Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya-3.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
956.42 Кб
Скачать

2.2 Вибір професії як самовизначення особистості

Професія - рід трудової діяльності людини, що володіє комплексом

спеціальних теоретичних знань і практичних навичок, набутих в результаті спеціальної підготовки, досвіду роботи. Різноманітність людських професій велике, і більшістю з них, на думку психологів і педагогів, може опанувати кожен. Але одно вірно і те, що в один момент часу людина може робити щось одне. А так як життя обмежена, він може зробити лише кілька окремих справ. Щоб «стати чинним» людина повинна розлучитися з нескінченністю, якою він володів лише в можливості, так як реально він може не всі, а лише щось. Так виникає проблема вибору майбутньої професії.

Згідно, І. Конц, професійне самовизначення людини починається далеко в його дитинстві, коли в дитячій грі, дитина приймає на себе різні професійні ролі, і програє пов'язане з ним поведінку. Якщо уважно придивитися до цих ігор, то неважко помітити, що діти в них легко і охоче йдуть на всілякі символічні заміщення реальних атрибутів професійної діяльності. (Наприклад: стілець - «прилавок», папір - «гроші»). Закінчується професійне самовизначення в ранній юності, коли вже необхідно ухвалити рішення, яке вплине на все подальше життя людини.

Особливості старшого шкільного віку й вибір професії. Загальні світоглядні пошуки заземлюються і конкретизуються у життєвих планах. Життєвий план - поняття широке. Він охоплює всю сферу особистого самовизначення - моральний вигляд, стиль життя, рівень домагань.

Найважливішим, невідкладним і важкою справою стає для старшокласника вибір професії. Психологічно спрямований в майбутнє і схильний навіть подумки «перестрибувати» через незавершені етапи, юнак внутрішньо вже тяготиться школою; шкільне життя здається йому тимчасової, несправжньої, передоднем інший, більш багатою і справжнього життя, яка одночасно вабить і лякає його. Він добре розуміє, що зміст цієї майбутньої життя, все, залежить від того - чи зуміє він правильно обрати професію. Яким би легковажним і безтурботним не виглядав юнак, вибір професії - його головна і постійна турбота.

У пору юності виразніше виявляється індивідуальний вигляд кожної молодої людини, все ясніше виступають ті його індивідуальні особливості, які у своїй сукупності визначають склад його особистості. Старшокласники істотно відрізняються один від одного не тільки за темпераментом і характером, але і за своїми здібностями, потребам, прагненням та інтересам, різним ступенем самосвідомості. Індивідуальні особливості проявляються і у виборі життєвого шляху.

Юність - це вік, коли складається світогляд, формуються ціннісні орієнтації, установки. По суті, це період, коли здійснюється перехід від дитинства до початку дорослого життя, відповідного ступеня відповідальності, самостійності, здатності до активної участі в житті суспільства і в своєму особистому житті, до конструктивного вирішення різних проблем, професійного становлення. Юнацький вік по Еріксону, будується навколо процесу ідентичності, складається з серії соціальних, і індивідуально-особистісних виборів, ідентифікації, професійного становлення.

Професійне самовизначення починається в дитинстві, а закінчується в ранній юності. Експериментальне вивчення значущості мотивів навчальної діяльності та професійного вибору підлітків і юнаків. Визначальне значення в навчальної діяльності набувають мотиви самовизначення, у виборі професії - мотивація вибору професії в юнаків не схильна до зміни з віком. У дівчат відбувається перехід від мотивації на громадські потреби до загальної мотивації на професію.

Вибір професії та оволодіння нею починається з професійного самовизначення. На цьому етапі учні повинні вже цілком реально сформувати для себе завдання вибору майбутньої сфери діяльності з урахуванням наявного психологічного і психофізіологічного ресурсів. У цей час в учнів формується ставлення до певних професій, здійснюється вибір навчальних предметів відповідно до обраної професією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]