Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
печатати / звіт з практики 2014.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
122.15 Кб
Скачать
  1. Облік власного капіталу

Витрати, що враховуються при обчисленні об'єкта оподаткування, складаються із:

  • витрат операційної діяльності, які визначаються згідно встановлених норм, інших витрат. Витрати операційної діяльності включають: собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та інші витрати беруться для визначення об'єкта оподаткування з урахуванням норм

  • Кодексу, які прямо визначають особливості формування витрат платника податку;

Витрати, які враховуються для визначення об'єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов'язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, та інших документів, встановлених державою

Платник податку для визначення об'єкта оподаткування має право на врахування витрат, підтверджених документами, що складені нерезидентами відповідно до правил інших країн.

Порівняння складу собівартості за ПКУ та П(С)БО 16 «Витрати» див. додаток 4.1

Відповідно до унесених змін до п. 11 П(С)БО 16 «Витрати» підприємство може визначати собівартість за переліком витрат, наведених у п. 138.8 ПКУ (з урахуванням ЗВВ). У варіанті застосування «податкового підходу» інформація про суми загальновиробничих витрат розкривається підприємством у звіті про фінансові результати (форма № 2) окремою статтею.

У статті 138 ПКУ не зазначено обмежень стосовно розмірів складових собівартості продукції (робіт, послуг), відсутнє посилання на дотримання норм витрачання ресурсів для їх виробництва. Тому як в бухгалтерському (з метою складання фінансової звітності), так і в цілях визначення об’єкта оподаткування з податку на прибуток, платник податку має право включати до собівартості витрати за фактичними їх розмірами. Останні повинні бути підтверджені відповідними розрахунками і первинними документами, обов’язковість яких передбачена правилами ведення бухгалтерського обліку та обліковою політикою платника податку. Виключення з цього правила складають втрати від браку згідно з нормою п. 138.7 ПКУ.

Витрати підприємства - фінансова категорія, що характеризує в грошовій та матеріальній формах оцінку господарської діяльності, фінансової й соціальної діяльності. Згідно з Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 22 травня 1997 року (із змінами), валові витрати виробництва та обігу визначаються як сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності.

За напрямком фінансування ДП «Дінтер Україна Скала» витрати поділяють на:

  • виробництво і реалізацію продукції;

  • відтворення основних засобів;

  • операційні заходи;

За джерелами фінансування витрати поділяються на:

  • забезпечені власними фінансовими ресурсами;

  • покриті позиченими коштами;

  • здійснені за рахунок залучених коштів.

Із точки зору фінансової діяльності, до витрат належать усі реально понесені витрати. З позиції оподаткування витрати поділяються на ті, що належить до собівартості, і ті, що здійснюються за рахунок прибутку. Із цих позицій, до валових витрат відносять лише ті витрати підприємства, без яких процес виробництва й реалізації неможливий.

Названий вище закон визначає валовий дохід як загальну суму доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, так і за її межами.

Прибуток - найважливіша фінансова категорія, що відображає позитивний фінансовий результат господарської діяльності, на ДП «Дінтер Україна Скала» отримується в наслідок реалізації продукції.

Ціни на продукцію підприємства залежать від таких складових:

  • собівартості виробництва;

  • якості продукції;

  • цін конкурентів;

Формування фінансових результатів визначається великою кількістю факторів, що характеризують різні боки фінансово-господарської діяльності підприємства.

Для порівняння доходів та витрат ДП «Дінтер Україна Скала» за 2011-2012 роки наведено таблицю 3.1, а також їх аналіз у таблиці 3.2.

Соседние файлы в папке печатати