Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

іст. вчень шпори / 55.Правова теорія Ч.Беккаріа.Обгрунтування заборони смертної кари

..docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
18.37 Кб
Скачать

55.Правова теорія Ч.Беккаріа.Обгрунтування заборони смертної кари.

Чезаре Беккаріа поклав початок гуманістичному напряму кримінального права та судочинства. Формула«Немає злочину, якщо він не передбачений законом», принципіи: відповідність покарання злочинові. пропонує побудувати «точну й загальну шкалу злочинів і покарань»,

. Із цим принципом пов’язаний принцип рівності громадян перед кримінальним законом незалежно від їх станової належності. Програмною вимогою вченого є загальне пом’якшення, максимальна гуманізація покарань.

заперечує застосування тортур. «Злочин або встановлено, або не встановлено, — Якщо встановлено, то для покарання достатньо стабільного закону й тортури не потрібні... Якщо не встановлено, то не можна катувати невинуватого.

Переконливими є аргументи проти смертної кари. На думку вченого, смертна кара є неприйнятною з трьох причин.

По-перше, ніхто не має права позбавляти життя, оскільки воно є вищим благом, По-друге, смертна кара нікого не лякає й нікого ще не втримала від нанесення суспільству шкоди. По-третє, смерть на підставі закону є логічним протиріччям, оскільки закони не можуть одночасно забороняти вбивство й передбачати його як покарання:

Тільки в одному випадку визнає неминучість смертної кардени: коли звинувачений має таку могутність і зв’язки, що може загрожувати суспільству навіть із в’язниці. Таким чином, він виправдовує страту тирана. Ідеї Беккаріа виходять за межі кримінального права та судочинства, захищають такі універсальні цінності, як свобода, честь і гідність людини, що забезпечуються справедливими законами.