Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spz / шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Стратегії планування.

Рис.9. Дисципліни диспетчеризації

Виділення процесора процесу проводиться багаторазово з метою досягнення ефекту мультипрограмування і цей процес називається диспетчеризацією.

Відомо велика кількість правил (дисциплін диспетчеризації), відповідно до яких формується список (черга) готових до виконання задач. Розрізняють два великих класи дисциплін обслуговування — безпріоритетні і пріоритетні. При безпріоритетному обслуговуванні вибір задачі виробляється в деякому заздалегідь установленому порядку без обліку їхньої відносної важливості і часу обслуговування. При реалізації пріоритетних дисциплін обслуговування окремим задачам надається переважне право потрапити в стан виконання. Перелік дисциплін обслуговування і їхня класифікація приведені на рис.9.

Запам'ятаємо про пріоритети наступне:

- пріоритет, привласнений задачі, може бути величиною постійною;

- пріоритет задачі може змінюватися в процесі її рішення.

Якість диспетчеризації та гарантії обслуговування.(Немає)

Критерії порівняння алгоритмів диспетчеризації. (немає)

Причини зменшення продуктивності системи. (немає)

НЕ 5.3. Статичне планування та динамічне планування.

Класифікація ДО.

Дисципліна обслуговування визначає, за яких умов припиняється обслуговування вимог, як обирається для обслуговування наступна вимога, а також що станеться із частково обслуженою вимогою.

Розрізняють безпріоритетні і пріоритетні дисципліни обслуговування. У разг безпріоритетного обслуговування порядок обслуговування визначається за дисципліною вибору вимоги з черги, наприклад ПППО. До безпріоритетних належить циклічна дисципліна обслуговування, яка часто використовується в комп'ютерних системах. Вимога (програма) багаторазово використовує пристрій для обслуговування (процесор) перед тим, як його залишити. Після закінчення кожного циклу обслуговування вимога знову надходить до черги для додаткового обслуговування.

Під час пріоритетного обслуговування для кожної вимоги задається деякий числовий параметр, значення якого визначає її пріоритет. Значення пріоритету може бути незмінним (статичний пріоритет) або являти собою функцію, яка залежить від часу перебування вимоги в системі (динамічний пріоритет).

Пріоритет може бути також відносним або абсолютним. Відносний пріоритет передбачає, що надходження вимоги з вищим пріоритетом не перериває обслуговування менш пріоритетної вимоги (обслуговування без переривання). Вимоги з однаковими пріоритетами можуть утворювати черги.

Якщо в системі задається абсолютний пріоритет, то поява вимоги з більш високим пріоритетом перериває обслуговування менш пріоритетної вимоги (обслуговування з перериванням). У таких системах можуть утворюватися вкладені переривання, коли обслуговування вимоги, яка витиснула менш пріоритетну, буде перервано більш пріоритетною вимогою і т. д. Іноді в таких системах обмежують глибину переривання. Перервані вимоги можуть або залишати систему, або знову ставати в чергу для додаткового обслуговування.

Зрозуміло, що дисципліни обслуговування з абсолютними пріоритетами можуть використовуватись тільки для систем з одним пристроєм для обслуговування.

Соседние файлы в папке spz