Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.Вступ_Будова білків.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
360.96 Кб
Скачать

Рекомендована добова потреба людини у незамінних амінокислотах (мг/г білка) за фао/вооз

Незамінні амінокислоти

Діти 2-5 років

Діти 2-5 років

Підлітки

Дорослі

Мг/кг ваги тіла

Ізолейцин

28

28

13

40

10

Лейцин

66

44

19

70

14

Лізин

58

44

16

55

12

Метіонін+цистин

25

22

17

35

13

Фенілаланін+тирозин

63

22

19

60

14

Треонін

34

28

9

40

7

Триптофан

11

9

5

10

3,5

Валін

35

25

13

50

10

Біологічна цінність білків визначається хімічними та біологічними методами і виражається такими показниками як: ІНАК – індекс незамінних амінокислот, амінокислотний скор.

А. скор. % = мг а.к. в 1г білка / мг а.к. в 1г еталону

n

Ліз Три Гіс

ІНАК = ─── + ─── + ∙∙∙ + ───

Лізе Трие Гісе

З метою забезпечення населення повноцінним білком розширюють посіви зернобобових культур, одержують комбіновані продукти з різних рослинних джерел, білка одноклітинних організмів (БОО), здійснюється селекція рослин із підвищеним вмістом незамінних амінокислот.

Але наукові і практичні основи виробництва їжі із застосуванням білка рослинного походження лише розробляються. Традиційні джерела – тваринництво, рибальство. Сучасний біотехнологічний напрям - одержання генетично модифікованих продуктів з підвищеним вмістом і покращеною якістю білка піддається критиці із-за відсутності досліджень і невпевненості у безпеці трансгенної продукції.

Тваринні і рослинні білки відрізняються за біологічною цінністю. Амінокислотний склад тваринних білків близький до такого у людини. Тваринні білки є повноцінними, тоді як у рослинних – низький вміст лізину, метіоніну, триптофану, тріоніну. Для годівлі тварин використовують білково вітамінний концентрат (БВК) з біомаси мікроорганізмів для підвищення ефективності засвоєння рослинного білка (60-75% якого втрачається із-за незбалансованого співвідношення незамінних амінокислот у рослинному білку).

Використовуючи дані про вміст амінокислот у певних продуктах (пшениця бідна на лізин і треонін, але ці амінокислоти у надлишку є в казеїні молока) можна складати орієнтовно харчовий раціон.

Хоча білки яєць, молока , м’яса – повноцінні, їх не можна вживати у надлишку, так як вони містять багато насичених жирних кислот, холестерину. Цінність білків для організму людини визначається також ступенем їх засвоєння, що залежить від активності ферментів шлунково-кишкового тракту, а також способу обробки (подрібнення, теплової обробки продуктів). Засвоєння білків у кишково-шлунковому тракті знижується в ряді риба-молокопродукти-м'ясо-хліб-крупи.