Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
201
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.32 Mб
Скачать

Аксонометричні проекції

Зв’язок комплексного і аксонометричного креслення виробу. При побудові комплексного креслення кожний елемент деталі проекціюється на дві або три площини проекцій. При цьому площини проекцій розміщують так, щоб елементи деталі, (площини, грані, ребра, основна вісь деталі та ін.) були паралельні або перпендикулярні площинам проекцій. По отриманому таким чином комплексному кресленню можна визначити розміри деталі і його частин без будь-яких додаткових побудов. Однак по ньому іноді важко представити собі форму деталі.

Щоб полегшити представлення про деталь, її частинах і їх відношень, часто застосовують наглядні зображення. Так, для читання креслень, що виконані в ортогональних проекціях, нерідко застосовують наглядні зображення деталей.

Існує однозначний зв’язок між комплексним кресленням деталі і її аксонометричного зображення. Розглянемо ці положення на прикладі рис. 45.

Рис. 45. Проекціювання предмета на ортогональні площини проекцій 1Пг)

і аксонометричну площину (П').

Якщо зображену на рисунку деталь проекціювати на площини П1 і П2, отримаємо горизонтальну (вид зверху) і фронтальну (вид спереду) проекції деталі. Взявши площину П', не паралельну площинам П1 і П2, і зпроекціювавши тіло на цю площину по визначеному направленню проекціювання, як це зроблено на рис. 45, отримаємо зображення, на якому видимі не тільки передня і верхня частини тіла, але й та частина, яку ми бачили б, якщо б проекціювали тіло на площину П3. Отримане зображення на площину П' називають аксонометричним.

Аксонометричні проекції використовують в різних областях техніки для наглядних зображень. При аксонометричному проекціюванні всі три вісі прямокутної системи не співпадають з направленням проекціювання і на аксонометричній площині проекцій П' зображають у вигляді прямих, що виходять з загальної точки О' (рис. 45). Прямі X', У' і Z' називаються аксонометричними вісями.

В залежності від напрямку проекціювання на аксонометричну площину проекцій П' розрізняють косокутну і прямокутну проекції. Якщо напрямок проекціювання складає з площиною П' кут, що відрізняється від прямого, то аксонометрія називається косокутною, якщо ж цей кут дорівнює 90°, то аксонометрія називається прямокутною.

Відрізок АВ на рис. 45 cпроекційований на площину П' в відрізок А'В'. При цьому відрізок А'В' може бути більше, ніж відрізок АВ, рівний або менше його, що залежить від напрямку проекціювання і того, як площина П' розміщена відносно деталі.

Відношення довжини відрізка А'В' до довжини відрізка АВ, що паралельне вісі у, називається коефіцієнтом спотворення по оси у'. Так само визначаються коефіцієнти спотворення по вісі х': О'С'/ОС і по вісі z': В'С'/ВС.

Відношення ;;визначають значення спотворення по відповідним аксонометричним вісям(х', у' і z').

В залежності від співвідношення коефіцієнтів спотворення розрізняють наступні аксонометричні проекції: 1) ізометричні проекції, якщо ; 2) діаметричні проекції, якщо є тільки пара рівних коефіцієнтів, наприклад ; 3) триметричні проекції при .

Якщо відомий коефіцієнт спотворення, то на аксонометричному зображені легко побудувати будь-яку точку по початковим координатам прямокутної системи. Однозначність зображень точок визначається однозначністю будь-якої лінії.

Соседние файлы в папке Інженерна графіка