Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

іст. вчень шпори / 57. Х. Томазій, Дж. Віко

.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
24 Кб
Скачать

57 Головні ідеї Хр. Томазія та Дж. Віко.

Томазій

  1. Держава - це "природне суспільство", що має верховну владу заради добробуту своїх громадян і створюється не Богом, а людьми (на основі договору).

  1. Уплив державної влади на суспільство загалом і певних його членів може бути моральним (дає тільки поради: роби те, чого ти бажаєш, щоб інші робили для тебе), політичним (порада та наказ: роби іншим те, що ти бажаєш, аби вони робили для тебе), право­вим (діє тільки наказ: не роби іншим того, чого ти не бажаєш собі).

  1. Основою природного права є мораль, яка спонукає робити те, що відповідає розумній природі людей і співвідноситься з правом як внутрішній та зовнішній світ людини, якщо між ними виникає неузгодженість, то вирішується вона порадою (переконує) та наказами (примушує).

  1. Визначальним у праві є примус, який здійснюється державою.

  1. Одним з основних завдань права є звільнення держави від упливу церкви.

  1. Мораль вища від права ("не може бути добрим політиком той, хто не є справді моральною особистістю").

Найкращою формою держави є монархія, а опертям влади її правителя - згода народу.

  1. У разі порушення монархом умов суспільного договору народ має право на супроти в.

  1. Основною причиною порушення миру між людьми є нерівність між багатими та бідними, котру можливо знищити комунізмом, але це може статися тільки в далекому майбутньому за умови досягнення морального вдосконалення людини.

Джамбаттіста Віко

Розглядав державу та право, як природно-історичні явища, котрі закономірно виникають і розвиваються в контексті виникнення та розвитку людської культури.

Усі народи, незалежно від раси та географічних умов, про­ходять одні й ті ж етапи розвитку.

  1. Процес утворення людства та його розвитку проходять три періоди : аналогічні вікові людини:

  1. божественний (дитинство) - період дикунства, обожню­вання сил природи, відсутності державності та юридичних норм. Суспільством керують жерці, а право базується на божествен­ному авторитеті;

  1. героїчний (юності) - аристократична республіка, що визна­чає і відповідні риси права та законодавства. Закони створюються для користі правителів. Право перебуває на зародковому етапі, стосується лише при­вілейованої правлячої меншості, воно патриціанське, аристократичне; 4

  1. людський (зрілості) - демократична республіка чи представ­ницька монархія. Встановлюється громадянське суспільство для всіх людей. Основні принципи - свобода, юридична рівність, загальне благо. розвиток засад права: власність, свобода, захист. Після сходження за цими трьома етапами, настає падіння, повернення до варварства й історичний процес розпочинається знову, але вже на значно вищому рівні, ніж раніше.

  1. Демократія - це найвищий результат розвитку людської культури, але через мінливість речей він не є довговічним, атому демократія є і часом зіткнень різних інтересів, після існування народної республіки народ повертається до монархії, за якої відпочи­ває від громадянських війн та політичної боротьби.

  1. Основними формами людського правління є монархія та вільна народна республіка;

він обгрунтував історично закономірний процес становлення та розвитку суспіль­ства, загальнолюдських цінностей і свобод.