Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Якимчук / VS_O_GOTOVA_KURSOVA_PEREROBLENA_Yakimchuk_A_R.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
13.76 Mб
Скачать

3.3. Рекомендації щодо використання похідних цифрових моделей рельєфу при здійсненні землеустрою

Для детальнішого аналізу рельєфу на основі базової цифрової моделі рельєфу було створено похідну модель крутизни схилів. Для цього за допомогою ГРІД-менеджера, а саме в категорії «Analysis» було обрано дію«Create Slope & Aspect». Ввідзначивши лише дію «Create slope grid», обрали пункт «Calculate as % grade». Таким чином було створено модель крутизни схилів [11]. Але вона була невдало скомпонована, а саме компонування кольорів не давало достатньої наочності. Тож за допомогою ГРІД-менеджера, а саме в категорії «Colour» було обрано лише два кольори: для найбільшого значення крутизни (25 градусів) було обрано чорний колір, для найменшого – білий. Таким чином в нас вийшла дана модель (див. рис. 3.3.1).

Рис. 3.3.1. Вигляд робочого вікна програми зі створеною моделлю крутизни схилів території Сокирянського району.

Як бачимо з даної цифрової моделі, територія Сокирянського району в цілому не є насичена крутими схилами, лише по лінії протікання річки Дністер схили досягають позначки 23-25 градусів.

Наступним етапом було створення моделі експозиції схилів. Для цього ми виконали дії подібні до створення моделі крутизни схилів, за тією лише різницею, що в кінці ми обираємо пункт «Createaspectgrid» а не «Createslopegrid» [9]. Після створення даної моделі отримали зображення експозиції схилів за чотирма напрямками. Кількість напрямків, що виділяються можна змінювати, але ми залишили їх кількість за вмовчуванням (див. рис. 3.3.2).

Як бачимо з даної моделі, переважаючими схилами є Західні (зелений колір), трохи менше схилів Східних (жовтий колір), і приблизно однакова кількість Північних і Південних схилів (синій та червоний кольори відповідно).

Рис. 3.3.2. Вигляд робочого вікна програми зі створеною моделлю експозиції схилів території Сокирянського району.

Для детальнішого дослідження території було створено векторний шари басейнів головних річок та басейни приток головних річок. Для цього на основі базової цифрової моделі рельєфу було створено модель контурів (див. рис. 3.3.3).

Рис. 3.3.3. Вигляд робочого вікна програми зі створеною моделлю контурів рельєфу території Сокирянського району.

Також на ці контури було накладено шар з річковою системою для річок якої і проводились басейни.

По чітко виділеним контурам із кольоровою заливкою суттєво легше проводити межі вододілів між річками. Таким чином було створено дві таблиці: «Басейни головних річок» і «Басейни приток головних річок» (див. рис. 3.3.4).

Рис. 3.3.4. Басейни головних річок (1) і приток головних річок (2).

Для детальнішого вивчення річкової системи в подальшому планується виділити басейни річок третього порядку.

На основі створених басейнів приток головних річок було створено модель глибини розчленування рельєфу. Для цього за допомогою дії «Regioninspector» з базової цифрової моделі рельєфу для таблиці з басейнами було отримано значення максимальної і мінімальної висоти для кожного басейну. Далі шляхом створення тематичної карти за виразомHigh_max–High_min, ми отримали тематичну карту глибини розчленування рельєфу в розрізі басейнів приток головних річок [11].

Також для демонстрації можливостей побудови профілів, пропонується профіль проведений за маршрутом дороги Сокиряни-Василівка-Ожеве-Новодністровськ.

Соседние файлы в папке Якимчук