Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика / звіт 3.12.07.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
120.32 Кб
Скачать

12.12.2007Р. Вивчала методику представництва інтересів громадянина, держави в суді. Приймала участьу підготовці проектів позовів до суду.

Стаття 121 Конституції України першою функцією прокуратури визначає підтримання державного обвинувачення в суді. Одночасно відповідно до статті 129 Конституції України ця функція є однією із основних засад судочинства.

Державне обвинувачення – це процесуальна і публічна діяльність прокурора у доведенні перед судом обвинувачення, з метою забезпечення реалізації кримінальної відповідальності особи, яка вчинила злочин. Участь прокурора в судових процесах на високому професійному рівні є реальним забезпеченням законності в судочинстві, ухвалення судами законних і обгрунтованих вироків – з одного боку, а з іншого – покликана сприяти у разі необхідності своєчасному перегляду судових рішень, які не відповідають закону. При цьому вся діяльність прокурора має бути спрямована на захист конституційних прав та інтересів громадян.

Ця робота вимагає обізнаності державного обвинувача про міжнародні норми і національне законодавство, вимоги до організації роботи прокурора.

Межі повноважень прокурора, який представляє інтереси громадян і держави в судах, визначаються Конституцією України, Законом України “Про прокуратуру”, ЦПК, ГПК та наказом Генерального покурора України №6 від 28.10.2002р. Підставою представництва у суді інтересів громадянина є його неспроможність через фізичний чи матеріальний стан або з інших поважних причин самостійно захистити свої порушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні повноваження. Згідно законодавства, прокурор має право самостійно визначати підстави для представництва в судах. При цьому загроза інтересам громадянина або держави як підстава для прокурорського реагування має бути реальною.

Формами представництва є:

1.звернення до суду з позовами або заявами про захист прав і свобод іншої особи, невизначеного кола осіб, прав юридичних осіб, коли порушуються інтереси держави, або про визнання незаконними правових актів, дій чи рішень органів і посадових осіб;

2.участь у розгляді судами справ;

3.внесення апеляційного, касаційного подання на судові рішення або заяви про їх перегляд за нововиявленими обставинами.

Як учасник розгляду цивільних та господарських справ у суді прокурор має право ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, одержувати копії рішень, ухвал, постанов, брати участь у судових засіданнях, подавати докази, брати участь в їх дослідженні, заявляти клопотання та відводи, давати усні та письмові пояснення суду, подавати свої доводи, міркування та заперечення.

Прокурор, який брав участь у розгляді справи, зобов”язаний не залишати без реагування незаконні та необгрунтовані рішення, ухвали чи постанови суду у справах, розглянутих за участю прокурора, своєчасно вносити на них касаційні подання чи протести з викладенням позиції щодо скасування або зміни судової постанови.

Однією з функцій прокуратури, що посідає перше місце серед інших є підтримання прокурором державного обвинувачення в суді. Виконуючи цю функцію, прокурор сприяє судові у всебічному, повному, та об”єктивному розгляді справи і постановленню судового рішення, що грунтується на законі. Це завдання властиве виключно прокуророві як представнику органу публічної влади, призначеному для захисту прав та законних інтересів громадян і держави.

Загальні повноваження прокурора – державного обвинувача під час судового розгляду кримінальних справ полягають у його праві ретельно вивчити матеріали справи, брати активну участь у дослідженні доказів, об”єктивно і неупереджено оцінювати їх, заявляти клопотання про виклик додаткових свідків та призначення у разі необхідності експертиз, залучення спеціалістів, експертів, висловлювати суду міркування щодо застосування кримінального закону, призначення покарання, виду колонії, вирішення цивільного позову, відшкодування збитків.

Соседние файлы в папке Практика