпосередньо за місцем відби­рання проби, щоб уникнути вторинної контамінації проби, ви­користовуючи етанол 70 об.%. Посудину відкривають стериль­но. Ретельно перемішують. Відібрані проби перед дослідженням перемішують та нейтралізують. Для цього у стерильну пробірку або колбу, відбирають стерильною піпеткою 10 смЗ продукту, що аналізують, додають 1 смЗ стерильного розчину двовугле­кислого натрію з масовою концентрацією 100 г/дмЗ, вміст єм­ності перемішують і доводять об'єм до 100 смЗ. Готують ряд посліовних розведень.

Переносять 1 смЗ відповідного розведення у чашку Петрі і вносять 15-20 смЗ відповідного середовища з температурою (45±1) ºС. Середовище ретельно перемішують з інокулятом та дають суміші затвердіти, залишаючи чашки Петрі на холодній горизонтальній поверхні. Інкубують чашки у термостаті при відповідній для кожного мікрорганізму температурі впродовж 24-48 год (для виявлення L. delbrueckii subsp. bulgaricus інкубування ведуть в анаеробних умовах при температурі (45±1) ºС впродовж 72 год, для виявлення L. acodophilus - при температурі (37±1) ºС впродовж 72 год, для виявлення S.ther­тophilus - при температурі (45±1) ºС впродовж 48 год, для виявлення лактококів - при температурі (20±1) ºС впродовж 5 діб в аеробних умовах).

Для визначення БГКП у кисломолочних продуктах використовують рідке середовище Кесслера. По 1 смЗ відповідного розбавлення досліджуваних кисломолочних продуктів засі­вають паралельно у 3 пробірки із середовищем Кесслера. Посіви термостатують і через 24 год відзначають про­бірки, у яких є газоутворення. Остаточний облік проводять через 48 год. Позитивними вважають пробірки, У яких через 48 год спостерігається інтенсивний ріст мікроорганізмів, що виявляється в сильному помутнінні середовища, утворенні будь-якої кількості газу і підкисленні середовища. З метою підтвердження прово­дять висів на агаризоване селективно-діагностичне лактозне се­редовище Ендо. На середовищі Ендо БГКП утворюють блискучі овальної форми колонії червоного або рожевого кольору, часто з металевим блиском. У сумнівних випадках роблять фіксовані препарати з вирослих колоній і фарбують їх за Грамом, мікроскопують. БГКП грамнегативні.

Результати оцінюють за кожною пробою окремо і записують у табл. 2.

Таблиця 2. Мікробіологічні показники кисломолочних продуктів.

Найменування продукта

Кількість життєздатних молочнокислих бактерій, КУО/см3, не менше ніж

Маса продукту, см3, у якій не допускаються

Дріжджі, КУО/см3, не менше ніж

Плісняві гриби, КУО/см3, не більше ніж

Висновки

БГКП

Патогенні мікроорганізми, у т.ч.сальмо-нели

S. aureus

норматив

результат

норматив

норматив

норматив

результат

норматив

норматив

Кефір

Сметана

Йогурти

Ряжанка

Простокваша

Напої ацидофі-льні

1·107

1·107

1·107

1·107

1·107

1·107

0,1

0,001

0,1

0,1

0,1

0,1

25

25

25

25

25

25

1,0

1,0

1,0

1,0

1,0

1,0

1 103

50

50

50

50

<1·103

50

50

50

50

50

50