Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
aestetic philos.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
405.5 Кб
Скачать

Тема 8. Естетика Просвітництва в Німеччині в другій половині хvііі століття.

Філософське обгрунтування естетики О.Г.Баумгартеном. Естетичне в структурі пізнавального відношення, його зв’язок із раціональним пізнанням. Образ як форма естетичного пізнання. Мистецтво та реальність. “Всебічна ясність” та “єдність у різноманітному”- критерії досконалості художнього твору. Художній порядок як аналог раціонально-теоретичного.

Естетика і мистецтвознавство. І.І.Вінкельман: поняття естетичного ідеалу, принцип історизму, соціальна та природна детермінація мистецтва. Суперечності естетичних поглядів Вінкельмана. Г.Е. Лессінг: класифікація мистецтв, критерій розрізнення та умови взаємопроникнення. Проблема національного в класичному мистецтві. Відношення до естетики Арістотеля.

Натуралістична естетика В. Гейнзе. Онтологічний натуралізм. Краса як природна досконалість. Життєвість та чуттєва насолода як принципи естетичної оцінки. Критика класицизму.

Естетична феноменологія Г.Г.Гердера. Антропологічне тлумачення естетичного досвіду. Естетичне переживання та естетичний смак. Абсолютний дух як суб’єкт природно-історичного процесу. Природа та мистецтво як феномени абсолютного духу. Чуттєве та раціональне в художньому образі. Внутрішня будова твору мистецтва. Єдність суб’єкта естетичного переживання.

Тема 9. Класична Німецька естетика.

Естетика Канта. Місце і роль естетики в системі кантівської філософії. Трансцендентальний аналіз судження смаку. Аналітика прекрасного та піднесеного. Співвідношення естетичного та морально-етичного. Естетичний ідеал. Вчення про генія. Естетичні ідеї. Класифікація мистецтв.

Естетика Гете. Натуралістична та антропологічна критика трансценденталізму. Художня творчість як упорядковуюча діяльність: антиципація та фантазія. Діалектика художньої творчості: “наслідування”, “манера”, “стиль”. Гете і В.Гумбольт.

Ф.Шіллер: відношення до Канта і Гете. Поняття поетичної реальності. Краса як “свобода в явищі”. Типологія мистецтва і художньої творчості. Наївна та сентиментальна поезія. Криза культури та естетичне виховання. Ігрова природа естетичного. Гра, як спосіб подолання трагічного розколу людського буття.

Естетика романтизму: вихідні принципи. Ототожнення мистецтва та реальності. Природа поетичної реальності, конститутивна і синтезуюча функції мистецтва. Новаліс про поетичну уяву та її вираз. Ф. Шлегель про романтичну іронію. Історико-художня концепція романтизму.

Філософія мистецтва Ф.Шеллінга. Мистецтво в його відношенні до абсолюту, вчення про творчу геніальність. Мистецтво і природа: матеріально-предметний і ідеально-духовний аспекти співвідношення. Класифікація мистецтв. Історія мистецтва.

Естетика Гегеля. Мистецтво як саморозкриття абсолютної ідеї в чуттєвій формі і самовідтворення людини в зовнішньому світі. Прекрасне в природі та мистецтві, естетичний ідеал. Історія світової художньої культури, методологія дослідження. Символічне, класичне і романтичне мистецтво. Видова специфіка і системна єдність мистецтв.

Змістовий модуль 3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]