Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

іст. вчень шпори / 51 Монтеск є

.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
18.24 Кб
Скачать

51. політико правові погляди Ш.Монтеск’є.

Шарль Луї Монтеск’є. політичною свободою є можливість і необхідність вчиняти так, як дозволяють закони. Головне, щоб у державі закони панували над волею правителів.

Форми правління класифікує за природою й принципами.

За природою виділяє три форми правління: 1) республіку — демократію, або аристократію; 2) монархію. - монарх керує на основі законів; 3) деспотію одна особа править всім, не залежно від законів.

Ці форми, за Монтеск’є, діють на підставі певних принципів — психологічної основи державної влади. Визначає, що принципом деспотії є страх, принципом республіки — доброчесність , принципом монархії — честь.

Розвиває доктрину — теорія поділу влади. Учений визначає, що в кожній державі є три види влади: законодавча, виконавча й судова. Монтеск’є робить логічний висновок, що всі три види влади мають належати різним органам, особам.

Так, законодавча влада має належати всьому народові.

Виконавчою владою Монтеск’є пропонує наділити монарха або інших осіб.

Що стосується судової влади, то її функції автор пропонує передати особам з народу, що мають обиратися на певний термін і скликатися в разі необхідності для створення суду

. Стрижнем механізму поділу влади є система стримувань і противаг, що мають діяти всередині цього механізму . Отже, законодавчу й виконавчу влади слід врівноважити, але із збереженням підпорядкованості виконавчої влади законодавчій. Це завдання виконує система стримувань і противаг , що складається, з таких юридичних інструментів:

1) надання законодавчій владі права контролювати виконання законів виконавчою владою

2) надання виконавчій владі права скасовувати рішення законодавчої

; 3) заборона законодавчій владі за будь-яких обставин звинувачувати й судити особу, що здійснює виконавчу владу;

4) заборона законодавчому органу видавати будь-які акти, крім законів;

5) внутрішня противага в самій законодавчій владі шляхом впровадження двопалатної організації законодавчого органу: одна палата є представництвом народу , друга — складається із спадкової знаті, кожна палата наділяється правом скасовувати рішення іншої

. Головною метою Монтеск’є є забезпечення не стільки рівноваги видів влади, скільки впровадження дійового юридичного механізму рівноваги суспільних сил. І поділ влади таку рівновагу забезпечує.

-закон є людський розум,який керує всіма людьми;-закони под…на природні(прагнення до миру,добування їжі),політичні(визначають відносини між правителем і піданими,),суспільні-визначають відносини громадян між собою,;церковні,міжнародні,сімейні