Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
aestetic philos.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
405.5 Кб
Скачать

Тема 10. Некласична естетика хіх століття.

Естетика позитивізму. О. Конт про пізнавальну та соціальну функції мистецтва. Естетична концепція І.Тена: поняття “естетичного факту”, “головного характеру”. Позитивістська естетика і натуралізм в мистецтві другої половини ХІХ ст.

Естетична метафізика А.Шопенгауера. Мистецтво і об’єктивація волі. Мистецтво і пізнання. Система мистецтв.

Естетика Ф.Ніцше. Мистецтво і “життя”. Природно-біологічні засади художньої практики і свідомості. “Воля до влади” як керівний принцип мистецтва. Діонісійське і аполлонівське в мистецтві. Класика та декаданс. Критика мистецтва в контексті ідеалу надлюдини.

Психологічна естетика. Г.Фехнер про предмет і завдання експериментальної естетики. Естетика як гедоніка. Методи експериментальної естетики. Принцип асоціації. Психологічна естетика Т.Ліппса. Поняття аперцепції, “вчування” та об’єкта естетичного переживання. Закони та принципи естетичної форми. К.Грос про тілесні основи вчування.

Естетичні погляди К.Маркса і Ф.Енгельса. Проблематика конкретно-чуттєвого опанування дійсності. Природа естетичної свідомості. Мистецтво в пізнанні світу. Мистецтво як соціальне явище. Проблематика художньої творчості.

Тема 11. Естетика в хх столітті.

Інтуїтивістська естетика. А.Бергсон про специфіку художнього пізнання. Роль естетичної інтуїції та пам’яті в художній творчості. Концепція часу та її вплив на літературний процес. Б.Кроче про мистецтво як ліричну інтуїцію, вираз почуттів та уяву.

Психоаналітична естетика. Поширення психоаналізу в область естетики. Проблематика мистецтва і художньої творчості в дослідженнях З.Фройда. Естетичні погляди К.Юнга.

Феноменологічна естетика Р.Інгардена. Аналіз внутрішньої будови та способу існування твору мистецтва. Проблематика естетичного переживання. Естетична цінність. Естетичні погляди М.Дюфрена.

Структуралістська естетика. Застосування структурного методу в естетичних дослідженнях К.Леві-Стросса, М.Фуко, Ж.Лакана, Р.Барта. Структуралізм і герменевтика.

Екзистенціалістська естетика. Проблематика мистецтва і художньої творчості в естетиці екзистенціалізму. Екзистенціалізм і література ХХ ст.

Естетика неотомізму. Аналіз прекрасного в естетиці неотомізму. Художня творчість і відповідальність митця. Природа мистецтва та закономірності його формування.

Тема 12. Категорії естетики.

Категорія „прекрасне” та її роль в естетичному пізнанні. Природа краси: проблема співвідношення об’єктивного та суб’єктивного. Гармонія та міра як конструктивні принципи прекрасного. Становлення уявлень про гармонію та міру в історії естетичної думки. Моральна цінність краси в контексті співвідношення формально – змістовних визначень прекрасного.

Прекрасне як суб’єкт – об’єктне відношення та продукт людського духу. Суб’єктивні умови можливості виявлення прекрасного. Естетична оцінка та естетичний смак.

Категорія „потворне”. Історичний досвід розрізнення потворного та прекрасного. Діалектика прекрасного та потворного. Естетизація потворного в мистецтві ХХ – початку ХХІ століття.

Категорія „піднесене”. Становлення уявлень про піднесене в контексті дослідження естетичного переживання та художньої творчості. Досвід осмислення об’єктивного змісту піднесеного. Моральний зміст піднесеного.

„Піднесене” і „героїчне”. Становлення уявлень про героїчне в історії філософської думки. Естетичні форми героїчного. Героїзм і трагедія.

„Піднесене” і „ низьке”. Поняття низького. Діалектика „піднесеного” і „низького” . Історичний досвід художнього виразу „піднесеного” і „низького”.

Категорії „трагічне” і „комічне”. Поняття „трагічного”, протиріччя між свободою та необхідністю як джерело трагічного. Форми трагічних конфліктів та способи їх розв’язання. Трагічний герой, особиста та історична трагедія. Екзистенціальне розуміння трагічного, абсурдність життя.

„Комічне” та його естетичні модифікації.

Трагедія, комедія, драма як види драматичного мистецтва.

Категорія „ естетичне” та її місце в системі категорій естетики. Становлення уявлень про естетичне в історії філософської думки. Естетичне як єдність чуттєвого та духовного. Універсальність естетичного відношення. Естетичне і художнє

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]