Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
inform_menedzhment.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
318.98 Кб
Скачать

72Консолідація даних

На практиці дуже часто виникає потреба підведення підсумків за даними, розташованим на різних робочих аркушах. Нехай, наприклад, є 12 робочих аркушів, розташованих в одному або декількох файлах, кожний з який містить відомості про діяльність підприємства за місяць. На основі цих даних потрібно створити новий робочий аркуш, де б підводилися підсумки діяльності за рік. Подібні задачі можна легко вирішити, скориставшись опцією Консолидация з меню Данные. Вона дозволяє підсумувати або якось інакше підвести підсумки, базуючись на даних у відповідних комірках робочих аркушів що містять вхідні дані.

Відповідність між комірками може встановлюватися або за їхнім розташуванням на робочому аркуші (наприклад, будуть підсумовані ліві верхні комірки всіх аркушів і т.д.), або по найменуваннях рядків і стовпців, у яких знаходяться комірки. Наприклад, вміст комірки, що знаходиться на перетинанні стовпця Витрати і рядка Реклама, буде підсумовано з вмістом однойменних комірок інших робочих аркушів незалежно від того, де ці комірки розташовані.

Щоб виконати консолідацію, необхідно перейти на новий робочий аркуш, де передбачається розміщення підсумкових даних, і вибрати в меню Данныеопцію Консолидация. При цьому на екрані з'явиться вікно, показане на рис. 12

У графі Функция треба зазначити спосіб підведення підсумків. Звичайно там встановлюється опція Сумма, проте можна обрати й інший спосіб підведення підсумків: Колличество значений, Среднее, Максимум, Минимум тощо.

У графу Ссылка один за іншим уводять діапазони комірок, що підлягають консолідації. Для цього треба перейти на потрібний робочий аркуш, виділити діапазон комірок мишкою і натиснути кнопку Добавить. У результаті даний діапазон буде занесений у Список диапазонов

Якщо відповідності між комірками встановлюються за найменуваннями рядків і стовпців, то комірки діапазону треба виділяти разом з їх найменуваннями. Якщо ж відповідності встановлюються по розташуванню комірок, то виділяти слід тільки комірки з даними, а найменування рядків і стовпців у підсумкову таблицю треба скопіювати з одного з робочих аркушів.

Після уведення всіх діапазонів, перед натисканням кнопки ОК, у нижній частині вікна слід зазначити чи потрібно при консолідації враховувати найменування рядків і стовпців вхідних таблиць, а також чи потрібно встановлювати зв'язок із цими робочими аркушами. Якщо ви встановите такий зв'язок, то в підсумковій таблиці буде створена структура, у якій можна буде побачити і вхідні дані, і результат їхньої консолідації.

75Комп ютер у готельному господартстві

Прибувши до готелю, клієнт потребує окремого номера. Якщовін був замовлений заздалегідь, то в базі даних заброньованихномерів йде пошук потрібного номера; у разі, якщо за клієнтомне заброньований номер, то в тій же базі даних йде пошук віль-ного номера.

Комп'ютерну техніку активно використовують у своїй ро-боті різні служби готелю. Наприклад, служба безпеки, першимзавдання якої є це спокій і правопорядок у готелі, особливо встратегічних місцях (енерговузли, місцеві АТС, водопровідтощо) і на прилеглих територіях. Технічною основою для цьо-го є телекамери різних типів, детектори металу й інша допомі-жна апаратура. Координація роботи телекамер спостереженняможе здійснюватися як зі своєрідного мікшерського пульту,так і комп'ютера.

За допомогою комп'ютерної техніки ведуть також облік теле-фонних розмов (місцевих, міжміських і міжнародних), врахову-ють час перегляду платних телевізійних каналів і т. ін.

Будь-який закордонний готель має на своїй території бізнес-центр, який допомагає діловим людям, які мешкають у готе-лі, керувати своїм бізнесом, перебуваючи навіть в іншій півку-лі, і не втрачати зв'язку зі світом. Цьому сприяє різноманітнаофісна оргтехніка і, звичайно, комп'ютерна техніка, інтегрова-на з місцевою локальною мережею та глобальною мережею Ін-тернет

Інформаційний менеджмент

ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В МІЖНАРОДНОМУ ТУРИЗМІ

У розділі розкрито сутність інформації та проаналізовано види інформаційних технологій у туризмі. Запропоновано класифікацію систем обробки даних управління туристичними підприємствами.

Описано динаміку систем маркетингу і продажу туристичного продукту. Історична довідка подає відомості про сучасний стан і перспективи розвитку індустрії туризму з упровадженням онлайнових систем. Розповідається про те, як виникли комп'ютерні системи бронювання (КСБ) і глобальні дистриб'юторські системи (ГДС), чому вони домінують на ринку бронювання і реалізації туристичних послуг і за якими напрямами розвиваються. Проаналізовано різні класи систем і можливості їхніх основних представників.

Еволюція систем обробки інформації в міжнародному туризмі відбувається у такій послідовності: інформація — інформаційний менеджмент — управління знаннями як вищий ступінь інформаційного менеджменту.

Розглянуто інтеграцію провідних ГДС в Інтернет, переваги, які з'являються внаслідок такої інтеграції, а також Інтернет-технології маркетингу та реалізації турпродукту, переваги їхнього застосування в режимі онлайн.

Подано склад і властивості систем автоматизованих інформаційних технологій (САІТ), реалізованих у туристичних сайтах Інтернету, які призначені як для кінцевих споживачів (потенційних туристів), так і для туристичних підприємств.

Коротко охарактеризовано пошукові директорії і найбільш відвідувані веб-сторінки Інтернету, створені організаціями, які займаються маркетингом і реалізацією турпродукту.

Висвітлено загальну стратегію розвитку й інтеграції систем інформаційного менеджменту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]