Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
inform_menedzhment.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
318.98 Кб
Скачать

63.Використання фінансових функцій

Фінансові функції використовують для розв’язування задач планування фінансової діяльності, визначення прибутків, аналізу вигідності капіталовкладень, кредитно-інвестиційної політики тощо. Інвестицією називається вкладення грошей у деякий бізнес (або банк) на певних умовах. Позика у банку називається кредитом, а внесок на рахунок у банк – депозитом. Надходження грошей від деякого бізнесу називають рентою.

В MSExcelаргументами фінансових функцій, які далі будуть розглядатися, є такі величини:

  • ставка– процентна ставка за період;

  • кпер – загальна кількість платежів або періодів виплат або платежів;

  • плт– виплата, яка здійснюється кожний період і не змінюється за весь час виплати;

  • пс – теперішня вартість, тобто загальна сума,що рівноцінна на теперішній момент серії майбутніх платежів;

  • бс– майбутня вартість або баланс, який треба досягти після останньої виплати;

  • тип– логічне значення (0 або1); число 0 або його відсутність, якщо виплата здійснюється в кінці кожного періоду і число 1, якщо на початку.

Значення аргументів ставкатакперзалежать від режиму виплат (методу нарахування відсотків). У таблиці 1 показані значення таких аргументів, деN– кількість років, аK– річна відсоткова ставка.

Якщо аргумент функції має значення 0, то його можна не вказувати. Аргументи у списку аргументів розділяються крапкою з комою, і якщо аргумент функції пропускають, то в цьому списку два розділювача (у даному випадку ;) мають бути поруч.

Розрізняють кредитну і депозитну процентні ставки, кредитна ставка є вищою за депозитну. Процентна ставка має бути узгодженою з тривалістю періоду (див. вище наведену таблицю). У прикладах, що будуть далі розглядатися, прийнята місячна депозитна ставка 5%, а кредитна 6%.

У клітинки електронної таблиці фінансові функції, як і будь-які інші, доцільно вводити за допомогою майстра вставки функції, який можна запустити командою Вставка - Функцияабо натисканням однойменної кнопки на панелі інструментівСтандартная.

65. Використання сценарного підходу

Сценарії є частиною блоку завдань , який іноді називають інструментами аналізу " що - якщо". Сценарій - це набір значень , які Microsoft Excel зберігає і може автоматично підставляти на аркуші. Сценарії можна використовувати для прогнозу результатів моделей і систем розрахунків . Існує можливість створити і зберегти на аркуші різні групи значень , а потім переключатися на будь-який з цих нових сценаріїв для перегляду різних результатів .Створення сценаріїв . Наприклад, якщо потрібно створити бюджет , але доходи точно не відомі , можна визначити різні значення доходу , а потім переключатися між сценаріями для виконання аналізів « що - якщо ».

Підсумкові звіти за сценаріями. Для порівняння декількох сценаріїв можна створити звіт, який узагальнює їх на одній сторінці. Сценарії у звіті можуть розташовуватися один поруч з іншим або можуть бути узагальнені у звіті зведеної таблиці.

66.Використання підбору параметра

Підбір параметра входить до складу набору команд, іноді званого інструментами аналізу «що-як». Якщо відомо, який результат повинна мати окрема формула, але невідомі вхідні значення, які ведуть до отримання цього результату, можна скористатися засобом «Підбір параметра», вибравши команду Підбір параметра у меню Сервіс. Виконуючи підбір параметра, Microsoft Excel змінює значення в одній визначеній клітинці, поки формула, яка залежить від цієї клітинки, не поверне потрібний результат.

За допомогою табличного процесора Excel можна виконувати аналіз даних і оптимізацію знайденого рішення.

Спеціальна функція підбір параметра дозволяє визначити параметр (аргумент) функції, якщо відомо її значення. При підборі параметра значення впливає осередку (параметра) змінюється до тих пір, поки формула, що залежить від цієї клітинки, не поверне задане значення.

Коли бажаний результат одиночної формули відомий, але невідомі значення, які потрібно ввести для одержання цього результату, можна скористатися засобом «Підбір параметра» вибравши команду Підбір параметра в меню Сервіс. При підборі параметра Microsoft Excel змінює значення в одній конкретній клітинці до тих пір, поки формула, залежна від цього осередку, не повертає потрібний результат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]